Logo image
Logo image

8 syytä, miksi kävely on terveellistä

3 minuuttia
Vaikka kävely on terveellistä, kuntosalibuumi on sysännyt lajin taka-alalle. Tässä artikkelissa jaamme 8 hyvää syytä käydä kävelemässä.
8 syytä, miksi kävely on terveellistä
Daniel Baldó Vela

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Daniel Baldó Vela

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ajatteletko, että sinun on käytävä kuntosalilla pitääksesi yllä aktiivista elämäntapaa? Todellisuudessa kuntosalia ei tarvita! Jos pelkkä päivittäinen kävely on hyvin hyödyllistä keholle. Tässä artikkelissa kerromme kahdeksan syytä, miksi kävely on terveellistä.

Kävelyn suosio

Vaikka sää suosisi, yhä harvempi harrastaa liikuntaa ulkoilmassa. Tällä hetkellä kävely on unohdettu laji, ja moni menee mieluummin kuntosalille treenaamaan. Kävelylenkillä käymiselle löytyy kuitenkin erittäin päteviä syitä.

Viimeisimmästä vuosittaisesta European Health & Fitness Marketin raportista voi nähdä, että salilla treenaamisesta on tullut suosituin kuntoilumuoto Euroopassa. Mutta terveenä pysyminen ei vaadi välttämättä salikorttia, sillä jo pelkkä päivittäinen kävely on äärimmäisen hyödyllistä keholle. Lue alta kahdeksan syytä, miksi kävely on terveellistä.

Kävely on terveellistä, sillä se auttaa vähentämään kehon rasvaa

Kävely on täydellinen kuntoilumuoto rasvan polttamisen kannalta, sillä se pitää sydämensykkeen 65 %:ssa maksimisykkeestä (maksimisyke lasketaan miinustamalla oma ikä luvusta 220 miehillä ja luvusta 226 naisilla).

Tämä takaa sen, että keho käyttää pääasiallisena polttoaineenaan rasvaa. Ja toisin kuin monet muut aerobiset harjoitukset, kävely ei saa lihasmassaa hupenemaan.

Kannattaa lukea myös: Hauskimmat ja tehokkaimmat ulkoliikuntalajit

Kävely lisää serotoniinin tuotantoa

Serotoniini on tärkeä käytöstä, tunteita ja tiettyjä fysiologisia toimintoja kuten unta, syömistä ja lihasten supistumista säätelevä välittäjäaine. Serotoniinin puute on kytköksissä useisiin psyykkisiin sairauksiin, kuten masennukseen ja syömishäiriöihin. Auringonvalo ja fyysinen aktiivisuus lisäävät serotoniinin tuotantoa toisin sanoen kävely voi auttaa parantamaan mielialaa ja pienentämään masennuksen ja kognitiivisten kykyjen heikentymisen riskiä.

Some figure

Liikunta ulkona alentaa masennuksen ja dementian riskiä.

Tehostaa D-vitamiinin muodostumista

D-vitamiini on oleellinen ravintoaine luiden, immuunijärjestelmän ja aivojen terveydelle. Suurin D-vitamiinin lähde ihmisillä on iho, sillä se muodostaa 7-dehydrokolesterolista D3-vitamiinia joutuessaan kosketuksiin auringonvalon kanssa. Auringonvalo onkin oleellista D-vitamiinin riittävän saannin kannalta, ja kävely on loistava tapa saada aurinkoa!

Ihanteellisesti ihosta vähintään 10 % tulisi altistaa auringolle joka päivä puolen tunnin ajan ilman aurinkosuojaa. On kuitenkin erittäin tärkeää välttää auringossa oleskelua ilman aurinkosuojaa tätä pidempään.

Kävely on terveellistä, sillä se alentaa verenpainetta

Koska kävely on aerobinen liikuntamuoto, se on ihanteellinen keino säädellä verenpainetta ja saada se pysymään terveissä lukemissa. Álvarez et al. (2013) tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että verenpaine laski merkittävästi lapsilla, nuorilla ja aikuisilla 60 minuutin aerobisen liikuntatuokion jälkeen.

Espanjan sydänyhdistys pitää kävelyä yhtenä parhaimmista liikuntamuodoista verenpaineen säätelyn kannalta. Lisäksi Maailman terveysjärjestö suosittelee kävelemään viikossa vähintään 150 minuutin ajan.

Liikunnan harrastaminen auttaa pitämään verenpaineen normaaleissa lukemissa.

Some figure

Kävely auttaa pitämään verensokerin normaalina

Kävelyillä käyminen auttaa pitämään verensokerin normaaleissa lukemissa. Tämä johtuu energiankulutuksen ja insuliiniherkkyyden lisääntymisestä liikuntaa seuraavien 24-48 tunnin aikana. Näin kävely voi auttaa pienentämään tyypin 2 diabeteksen riskiä ja hillitsemään sitä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: 5 yrttihoitoa verensokeritason vakauttamiseksi

Parantaa sydämen ja verisuonten terveyttä

Kohtuutehokas fyysinen aktiivisuus, kuten kävely, parantaa sydämen supistuskykyä. Tämä tehostaa sydämen toimintaa ja auttaa sitä pysymään pidempään hyvässä kunnossa.

Verisuonia laajentavan vaikutuksensa ansiosta kävely tehostaa verenkiertoa, pienentää verenkierron romahtamisen riskiä ja auttaa näin pienentämään sydänkohtauksen tai aivohalvauksen riskiä.

Kansallisen sydän- keuhko- ja veri-insitituutin mukaan liikuntaa tulisi harrastaa säännöllisesti sen hyötyjen saamiseksi.

Some figure

Säännöllinen kävely parantaa sydämen toimintaa ja pienentää sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä.

Kävely on terveellistä, sillä se alentaa kolesterolia ja triglyseridejä

Kävely auttaa alentamaan kolesterolia ja triglyseridejä sekä lisäämään HDL-kolesterolin määrää suhteessa LDL:ään. Painoa pudottavasta tehostaan johtuen se parantaa myös kolesterolilääkkeiden tehoa.

Kaikki tämä vähentää iskemian todennäköisyyttä, kuten esimerkiksi aiemmassa kohdassa mainittuja sairauksia.

Kävely on liikuntaa, johon on helppo sitoutua

Kävelylle lähteminen on ilmaista, se ei vaadi huippukuntoa ja sitä voi harrastaa missä ja milloin vain. Tämä helpottaa sitoutumista säännölliseen liikuntaan. Lisäksi kävely on laji, jota voi harrastaa kenen tahansa kanssa!

Kuten näet, kävelyillä käyminen voi auttaa ylläpitämään aktiivista elämäntapaa ja saamaan liikunnan tuomat terveyshyödyt. Lähde siis lenkille jo tänään!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Citlali Trueta; Montserrat G. Cercós (2012). Regulación de la liberación de serotonina en distintos compartimientos neuronales (México). http://www.scielo.org.mx/pdf/sm/v35n5/v35n5a11.pdf
  • Rodrigo Molina (1998). El ejercicio y la salud, “la caminata”, beneficios y recomendaciones (Costa Rica). https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-14291998000100007

 

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.