Logo image
Logo image

8 ruokaa, jotka ovat terveellisempiä raakoina

3 minuuttia
8 ruokaa, jotka ovat terveellisempiä raakoina
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Tiesitkö, että jotkut ruoat ovat terveellisempiä raakoina? Haluamme kertoa niistä tänään!

Vuosisatojen aikana kehittyneet kypsennysmenetelmät ja ruuan valmistuskeinot ovat tehneet mahdolliseksi erilaisten ruoka-aineiden hyödyntämisen ja nauttimisen. Paistaminen, höyryttäminen ja grillaaminen ovat muutamia terveellisiä keinoja kypsentää ruokaa ja nauttia ruuan sisältämistä ravintoaineista.

Osa ruoka-aineista on kuitenkin parhaimmillaan raakana nautittuna, täysin käsittelemättöminä ja luonnollisina. Usein näiden ruokien kypsentäminen voi parantaa niiden makua, mutta raakana nautittuina niistä saa enemmän vitamiineja ja mineraaleja. Tämä johtuu siitä, että lämpö ja ruokaan lisätyt ainekset tuhoavat osan ravintoaineista ja tekevät siitä vähemmän ravitsevaa ja hyödyllistä terveydelle. Alta löydät listan kahdeksasta eri ruoasta, jotka ovat terveellisempiä raakoina.

1. Punajuuri

Some figure

 

Punajuuri on tunnetusti raaka-aine, joka sisältää luontaista sokeria ja tärkeitä ravintoaineita, siitä saa mm:

  • Vitamiineja (A, B, ja C)
  • Mineraaleja (kalium, magnesium, rauta)
  • Kuitua

Lisäksi punajuuren säännöllinen nauttiminen tukee kehon puolustusjärjestelmää, verenkiertoa ja muita tärkeitä kehon toimintoja ja aivojen suorituksia.

Punajuuret kannattaa nauttia raakana joko salaateissa tai mehun muodossa, sillä punajuuren kypsentäminen vähentää niiden sisältämää foolihappoa jopa neljänneksellä, ja tämä aines on erityisen tärkeää aivoille.

Suositeltua lukemista: Pidä huolta aivoistasi tällä loistavalla punajuurismoothiella

2. Parsakaali

Parsakaali sisältää enemmän C-vitamiinia, kalsiumia, kaliumia ja muita tärkeitä ravintoaineita kuin mikään muu kasvis. Se tekee hyvää elimistölle kokonaisvaltaisesti.

Lisäksi parsakaalisa saa yhdistettä, joka vähentää riskiä syöpään, autoimmuunisairauksiin ja verenkiertojärjestelmän sairauksiin.

Journal of Agricultural and Food Chemistry -julkaisun mukaan ihmiset, jotka nauttivat parsakaalin raakana, saavat enemmän käyttöönsä sen sisältämiä vitamiineja ja mineraaleja.

3. Sipuli

Some figure

 

Sipuli sisältää aktiivista yhdistettä allisiinia, joka imeytyessään elimistöön ehkäisee syöpää, helpottaa ahdistusta ja parantaa verenkiertoelimistön terveyttä.

Kun sipulit kypsennetään, niiden sisältämät ravinteet alkavat kadota ja niiden imeytyminen heikentyy. Lisää siis sipulia raakana salaatteihin ja mehuihin, tällöin saat niistä eniten irti.

4. Punainen paprika

Tämä kasvis sisältää jopa kolminkertaisen määrän suositellusta päiväannoksesta C-vitamiinia. Siitä saa myös B6- ja E-vitamiinia, sekä magnesiumia.

Rajoittamalla paprikan kypsennysaikaa säilytät niiden makean maun ja tärkeät ravintoaineet. Korkeissa lämpötiloissa paprika menettää sekä C-vitamiininsa että muut ravintoaineet. Nauti paprika raakana salaateissa tai popsi sinällään välipalana.

5. Pähkinät

Some figure

 

Pähkinät sisältävät runsaasti kaloreita, eikä niitä kannata syödä tuhottomasti: muutama kourallinen päivässä on sopiva määrä. Pähkinöistä saa runsaasti tärkeitä rasvahappoja, proteiinia ja antioksidantteja, ja ne ovat ihanteellinen välipala, sillä ne pitävät vatsan kylläisenä ja ehkäisevät makeanhimoa.

Pähkinöiden sisältämät ravintoaineet vähentävät pahalaatuisen kolesterolin määrää verisuonissa ja ehkäisevät verenkierron ongelmia ja sairauksia.

Pähkinät kannattaa syödä raakana, sillä näin niistä saa enemmän vitamiineja ja mineraaleja. Rouhi pähkinät salaattiin ja keittoihin, tai nauti ne sellaisenaan jogurtissa, puuron päällä tai välipalana.

Suosi etenkin näitä:

  • Mantelit
  • Cashew
  • Hasselpähkinä
  • Saksanpähkinä

6. Marjat

Kuivattujen marjojen lisääminen muroihin ja välipaloihin on yleistä, mutta kuivatut marjat eivät valitettavasti sisällä yhtä paljon ravinteita kuin tuoreet marjat. Usein kuivattuihin marjoihin lisätään säilöntäaineita tai sokereita, jotka tekevät niistä nopeasti epäterveellisiä. Lisäksi kuivatut marjat sisältävät huomattavasti enemmän kaloreita, kuin tuoreet marjat.

Kuivatut marjat menettävät vesiliukoiset vitamiinit ja mineraalit, joita ne sisältävät luontaisessa tilassaan.

7. Kookos

Some figure

 

Tämä herkullisen eksoottinen hedelmä on parhaimmillaan raakana nautittuna. Usein kookoksen hedelmäliha kuivataan, ja siitä valmistetaan kookoslastuja tai jauhettua kookosta, jota voidaan sitten hyödyntää leivonnassa ja lisukkeena. Kookos on kuuluisa kookosöljystä ja kookosvedestä, sillä kookos sisältää terveellisiä rasvahappoja, jotka vahvistavat sydäntä ja aivoja. Prosessoitu kookos menettää kuitenkin suuren osan ravintoaineistaan, eikä se ole yhtä hyödyllistä elimistölle.

Suositeltua lukemista: 9 tapaa käyttää kookosöljyä kehon ja kasvojen hoidossa

8. Valkosipuli

Valkosipulia käytetään monissa eri resepteissä, ja siitä saa runsaasti allisiinia ja antioksidantteja. Valkosipuli on terveellinen lisä jokaiseen ruokavalioon, ja parhaimmillaan se on raakana nautittuna. Raakana nautittu valkosipuli vähentää mm. riskiä sairastua keuhkosyöpään. Kypsennetty valkosipuli menettää kuitenkin jopa 90 % vitamiineistaan ja mineraaleistaan.

Raasta valkosipulia salaatinkastikkeisiin ja lisää sitä keittoihin ja muihin ruokiin kypsentämättömänä. Vahvaan makuun tottuu nopeasti.

Tiesitkö, että tässä artikkelissa mainitut ruuat ovat terveellisempiä raakoina kuin kypsennettyinä? Nyt kun tiedät miten hyväksi ne ovat keholle raakana, voit kokeilla uusia reseptejä, jotka auttavat sinua saamaan kaiken irti niiden hyödyistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fundación Española de la Nutrición. Broccoli Brassica oleracea var. cymosa.  fen.org.es/mercadoFen/pdfs/brecol.pdf
  • Garlic and cancer prevention. (2008, January 22). Retrieved from
    cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/garlic-fact-sheet
  • Milner JA. Mechanisms by which garlic and allyl sulfur compounds suppress carcinogen bioactivation. Garlic and carcinogenesis. Advances in Experimental Medicine and Biology 2001; 492:69–81.
  • Piscitelli SC, Burstein AH, Welden N, Gallicano KD, Falloon J. The effect of garlic supplements on the pharmacokinetics of saquinavir. Clinical Infectious Diseases 2002; 34(2):234–238.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.