7 yllättävää tosiasiaa emättimestä

· maaliskuu 18, 2018
Koska naisen seksuaalisuus on aina ollut jossakin määrin tabu, emätin on edelleen yksi niistä asioista, jotka ovat hyvin vähän tunnettuja. Näin on jopa siinä määrin, että usein naiset eivät itsekään tunne tätä elintään kunnolla!

Emätin on tärkein naisen seksuaalinen elin. Sen lisäksi, että se toimii osana seksuaalisuutta, sillä on myös avainrooli kehon lisääntymisen ja hormonaalisen toiminnan osana.

Sen kudokset ovat limakalvon tyyppisiä, ja ne vastaavat kosteutuksen ylläpidosta ja luonnollisesta pH-arvosta. Näin emätin auttaa estämään tulehduksia aiheuttavat tekijät, kuten virukset ja haitalliset bakteerit.

Emättimen seinämät ovat fibromuskulaariset, ja sen lisäksi että ne antavat joustavuutta, ne mahdollistavat sen että kyseinen elin voi hoitaa monia toiminnoistaan.

Lisäksi emättimellä on rooli nesteen ja kohdun limakalvon ulos päästäjänä, ja koska siinä on satoja hermopäätteitä, se on nautinnon ja seksuaalisen kiihottumisen keskus naisen kehossa.

Vaikka moni tabu ja myytti emättimen toimintoja koskien onkin jo saatu historiaan, on edelleen eräitä kiinnostavia faktoja, jotka ovat monelle meistä naisista uutta tietoa.

Oletko valmis kuulemaan, mitkä nämä emätintä koskevat yllättävät tiedot ovat? Jatka lukemista ja ylläty!

1. Emättimen koko muuttuu, kun nainen kokee orgasmin

naisen nautinto

Emätin on joustava elin, joka monen naisen kohdalla laajenee yhdynnän aikana. Tämä johtuu siitä, että verta keskittyy tällöin emättimen alueelle penetraation helpottamiseksi. Lisäksi sen sisäseinämät koostuvat pienistä poimuista, jotka avautuvat kuin sateenvarjot yhdynnän aikana.

Kun nainen sitten lähestyy orgasmia, emättimen koko pienenee jopa 30 % verran, sillä tällöin sen lihakset supistuvat äkillisesti.

2. Se pystyy puhdistamaan itse itsensä

Tiesitkö, että emättimessä on bakteerikasvusto, joka toimii suojaavana muurina? Nämä bakteerit taistelevat viruksia, hiivaa ja niitä haitallisia bakteereja vastaan, jotka saavat tulehduksia syntymään.

Se, että emättimestä tulee läpinäkyvää tai valkoista vuotoa, on täysin normaalia. Lisäksi tulee muistaa, että vaikka tämä voikin olla joillekin naisille epämiellyttävä asia, kyseessä on tärkeä ilmiö emättimen pudistautumisen prosessin kannalta.

Hajustettujen saippuoiden, deodoranttien ja muiden intiimialueen hygieniatuotteiden käyttö voi aiheuttaa muutoksia emättimen pH-tasossa. Ne voivat siten tietysti vahingoittaa tämän elimen kunnollista toimintaa.

Siksi on paljon parempi vaihtoehto käyttää luonnollisia aineksia probioottien kera. Nämä torjuvat bakteereja samalla kun ne edistävät emättimen luonnollista puhdistautumisen prosessia.

3. Sen lihaksia voidaan vahvistaa

siltaliike

Yksi kaikkein kiinnostavimmista faktoista emätintä koskien on se, että tämä on elin, jonka lihaksia voidaan kiinteyttää ja vahvistaa. Tätä varten tarvitaan tietysti lantionpohjaan kohdistuvia liikkeitä säännöllisesti toistettuina.

Nämä aktiviteetit voivat auttaa vähentämään sellaisten ongelmien riskiä kuten inkontinenssin ja esiinluiskahduksen, kuten myös muiden sellaisten häiriöiden, jotka saattavat saada aikaan tuhoa naisen elämänlaadussa.

On tietysti selvää, että kyseessä on tärkeä asia kaikille naisille. Vähintään yksi nainen kolmesta tulee saamaan häiriöitä lantionpohjan lihaksia koskien siihen mennessä, kun saavutaan vaihdevuosiin.

Kegel-harjoitteet sekä lantionpohjan nostot ja venytykset ovat yksinkertaisia, mutta tehokkaita tapoja harjoittaa tätä kehon osaa.

4. Klitoris on suuri nautinnon lähde

Nyt kun ollaan jo heitetty romukoppaan satoja tabuja naisen sukupuolielimiä koskien, tiedetään, että klitoris on ihmisen ainoa elin, jonka ainoa tarkoitus on antaa nautintoa. Itse asiassa suurin osa naisen orgasmeista saavat alkunsa tämän herkän elimen kiihottamisesta ja stimuloinnista.

Klitoriksessa on enemmän hermopäätteitä kuin missään muussa kehon osassa (niitä on noin 8 000), ja se voi olla pituudeltaan 6-12 senttiä ja 6 senttiä leveä, sillä se ulottuu kehon sisälle.

5. Seksi voi auttaa pitämään emättimen terveenä

pariskunta sängyssä

Seksin harrastaminen säännöllisesti on yksi terveellisimmistä tavoista saada harjoitettua tämän elimen herkkiä lihaksia. Toisaalta sitten pitkät ajat ilman seksiä saavat emättimen sisäiset kudokset muuttumaan hauraiksi. Tämä pidättäytyminen vähentää niiden joustavuutta ja emättimen kykyä kosteuttaa itseään.

Itse asiassa onkin niin, että joillakin naisilla ilman seksiä oleminen pidemmän aikaa voi saada lihakset supistumaan enemmän kuin on normaalia. Tämä voi sitten tehdä yhdynnästä kivuliasta myöhemmin.

6. Emätin voi luiskahtaa ulos

On olemassa tila, joka tunnetaan nimellä emättimen esiinluiskahdus tai vaginaprolapsi. Näin käy silloin, kun kohtu, munajohtimet ja emätin vajoavat, mikä aiheuttaa intensiivistä painetta emättimen alueelle.

Näin käy kaikkein tavallisimmin lapsensaannin jälkeen. Syynä tähän on heikentyminen lantionpohjan lihaksissa tai kirurgiset toimenpiteet, jotka ovat haitaksi kohdulle.

Jos sinulla on emättimen esiinluiskahduksen oireita, tulisi hankkia lääkärin apua välittömästi. Jos et näin tee, riskinä on nimittäin saada hyvin vaikeita ongelmia.

7. Emätin on herkempi synnyttämisen jälkeen

äiti, isä ja vauva

Synnytyksen jälkeen kaikki naiset tarvitsevat tietysti aikaa voidakseen toipua ennen kuin seksi aloitetaan uudelleen. Lihakset saavat vähitellen takaisin tavallisen kokonsa. On luultavasti hyvä idea odottaa 4-6 kuukauden verran ennen kuin synnytyksen jälkeen aletaan taas harrastaa sellaista seksiä, johon kuuluu yhdyntä.

Tämä johtuu siitä, että emättimen kasvuston pH-arvo vaatii jonkin aikaa saadakseen takaisin tasapainonsa. Niin kauan kun näin ei ole, riskinä on saada bakteeri- tai hiivatulehdus.

Tämän jakson aikana on myös välttämätöntä pidättäytyä alkoholinjuonnista tai runsaasta sokerista. Tulisi myös varmistaa, että ei käytetä hyvin tiukkoja alusvaatteita tai muita sellaisia intiimialueen asusteita, jotka eivät ole hyväksi.

Tiesitkö kaiken tämän emättimestäsi? Nämä faktat voivat olla avuksi kyseisen herkän elimen tuntemiseksi paremmin. Jos sinulla on vielä joitakin kysymyksiä, joihin haluaisit vastauksen, ota yhteyttä gynekologiin, jotta voisit saada lisätietoa tästä tärkeästä aiheesta.