Logo image
Logo image

7 virtsahappoa lisäävää ruokaa

3 minuuttia
On tärkeää noudattaa tietynlaista ruokavaliota jotta voisit hallita virtsahappojen tasoa kehossasi, ja erityisesti tulee välttää sellaisia ruokia jotka aiheuttavat näiden happojen lisääntymistä. Nyt kuulet mitä tuotteita tulisi nauttia vain kohtuudella, jotta virtsahappo voitaisiin pitää hallinnassa ja siten huolehtia hyvinvoinnista.
7 virtsahappoa lisäävää ruokaa
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kun virtsahappoa on suuri määrä verenkierrossa, seurauksena voi olla niveltulehdus tai kihti. Kun virtsahappoa kertyy nivelnesteisiin, seurauksena on tulehdusta ja kipua, mikä vaikuttaa pääasiassa varpaisiin ja nilkkoihin. Vältä näitä virtsahappoa lisääviä ruokia välttyäksesi terveyshaitoilta!

Jotkut ruoat sisältävät paljon puriineja, jotka lisäävät virtsahapon määrää verenkierrossa. Säännölliset verikokeet ja ruokavalion pitäminen tasapainoisena ovat avainasiat, jotta tätä ongelmaa voidaan estää.

Vältä virtsahappoa lisääviä ruokia

Seuraavat ovat tiedetysti virtsahappoa lisääviä ruokia, joten jatka lukemista jos asia on ongelma omalla kohdallasi ja haluat parantaa hyvinvointiasi!

1. Äyriäiset

Some figure

Nämä ruoat sisältävät paljon puriineja, joten niitä tulisi syödä vain kohtuudella jos sinulla on runsaasti virtsahappoa kehossasi. Tällaisiin tuotteisiin kuuluvat ravut, katkaravut, osterit ja simpukat.

Ruoat jotka sisältyvät tähän ryhmään ovat haitallisia sekä tuoreina että säilöttyinä, ja jopa teollisesti käsitellyt äyriäiset voivat lisätä virtsahapon määrää verenkierrossa.

2. Punainen liha

Tämä on se ruoka joka aiheuttaa kaikkein eniten lisääntymistä virtsahapon määrässä. Sitä tulisi välttää täysin silloin kun virtsahappotaso on jo päässyt liian korkeaksi. Porsaan- ja naudanliha sisältävät suuria määriä puriineja. Rasvaiset lihat, jauheliha, munuaiset ja sisäelimet ovat muita haitallisia tuotteita tässä ryhmässä.

3. Palkokasvit

Some figure

Linssit, kikherneet ja pavut tunnetaan niiden suuresta puriinien määrästä. Kaikki ne joilla on korkea määrä virtsahappoa kehossaan, hyötyvät siis näiden tuotteiden rajoittamisesta – niiden nauttiminen tulisi jättää enintään yhteen tai kahteen kertaan viikossa.

4. Eräät kasvikset

Jotkut kasvikset ovat sellaisia joita tulisi virtsahappojen torjumiseksi nauttia vain kohtuudella tai välttää kokonaan. Näitä ovat muun muassa seuraavat: parsa, sienet, kukkakaali, pinaatti, retiisi ja purjo.

5. Alkoholi

Some figure

Niille joilla on korkea virtsahapon määrä olut on itse asiassa haitallisempaa kuin äyriäiset tai punainen liha. Tämä johtuu siitä, että olut lisää kyseisen hapon määrää sekä tekee sen poistumisesta vaikeampaa. Asiantuntijat suosittelevatkin oluen ja muiden alkoholipitoisten ruokien välttämistä jos henkilö kärsii kihdistä.

6. Sokeriset juomat ja makeat jälkiruoat

Virvoitusjuomat ja teollisesti käsitellyt hedelmämehut sisältävät maissisiirappia, joka stimuloi virtsahapon tuotantoa. Lisäksi teolliset leipomotuotteet, keksit, kakut ja muut vastaavat tuotteet ovat täynnä sokeria, joka tulee pahentamaan tilaasi jos kärsit liiasta virtsahaposta.

7. Kahvi

Some figure

Jos juot kovin runsaasti kahvia, saatat aiheuttaa haittaa terveydellesi, joten on parasta nauttia enintään yksi tai kaksi kupillista päivässä.

Korkean virtsahapon oireet

Jos oma tasosi muuttuu hyvin korkeaksi, tuloksena on kihtiä ja munuaiskiviä. Kaikkein tavallisimpiin oireisiin virtsahapon määrän liiallisuudesta kuuluvat seuraavat ilmiöt:

  • kipu isovarpaassa
  • kova kipu ja tulehtuneisuus nivelissä
  • vaikeudet virtsattaessa
  • kiihtynyt pulssi
  • kipu polvissa
  • munuaiskivet
  • uupumus
  • kovat kyhmyt nivelten alueilla

Lääkärin tulee kuitenkin olla vastuussa diagnoosin tekemisestä, ja hänen tulisi määrätä sellainen hoito, johon sisältyy muutoksia ruokavalioon.

Muut keinot virtsahappotason hallitsemiseksi

Tästä ilmiöstä aiheutuva kipu voi olla hyvin häiritsevää, mutta on eräitä asioita joita voit tehdä ongelman lievittämiseksi. Näitä ovat muun muassa kylmien siteiden käyttö kipeillä nivelillä.

  • Lääkäri saattaa määrätä ei-steroidisia ja tulehdustavähentäviä lääkkeitä, jotka voivat olla hyvä apu.
  • Lääkäri saattaa antaa suosituksen lääkkeiden käytön aloittamisesta alhaisilla määrillä ja tasojen nostamisesta sitten ajan kuluessa ohjeiden mukaan.
  • Hoito saattaa viedä 6-12 kuukauden verran.
  • Tämän jakson aikana tulisi pitää hyvää huolta ruokavaliosta sekä harrastaa kevyttä tai keskitason liikuntaa säännöllisesti.

Esimerkkiruokavalio virtsahappomäärän alentamiseksi

Some figure

Tämän ruokavalion proteiini tulee pääasiassa maitotuotteista ja kananmunista. Voit ottaa mukaan ruokavalioosi myös jäniksenlihan, jossa on vain vähän puriineja ja alhainen kolesterolimäärä.

Aamiainen

  • 1 kupillinen rasvatonta maitoa
  • 2 viipaletta täysjyväleipää
  • Aamupäivän välipala: 1 banaani

Lounas

  • Gnocchit tomaattikastikkeen kanssa
  • Grillattua valkoista kalaa
  • Vanukas
  • Iltapäivän välipala: 1 viipale vesimelonia

Illallinen

  • Munakoisoa ja parmesaania
  • Salaatti tomaatista, porkkanasta ja basilikasta
  • Voit sekoittaa ainekset miten tahansa makusi mukaan, kunhan muistat pitää proteiinien, kasvisten, hedelmien ja viljojen määrän tasapainoisena. Pidä rasvan määrä myös alhaisena.

Muista, että tämän artikkelin on tarkoitus olla vain lisätietoa antava, eikä näitä suosituksia tulisi siis käyttää korvikkeena lääkärin ohjeille.

Saatat saada lääkäriltä suosituksen muunlaisen ruokavalion noudattamiseksi, jos virtsahapon tasot kehossasi ovat paljon normaalin yläpuolella.

Pidä hyvää huolta terveydestäsi – muista, että se on se kaikkein tärkein asia jonka omistat! Vältä näitä virtsahappoa lisääviä ruokia välttyäksesi terveyshaitoilta. Sinä itse olet pääroolissa, kun tavoitteena on oman terveytesi parantaminen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.