Logo image
Logo image

8 vinkkiä terveisiin hiuksiin

3 minuuttia
Selvittääksesi takkuiset hiukset voit lisätä tipan kookos- tai jojobaöljyä takkuihin ja antaa sen imeytyä muutaman minuutin ajan. Kampaa sitten hiukset auki.
8 vinkkiä terveisiin hiuksiin
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Hiukset ovat kehon elävä jatke, jota ruokkivat niin verenkierto kuin ruuansulatusjärjestelmä. Hiusten kasvu ja koostumus ovat myös läheisesti yhteydessä keskushermoston toimintaan ja hiukset muodostuvat pääosin keratiinista, proteiinista, öljyistä ja piioksidista. Kauniit ja siistit hiukset ovat monelle tärkeä asia, mutta hiuksilla on myös tärkeä biologinen vaikutus, joka tasapainottaa kehoa ja toimii ulkopuolisena aistivana elimenä. Pitääksesi hiuksista hyvää huolta, tulee niitä hoitaa ja suojata joka päivä. Hiukset altistuvat ympäristön haittavaikutuksille jatkuvasti, ja tämä haurastuttaa ja heikentää hiusta. Onneksi hiuksia voi hoitaa suhteellisen helposti muutamilla luonnollisilla aineilla, ja pian hiukset ovatkin kauniit, kiiltävät ja pehmeät. Tässä artikkelissa annamme kahdeksan vinkkiä terveisiin hiuksiin!

Vinkkejä terveisiin hiuksiin

Usein ajatellaan, että hyvä hygienia on tärkein asia hiustenhoidossa: säännöllinen shampoopesu ja harjaus riittääkin monille terveisiin hiuksiin ja hiusten kauniina pitämiseen. Hiuslaadusta riippuen toiset kaipaavat kuitenkin hiukan enemmän huolenpitoa. Tässä artikkelissa annamme sinulle ohjeet terveisiin hiuksiin ja niiden oikeaoppiseen hoitoon.

Harjaa hiukset joka päivä

Some figure

 

Harjaamalla hiukset monta kertaa päivässä stimuloit päänahan verenkiertoa. Kun veri kiertää päänahassa vilkkaasti, hiukset kasvavat ja saavat tarpeeksi ravintoaineita. Jos haluat hiuksistasi pehmeät, kiiltävät ja pitkät, voit harjata hiuksia kahdesta kolmeen kertaan päivässä.

Huuhtele kylmällä vedellä

Älä pese hiuksia liian kuumalla vedellä, sillä tämä kuivattaa päänahkaa ja hiuksia, saaden kutrit näyttämään kuivilta ja elottomilta. Kylmä vesi soveltuu huomattavasti paremmin hiuksille, sillä se sulkee hiussuomut ja tekee hiuksista tasaiset, kiiltävät ja silkkiset. Sinun ei kuitenkaan tarvitse värjötellä jääkylmän suihkun alla, viileä vesi riittää. Voit jättää hiustenpesun viimeiseksi niin, että pidät suihkupäätä kädessäsi ja kumarrut eteenpäin hiuksia pestessä, näin viileä vesi ei osu iholle.

Vältä liiallista lämmölle altistumista

Some figure

 

Jatkuva lämmölle altistuminen aiheuttaa päänahan kuivumista ja kutinaa. Tämä johtaa usein myös elottomiin, kuiviin ja ohuisiin hiuksiin. Muotoiluvälineiden, kuten hiustenkuivaajan ja suoristimen käyttö kuivattaa ja haurastuttaa hiusta, ja johtaa kaksihaaraisiin. Hiusten kasvu hidastuu. Vältä siis muotoiluvälineitä mahdollisimman paljon, etenkin talviaikaan. Jos et voi elää ilman suoristusrautaasi, käytä hiuksissa lämmöltä suojaavaa suihketta ja muista kosteuttaa hiukset ja päänahka säännöllisesti.

Selvitä takut varoen

Mitä pidemmäksi hiukset kasvavat, sitä herkemmin ne takkuuntuvat. Yön jäljiltä voi hiuksissa olla monta takkua, jotka tulisi selvittää pikimmiten. Hiuksia ei tulisi harjata auki väkisin, sillä tämä johtaa hiusten katkeiluun ja vaurioittaa hiuksia entistä enemmän. Lisää ensin tilkka jojobaöljyä tai kookosöljyä suoraan takkuun, anna öljyn imeytyä hetken aikaa ja selvitä takku vasta sitten. Tämä on huomattavasti hellävaraisempi tapa hoitaa takkutukka kuntoon.

Leikkaa latvat säännöllisesti

Some figure

 

Hiusten latvat kärsivät eniten ympäristön vaikutuksista ja ne kuivahtavat nopeasti. Harottavat latvat tekevät hiuksista epäsiistin näköiset. Kampaajat suosittelevat latvojen tasaamista parin kuukauden välein hiusmallista riippuen. Siistit latvat saavat hiukset näyttämään skarpeilta, tasaisilta ja hyvinhoidetuilta.

Muista myös terveellinen ruokavalio

Ruokavaliolla on suuri vaikutus hiusten terveyteen, sillä ruuasta saatavilla ravintoaineilla ravitaan myös hiuksia ja tuetaan niiden kasvua ja terveyttä. Lisää ruokavalioon paljon hedelmiä, kasviksia, maitotuotteita, kalaa ja pähkinöitä ja muista myös riittävä vedenjuonti päivän aikana – näin pidät huolta siitä, että hiukset saavat riittävästi rakennusaineita, öljyjä ja mineraaleja.

Näillä kotihoidoilla saat pehmeät ja kauniit hiukset

Hoitaaksesi hiuksia hellävaraisesti ja pitääksesi ne pehmeinä, kauniina ja hyvinvoivina, tulisi sinun valita mahdollisimman luonnollisia tuotteita hiusten hoitoon. Vahvat kemikaalit, kuten alkoholi kuivattavat hiusta ja päänahkaa ja voivat johtaa hiuspohjan hilseilyyn ja hiusten katkeiluun. Suosi kosteuttavia ja vahvistavia aineksia. Hiusten hoitoon on saatavilla monia naamioita, hoitovoiteita ja shampoolaatuja, mutta alta löydät kaksi täysin luonnollista lempihoitoamme niin kuivien kuin normaalienkin hiusten hoitoon.

Hiusnaamio kananmunasta ja avokadosta

Some figure

 

Avokado sisältää runsaasti terveellisiä rasvahappoja, jotka sopivat etenkin hiusten ja ihon hoitoon. Avokadon mehevä hedelmäliha ravitsee ja kosteuttaa hiuksia. Yhdistämällä avokadoon kananmunaa saat tehokkaan naamion hiuksillesi.

Ainekset

  • 1 kypsä avokado
  • 1 kananmunan keltuainen
  • 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä

Valmista naamio näin

Halkaise avokado kahtia, poista kivi ja muussaa hedelmäliha kulhossa. Erota kananmunan keltuainen valkuaisesta ja lisää se kulhoon oliiviöljyn kera. Sekoita ainekset hyvin keskenään, levitä naamio päänahkaan ja hiuksiin. Anna naamion imeytyä 20-30 minuuttia, huuhtele huolellisesti ja pese shampoolla. Tämä naamio soveltuu etenkin kuiville, vahingoittuneille hiuksille.

Hiusnaamio banaanista ja sitruunasta

Tämä helppo naamio kosteuttaa ja tukee hiuksia, ja samalla se syväpuhdistaa hiukset ja päänahan muotoilutuotteista ja muista haitallisista aineista. Naamio sopii normaaleille hiuksille.

Ainekset

  • 1 kypsä banaani
  • sitruunamehua
  • 1 ruokalusikallinen auringonkukkaöljyä

Valmista naamio näin

Muussaa banaani haarukalla ja lisää sitruunamehu sekä öljy. Sekoita tasaiseksi tahnaksi ja levitä kosteisiin hiuksiin. Anna imeytyä 20-30 minuuttia, huuhtele lämpimällä vedellä ja pese normaalisti shampoolla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Goldberg, L. J., & Lenzy, Y. (2010). Nutrition and hair. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.038
  • Pavan Chaudhary, J. K. and P. D. D. J. S., & Shri. (2015). Avocado: the holistic source as a natural doctor! World Journal of Pharmaceutical Research.
  • Nikfar, S., & Jaberidoost, M. (2014). Hair. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00610-2

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.