8 luonnollista sokerin korviketta
Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Herkullisesta maustaan huolimatta valkoinen sokeri voi aiheuttaa monia sairauksia suurissa määrissä syötynä. Näihin lukeutuvat muun muassa ylipaino, sydänsairaudet ja diabetes. Onneksi sokerin voi korvata monin tavoin ruoissa ja juomissa; joitakin luonnollisimpia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi stevia, hunaja ja ksylitoli. Jatka lukemista – esittelemme 8 hyvää luonnollista sokerin korviketta.
8 luonnollista sokerin korviketta
1. Stevia
Stevia on luonnollinen makeutusaine, jota erityisesti laihdutuskuurilla olevat ihmiset käyttävät paljon sokerin korvikkeena. Se sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeri eikä lisää lihomisen riskiä. Steviaa saadaan makeastevian (stevia rebaudiana) lehdistä.
Stevia ei myöskään nosta verensokeria, vaan päinvastoin alentaa sitä, kuten myös insuliinitasoa. Näin siitä voi olla apua diabeteksen torjunnassa.
Steviaa käytetään jauhemaisena tai nestemäisenä, ja sen maku voi vaihdella jokaisessa muodossaan. Makuerot johtuvat makeiden yhdisteiden eri määristä. Tästä syystä jotkut steviavalmisteet maistuvat paremmalta kuin toiset.
2. Kookossokeri
Kookossokerissa on pieni määrä kuitua ja ravintoaineita. Vaikka sitä pidetään terveellisempänä vaihtoehtona kuin tavallista sokeria, on siinä kuitenkin runsaasti fruktoosia, mistä syystä sitä tulee käyttää kohtuudella.
Kookossokeri voi olla hyvä luonnollinen sokerin korvike, kunhan muistaa, että kaikki liika on haitaksi. Käytä kookossokeria pieniä määriä esimerkiksi mehun, teen tai joidenkin aterioiden makeuttamiseen.
Kannattaa lukea myös: Näin kasvatat steviaa kotona
3. Erytritoli
Erytritoli on hyvä vähäkalorinen ja luonnollinen sokerin korvike.
Erytritoli on sokerialkoholi, mutta se sisältää vain 6 % sen kaloreista. Tämä tekee erytritolista hyvän sokerin korvikkeen, jos haluaa makeuttaa ruoat tai juomat ilman lihomisen vaaraa.
Erytritoli on turvallinen vaihtoehto myös diabeetikoille, sillä se ei nosta insuliinia eikä veren glukoosia. Se ei vaikuta myöskään kolesterolin ja triglyseridien määrään, joten sitä voivat huoletta käyttää myös sydän- ja verisuonisairauksille alttiit ihmiset.
4. Yacon-siirappi
Yacon-siirappia saadaan samannimisestä kasvista. Tämä tumma siirappi on maultaan makeaa ja sillä on samankaltainen paksu koostumus kuin melassilla.
Se sisältää 40-50 % frukto-oligosakkarideja, sellaisia sokerimolekyylejä, joita ihmisen elimistö ei pysty sulattamaan. Tästä syystä yacon-siirapilla (kuten erytritolillakaan) ei ole mitään suurempia haittavaikutuksia elimistöön.
Vaikka sen käyttö katsotaan turvalliseksi, liiallisissa määrissä se voi aiheuttaa ruoansulatusvaivoja, yleismmin ilmavaivoja ja ripulia.
5. Ksylitoli
Ksylitolia saadaan luonnollisista lähteistä, ja se on hyvä valkoisen sokerin korvike.
Ksylitoli on sokerialkoholi, joka ei nosta veren glukoosipitoisuutta, toisin kuin fruktoosia sisältävä sokeri. Ksylitolissa sitä ei ole.
Ksylitolilla on lisäksi kyky vähentää hampaiden reikiintymistä ja vahvistaa luita. Tämä johtuu pääosin siitä, että se lisää kalsiumin imeytymistä elimistöön.
6. Hunaja
Listalta ei tietenkään voi jättää pois hunajaa! Hunajassa on elimistölle hyödyllisiä antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Sitä käytetään usein hengitysteiden ongelmien hoidossa ja immuunijärjestelmän vahvistamisessa.
Kuten sokeria ja mitään sen korvikkeita, hunajaakaan ei tule käyttää liiallisissa määrissä, joten älä anna sen herkullisen maun koukuttaa. Käytä sitä enintään teelusikallinen kahvin, teen ja muiden juomien makeuttamiseen.
Käy lukemassa myös: Hengitä paremmin ravinteikkaan valkosipulihunajan avulla
7. Melassi
Melassi on yksi hyvä luonnollinen sokerin korvike.
Melassi muistuttaa koostumukseltaan hunajaa, mutta se on tummempaa. Siinä on luiden ja sydämen terveyttä tukevia ravintoaineita. Se voi lisäksi auttaa säätelemään verensokeritasoa, mistä syystä se soveltuu hyvin myös diabeetikoille aterioiden ja juomien makeuttamiseen.
Melassi on hyvä vaihtoehto valkoisen sokerin korvaamiseen; jo teelusikallinen riittää.
8. Vaahterasiirappi
Vaahterasiirappi sisältää kivennäisaineita ja suuren määrän antioksidantteja. Se vahvistaa immuunijärjestelmää, edistää lihasten palautumista ja ylläpitää normaalia verensokeritasoa kohtuullisissa määrissä käytettynä.
Lisäksi se auttaa vähentämään nälkäahdistusta, joten sen käyttö voi ehkäistä mahdollista ahmintaa tai ylensyömistä. Tämä puolestaan vähentää ylipainon riskiä.
Luonnolla on tarjota monia vaihtoehtoja terveelliseen ja ravitsevaan ruokavalioon. Unohda valkoinen sokeri ja kohenna terveyttäsi. Jos sinulla on suuri riski sairastua diabetekseen, korvaa haitallinen teollinen sokeri valitsemalla luonnollista sokerin korviketta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos. Edulcorantes y azúcares. MedlinePlus, en línea 2020: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002444.htm
- Bueno-Hernández, N., Vázquez-Frías, R., Abreu y Abreu, AT, Almeda-Valdés, P., Barajas-Nava, LA, Carmona-Sánchez, RI, Chávez-Sáenz, J., Consuelo-Sánchez, A., Espinosa-Flores, AJ, Hernández-Rosiles, V., Hernández-Vez, G., Icaza-Chávez, ME, Noble-Lugo, A., Romo-Romo, A., Ruiz-Margaín, A., Valdovinos-Díaz, MA y Zárate-Mondragón, FE (2019). Revisión de la evidencia científica y opinión técnica sobre el consumo de edulcorantes no calóricos en enfermedades gastrointestinales. Revist de Gastroenterología de México, 84 (4), 492–510. https://doi.org/10.1016/j.rgmx.2019.08.001
- García-Almeida, J. M., Casado Fdez, Gracia M.ª, & García Alemán, J. (2013). Una visión global y actual de los edulcorantes: aspectos de regulación. Nutrición Hospitalaria, 28(Supl. 4), 17-31. Recuperado en 13 de septiembre de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013001000003&lng=es&tlng=es
- Goldfein, K. R., & Slavin, J. L. (2015). Why Sugar Is Added to Food: Food Science 101. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12151
- Rocio Pilar Larico Perez, July Jessica, Yanqui Gilari, Kattherine Ursula & Escobar Copa (2016). Elaboración de Helado Dietetico a partir de Jarabe de Yacon (Smallanthus sonchifolius) con características Prebióticas Revista Investigaciones Altoandinas, ISSN 2306-8582, Vol. 18, Nº. 1, 2016 (Ejemplar dedicado a: Revista de Investigaciones Altoandinas – Journal of High Andean Research), págs. 77-82. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5399046
- Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a
- Panesso Suescún, Ernesto A, Calle Arroyave, María Clara y Meneses Gómez, Edwin J. (2012). Salud bucal y xilitol: usos y posibilidades en caries y enfermedad periodontal en poblaciones “PEPE”. Universidad y Salud , 14 (2), 205-215. Obtenido el 13 de septiembre de 2020 de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-71072012000200010&lng=en&tlng=es.
- Organización Mundial de la Salud (2015). Ingesta de azúcares para adultos y niños. https://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugars_intake/es/
- Ritu, M. y Nandini, J. (2016). Composición nutricional de Stevia rebaudiana, una hierba dulce, y su efecto hipoglucemiante e hipolipidémico en pacientes con diabetes mellitus no insulinodependiente. Revista de ciencia de la alimentación y la agricultura, 96 (12), 4231–4234. https://doi.org/10.1002/jsfa.7627
- Ruanpeng, D., Thongprayoon, C., Cheungpasitporn, W., & Harindhanavudhi, T. (2017). Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: A systematic review and meta-analysis. QJM. https://doi.org/10.1093/qjmed/hcx068
- Toyoda, T., Kamei, A., Ishijima, T. et al. Un extracto de jarabe de arce altera el metabolismo de los lípidos en ratones modelo obesos con diabetes tipo 2. Nutr Metab (Lond) 16, 84 (2019). https://doi.org/10.1186/s12986-019-0403-2
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.