10 vinkkiä suonikohjujen välttämiseksi

· toukokuu 25, 2018
Liikunta, kuten myös yleisterveyden ylläpitäminen ruokavalion kautta auttavat meitä välttymään ylipainolta ja vilkastuttamaan verenkiertoa, mikä puolestaan ehkäisee suonikohjujen syntymistä.

Suonikohjuja pidetään yhtenä yleisimmistä naisten esteettisistä ongelmista. Nämä lilanväriset, turvonneet suonet voivat monesti olla esteenä joidenkin vaatteiden käyttämiseen ja aiheuttaa huonoa itsetuntoa.

Ulkonäön lisäksi on tärkeää pitää mielessä että ne voivat olla varoitus ongelmista verenkierrossa. Vaikka ne eivät aina olekaan vakavia, voivat ne joskus olla osoitus jostakin muusta terveysongelmasta.

Siitä syystä on erittäin tärkeää yrittää omata terveet elintavat suonikohjuja estääksemme ja hoitaaksemme. Vaikka jotkut tekijät ovatkin hallintamme ulkopuolella, terveelliset tavat vähentävät niiden riskiä huomattavasti.

Mitä suonikohjut ovat

Suonikohjut ovat laajentuneita verisuonia, ja ne kehittyvät veren kulkua säännöstelevien yksisuuntaisten läppien heikentymisestä johtuen.

Vaikka kaikki suonet voivat kärsiä tästä, niitä syntyy eniten kehon alaosassa johtuen siitä että tällä alueella voi tietyissä asennoissa (jatkuvasti seisaallaan paikallaan, jatkuvasti istuma-asennossa tai jalat ristissä) tapahtua niin sanotusti ylikuormitusta.

Suonikohjut ovat väriltään punertavia ja lilahtavia, mikä saa ne näkymään helposti iholla ja siitä syystä niitä pidetään esteettisenä ongelmana.

suonikohjut

Tämä ongelma vaikuttaa usein sääriin ja jalkoihin, koska kehon alaosan täytyy käsitellä enemmän painetta kehon painosta ja maan vetovoimasta johtuen.

Ne voivat kehittyä missä iässä tahansa, vaikka ne ilmaantuvatkin tavallisemmin aikuisilla. Jotkin niihin vaikuttavista tekijöistä ovat:

  • Ylipaino ja liikalihavuus
  • Raskaus
  • Perhetausta
  • Huono ryhti kävellessä tai istuessa
  • Verenkiertoon liittyvät sairaudet

Lue tämäkin: Paranna suonikohjut aloe vera -rohdolla

Suonikohjujen oireet

Monet ihmiset ajattelevat, että turvonneet suonet ovat tämän ongelman ainoa oire. On kuitenkin muitakin komplikaation merkkejä:

  • Kohonneet suonet
  • Kivun ja painon tunne jaloissa
  • Polttelu, krampit ja turvotus alaraajoissa
  • Suonikohjuista vuotava veri
  • Ihon muutokset tai suonten kovettuminen

10 parasta keinoa ehkäistä suonikohjuja

Tehokkain tapa ehkäistä tai siirtää suonikohjujen ilmestyminen myöhemmäksi, on elämäntyylin parantaminen ja epäterveellisten tapojen lopettaminen. Ota ylös nämä vinkit!

1. Vältä samassa asennossa pysymistä

jalat ristissä

Jos jostakin syystä vietät liikaa aikaa seisten tai istuen, yritä vaihtaa asentoasi vähintään viiden minuutin välein.

Samassa asennossa pysyminen pitkän aikaa vaikuttaa verenkiertoon ja se on osallisena suonikohjujen ilmestymiseen.

2. Käy kylmässä suihkussa

Usko tai älä, kylmässä suihkussa käyminen on yksi parhaista terapioista verenkierron aktivoittamiseksi. Kuuma suihku on ajoittain rentouttavaa, mutta viileä ja alhainen lämpötila tuo enemmän etuja.

3. Pidä sopivankokoisia vaatteita

Kun pidät liian tiukkoja vaatteita, varsinkin farkkuja, se ehkäisee laskimopaluuta ja lisää suonikohjujen todennäköisyyttä.

Valitse väljät vaatteet, jotka eivät tuo painetta kehollesi.

4. Ota etäisyyttä lämpöä tuovista lähteistä

nainen aurinkorannalla

Pitkittynyt auringolle tai muulle lämmönlähteelle altistuminen voi aiheuttaa verenkierto-ongelmia ja nesteen kertymistä. 

Jos haluat välttää tämän esteettisen ongelman syntymistä, yritä suojella itseäsi auringolta ja vältellä keskuslämmitystä.

5. Käytä tukisukkia

Tukisukat on terapeuttinen vaatekappale, joka voi auttaa ehkäisemään verenkierto-ongelmien syntymistä.

6. Rajoita korkokenkien käyttöä

Ne ovat kauniita ja ne saavat sinut näyttämään hyvin viehkeältä; niiden käyttäminen pidemmän aikaa aiheuttaa kuitenkin turvotusta jaloissa ja lisää hämähäkkisuonten ja suonikohjujen riskiä.

Lue lisää: 5 korkokenkien hylkäämisen tärkeää terveysvaikutusta

7. Harrasta liikuntaa

nainen venyttelee jalkoja

Mistä tahansa fyysisestä aktiviteetista on hyötyä verenkierrolle. Siitä syystä sinun pitäisi omaksua päivittäinen treeniohjelma kotona tai kuntosalilla, jotta voisit välttyä suonikohjuilta.

8. Paranna ruokavaliotasi

Terveen ruokavalion omaaminen on tärkeää nauttiakseen optimaalisesta verenkierrosta jopa silloin kun vuodet kuluvat.

Vitamiinien, mineraalien, antioksidanttien ja rasvahappojen syöminen auttaa luomaan tasapainon koko sydän- ja verisuonielimistössä.

9. Vältä ylipainoa

Jos sinulla on ongelmia painosi kanssa, on erittäin tärkeää pyytää neuvoa ravitsemusasiantuntijalta saadaksesi sinulle parhaiten sopivan ruokavalion.

Vältä suosittuja ”ihmedieettejä”, sillä ne voivat olla haitallisia.

10. Juomauutteet

teetä sitruunan kanssa

Lääkekasveista ja mausteista tehdyt uutteet voivat antaa imusuonistolle ja verenkiertojärjestelmälle avustusta kehoon kerääntyneiden myrkkyjen poistamisessa.

Tämä tietysti auttaa ehkäisemään suonikohjuja.

Pidä mielessä, että tässä artikkelissa mainittujen vinkkien lisäksi sinulla on pääsy ulkopuolisiin hoitoihin, jotka auttavat rauhoittamaan tulehdusta ja verenkiertoon liittyviä ongelmia.

Kaikista tärkeintä on toimia oikealla tavalla, jotta se ei johda vakavampiin ongelmiin.