Logo image
Logo image

8 mahdollista munuaiskivien oiretta

3 minuuttia
Jotkut munuaiskivien oireista on helppo sekoittaa muiden vaivojen merkkeihin, mutta jos niistä ilmenee kahta tai useampaa, on syytä ottaa tilanne puheeksi lääkärin kanssa niin pian kuin mahdollista.
8 mahdollista munuaiskivien oiretta
José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Munuaisilla on tärkeä rooli kehon puhdistuksessa. Vaikka moni ei tätä ajattelekaan, munuaiset tekevät töitä päivin ja öin, jotta ne voisivat suodattaa ja poistaa merkittävän osan siitä jätteestä joka veressä kulkee.

Siksi onkin niin, että jos munuaisilla on vaikeuksia toimia kunnolla, mineraalisuolat ja muut kemikaaliainesosat muodostavat kiteitä, jotka tunnetaan arkikielessä munuaiskivinä.

Tämä ilmiö voi aiheuttaa tukkeumia virtsateissä, ja se voi häiritä virtsaamista sekä saada aikaan niin kovaa kipua, että henkilön elämänlaatu kärsii suuresti.

Kivien koko vaihtelee, mutta ne on aina tärkeää poistaa, jotta voidaan välttää tulehduksia ja suurempia terveysongelmia. Siksi haluamme nyt kertoa kahdeksasta oireesta, jotka havaitsemalla hoitoa voidaan saada niin pian kuin mahdollista.

Jatka lukemista, jotta osaat varautua tähän tavalliseen tilanteeseen paremmin!

1. Usein toistuva ja kivulias virtsaaminen

Some figure

Muutokset virtsaamisessa on aina asia, joka tulee mieltää hälytyksenä ongelmista virtsateissä.

  • Jatkuva tunne virtsaamisen tarpeesta, jonka lisäksi ilmenee kipua alavatsassa, voi kertoa munuaiskivistä.
  • Yleisesti ottaen virtsan määrä vähenee, mutta virtsarakossa ilmenee jatkuvia kouristuksia.
  • Kipu on usein voimakasta silloin, kun munuaiskivet liikkuvat virtsarakosta virtsaputkiin.

2. Selkäkipu

Vaikka onkin tavallista yhdistää tämä oire johonkin lihasongelmaan, on tärkeää muistaa, että syynä voivat olla myös munuaiskivet.

  • Voimakas kipu etenkin toisella puolella selkää on tavallista niillä, joilla on tukkeumia kiteiden vuoksi.
  • Joskus prosessi aiheuttaa sykkiviä kipuaaltoja ja herkkyyttä.

3. Pahoinvointi ja oksentelu

Some figure

Tiedämme kaikki, että pahoinvointi ja oksentelu liittyvät etenkin ruoansulatushäiriöihin.

Jos ne toistuvat usein ja lisäksi ilmenee aiemmin mainitsemiamme oireita, parasta olisi käydä lääkärissä niin pian kuin mahdollista.

  • Nämä oireet ilmaantuvat usein silloin, kun kivet ovat kasvaneet ja kun ne aiheuttavat tukkeumia virtsateissä.
  • Kyseisiä oireita ilmenee siksi, että munuaisilla on vaikeuksia poistaa kehon jätettä.

4. Verta virtsassa

Ole hyvin, hyvin tarkkana tämän oireen kanssa! Lääkärin tulisi tehdä tilanteesta arvio heti sen ilmetessä.

  • Verinen virtsa kertoo ongelmista munuaisten toiminnassa tai vakavista tulehduksista.
  • Mitä tulee kiviin, virtsa voi olla vaaleanpunaista, punaista tai ruskeaa.
  • Kivien alkaessa kehittyä on tavallisempaa, että virtsaputket tukkeutuvat.

5. Voimakkaasti haiseva virtsa

Some figure

Huono munuaisten toiminta – johtuipa tämä kivistä tai puutteista elinten kyvyissä – aiheuttaa voimakkaan hajun virtsassa. Tämä haju huomataan heti kun ihminen alkaa virtsata.

  • Huono haju syntyy myrkkyjen vuoksi, joita jää virtsatiejärjestelmään. Ne eivät pääse pois tukkeuman takia.
  • Tilanne voi myös aiheuttaa bakteerien kasvua, mikä voi sitten saada aikaan tulehduksia.

6. Kyvyttömyys istua

Ihmiset, jotka eivät hoida munuaiskiviään ajoissa, voivat tuntea epämukavaa painetta istuessaan.

  • Kiteiden kasvu tukkii virtsatiet. Yleensä tämä aiheuttaa jännitettä ja kipua vatsan ja lantion alueella.
  • Oireet vähenevät seisottaessa. Ongelma tulisi kuitenkin hoitaa välittömästi, sillä se osoittaa että tilanne on muuttumassa vakavammaksi.

7. Kuume ja vilunväreet

Some figure

Kun munuaiskiviä ei hoideta tilanteen vaatimalla tavalla, ne vähentävät pikkuhiljaa munuaisten toimintaa. Sitten vaara virtsatietulehduksista kasvaa.

  • Kuume tai vilunväreet – vaikkakin vain silloin tällöin – kertovat, että tämä ongelma helpottaa bakteerien hyökkäämistä virtsateiden järjestelmää vastaan.
  • Lämpötilan nousu alkaa hitaasti, mutta se kertoo selvästi, että tilanne on pahenemassa.

8. Tulehdukset

Mineraalisuolojen ja myrkkyjen kertyminen munuaisiin aiheuttaa tulehdusreaktion järjestelmässä, vaikka kivet olisivat pieniä.

  • On tavallista, että potilas huomaa lievää tulehdustilaa molemmilla kehon puolilla juuri niissä kohdissa, missä munuaiset sijaitsevat.
  • Jos ongelma pahenee, tämä turvotus leviää vatsaan ja nivusiin.

Oletko huolissasi, että sinullakin saattaa olla munuaiskiviä? Jos tunnistit joitakin näistä oireista, ota yhteyttä lääkäriin niin pian kuin mahdollista. Näin saat tarvittavat tutkimukset ja hoidon kivien poistamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Esquena S., Millán Rodríguez F., Sánchez-Martín F.M., Rousaud Barón F., Marchant F., Villavicencio Mavrich H.. Cólico renal: Revisión de la literatura y evidencia científica. Actas Urol Esp  [Internet]. 2006  Mar [citado  2018  Oct  24] ;  30( 3 ): 268-280. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0210-48062006000300004&lng=es.
  • Monrroy Vega Danitza Arminda, Mullisaca Vito Rossy. Cálculos Renales o Nefrolitiasis. Rev. Act. Clin. Med  [revista en la Internet]. [citado  2018  Oct  24]. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S2304-37682011000800005&lng=es.
  • Peña Rodríguez José Carlos. Avances y retos en la fisiopatología y tratamiento de la nefrolitiasis. Acta méd. Grupo Ángeles  [revista en la Internet]. 2016  Sep [citado  2018  Oct  24] ;  14( 3 ): 155-161. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1870-72032016000300155&lng=es.
  • Wells, Keith A. Nephrolithiasis with unusual initial symptoms. Journal of Manipulative & Physiological Therapeutics , Volume 23 , Issue 3 , 196 – 201

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.