9 ruoka-ainetta, jotka saavat kehon haisemaan

Joskus hyvä hygienia ei riitä kehon hajun poistamiseksi. Tiesitkö, että tietyt ruoka-aineet liittyvät läheisesti tähän ongelmaan?
9 ruoka-ainetta, jotka saavat kehon haisemaan
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Kirjoittanut Katherine Flórez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Pahaa hajua aiheuttavat ruoka-aineet saavat monet ajattelemaan esimerkiksi valkosipulia. Hikirauhasten kautta iholta haihtuvat yhdisteet sekä bakteerien toiminta aiheuttavat hajua. Tämän prosessin laukaisevat yleensä hormonitoiminnan ja aineenvaihdunnan ongelmat, vaikkakin sen voivat aiheuttaa myös tietyn tyyppiset sairaudet tai joidenkin lääkkeiden syöminen.

Vaikka moni ihminen luulee, että hiki on hajun pääsyy, oikeasti sen aiheuttajina voivat toimia monen tyyppiset bakteerit, lika sekä tietyt pahaa hajua aiheuttavat ruoka-aineet. Viimeksi mainittu tekijä voi muuttaa elimistön pH-arvoa aiheuttaen liiallista happamuutta, mikä vaikeuttaa myrkkyjen poistumista elimistöstä ja saa näin aikaan pahaa hajua.

Tämän lisäksi jotkin ruoka-aineet sisältävät vahvoja yhdisteitä, jotka erittyvät pois hien mukana tai jotka voidaan helposti haistaa hengityksestä.

Tiedätkö, mitkä yleisimmät pahaa hajua aiheuttavat ruoka-aineet ovat?

1. Valkosipuli

valkosipulinkynnet

On monia ihmisiä, jotka mieluummin välttävät valkosipulin syömistä, koska sen vahva haju pysyy hengityksessä useita tunteja.

Tämän lisäksi valkosipulista haihtuvat rikkiyhdisteet voivat saada myös hien haisemaan pahalle. Nämä yhdisteet imeytyvät keuhkoihin ja verenkiertoon pilkkouduttuaan, mistä syystä hengityksessäsi ja ihossasi on se tyypillinen haju.

2. Valkoinen sokeri

Karkit ja mikä tahansa valkoista sokeria sisältävä ruoka voi aiheuttaa muutoksia elimistön happamuudessa, muuttaa sen lämpötilaa ja synnyttää epämiellyttävää hajua.

Bakteerit elävät sokerista, joten niiden liiallisesta kasvusta johtuen huomaat myös lisääntynyttä käymistä ja voimakkaampaa hajua.

3. Mausteet

värikkäitä mausteita markkinoilla

Mausteet, kuten curry ja kumina, aiheuttavat tavallisesti pahanhajuisen hengityksen lisäksi myös hienhajua, sillä niitä nauttiessasi sulattamasi rikkipitoiset kaasut poistuvat ihohuokostesi kautta.

Vaikka ne suurimmaksi osaksi sulautuvatkin kunnolla elimistöön, osa niistä pysyy verenkierrossasi ja vapautuu myöhemmin.

4. Kovetetut öljyt

Kovetetut öljyt ovat niitä, joita käytetään roskaruoan, paistetun ruoan, leivonnaisten yms. valmistamiseen. Ne eivät ainoastaan ole liikalihavuuden suurin syy, vaan ne liittyvät myös hajun syntymiseen.

Näyttää siltä, että tämän tyyppinen rasva vaikeuttaa ruoansulatusta, ja näin ollen sillä on negatiivinen vaikutus muihin suolistossasi sulamassa oleviin ruokiin.

5. Sianliha

sianlihaa eri muodoissa

Patee, makkara, pekoni ja muut suolatut lihatuotteet voivat lisätä mahalaukun happamuutta ja aiheuttaa ilmavaivoja.

Ne sulavat hitaasti ruoansulatusjärjestelmässä, ja suuresta rasva- ja kemikaalipitoisuudestaan johtuen ne häiritsevät aineenvaihduntasi toimintoja, jotka huolehtivat myrkkyjen poistamisesta elimistöstä.

6. Punainen liha

Punaisessa lihassa olevien proteiinien pilkkominen on elimistölle vaikeampaa, ja koska ne tästä syystä voivat viipyä suolistossa useita päiviä, ne alkavat suuremmalla todennäköisyydellä käymään ja aiheuttavat pahaa hajua.

Ihmisillä, jotka syövät vain vähän punaista lihaa on vähemmän voimakas hienhaju kuin niillä, jotka syövät sitä säännöllisesti. Lisäksi punaisen lihan vähentäminen ruokavaliosta auttaa ehkäisemään kaasunmuodostusta, vatsan tulehdusta ja ummetusta.

7. Parsa

parsaa nipussa

Vaikka parsa onkin erittäin terveellinen ruoka-aine, se voi saada virtsaan vahvan ja happaman hajun luonnollisen pilkkoutumisensa seurauksena. Tämä tapahtuu kuitenkin vain sellaisilla ihmisillä, joilla on tietty geeni näiden hajujen synnyttämiseen ja niiden haistamiseen.

8. Alkoholi

Runsaasti alkoholia juovilla ihmisillä on epämiellyttävämpi haju ihossa ja hengityksessä. Elimistö käsittelee alkoholia kuin myrkkyä, joten maksa vastaa sen polttamisesta.

Melkein 90 % alkoholista muuttuu etikkahapoksi, myrkyttömäksi aineeksi, joka poistuu elimistöstä yhdessä muiden ylimääräisten nesteiden ja suolojen kanssa. Loppu, joka jää verenkiertoon, poistuu keuhkojen kautta normaalissa uloshengityksessä tai ihohuokosten kautta hikenä.

9. Sipuli

sipulit puisella pöydällä

Bakteerit pilkkovat sipuleiden sisältämiä rikkipitoisia aminohappoja, mikä synnyttää haisevia, haihtuvia yhdisteitä, kuten rikkivetyä, metyylimerkaptaania ja dimetyylisulfidia.

Nämä rikkiyhdisteet imeytyvät verenkiertoon ja kulkeutuvat suuhun, vatsalaukkuun, suolistoon ja maksaan. Ne kulkeutuvat myös keuhkoihin, jossa ne voivat saada aikaan voimakkaan hajun uloshengittäessä, jos niitä kertyy suuria määriä.

Jos kehosi haisee hyvästä hygieniasta ja terveydestä huolimatta, on todennäköistä, että syy löytyy joistakin syömistäsi ruoka-aineista.

Kokeile vähentää niitä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.