7 vinkkiä diabeetikolle lomailuun
Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
On helppoa menettää hallinta ruokavaliosta, kun tulee lomien aika. Usein tällöin tilataan noutoruokaa, järjestetään juhlia joissa nautitaan ehkä liikaakin alhoholia, sekä herkutellaan ystävien ja perheen kanssa.
Vaikka suurimman osan ihmisistä ei tarvitse olla kovin huolissaan liiasta lomasyömisestä, diabeteksesta kärsivien tulee pitää silmällä ruokiaan ja juomiaan. Huonot valinnat voivat nimittäin pilata loman.
Vaikka voikin tuntua harmittomalta tehdä aina silloin tällöin poikkeuksia ruokavalioon, diabeteksen kanssa elävän on tärkeää pitää kiinni tietyistä asioista, sekä arkena että lomalla.
Siksi haluamme nyt kertoa seitsemästä vinkistä, jotka ovat avuksi jokaiselle diabetesta sairastavalle – näiden avulla lomailu sujuu mukavammin, kun terveys pysyy hyvänä.
1. Harrasta liikuntaa
Päivittäinen liikunta on yksi parhaista avuista niille, joiden verensokerin taso on korkea.
Lomaillessa tekee usein mieli rentoutua ja jättää hetkeksi syrjään kaikki rutiinit. Totuus kuitenkin on, että tämä voi aiheuttaa diabeetikolle paljon haittaa – parempi siis jatkaa liikkumista lomallakin.
- Ei ole haitaksi pitää pientä taukoa, mutta liikunta on avainasemassa verensokerin säilyttämisessä hyvänä.
- Sen avulla pystyt pitämään aineenvaihduntasi kunnollisessa toiminnassa etenkin, jos syöt enemmän kuin normaalisti.
2. Pidä kiinni aikatauluista
Töistä poissa oleminen ja poikkeukselliset tapahtumat ovat varma asia lomalla, ja tämä aiheuttaa muutoksia aikatauluun ja rutiiniin.
Diabeteksesta kärsivien tulisi olla tämän asian kanssa varovaisia, sillä sairaus vaatii, että tietyt asiat tehdään tiettyinä hetkinä päivästä.
- Jos mahdollista, yritä pitää päivän pääateriat säännöllisinä (aamiainen, lounas ja päivällinen).
- Sama koskee lääkkeiden ottamista ja liikuntaa.
3. Tee fiksuja valintoja
Se, että sinulla on diabetes, ei tietenkään tarkoita että et voisi nauttia ruoasta lomalla. On kuitenkin tärkeää tehdä tässä hyviä valintoja, jotta verensokeri ei nousisi liikaa ruoan jälkeen.
On monia terveellisiä reseptejä, jotka mahdollistavat diabeteksen hallinnan sekä hiilihydraattien ja sokereiden määrän rajoittamisen, jotta glukoositaso ei pääse nousemaan liiaksi.
- Ihanteellista olisi valita kasviksista, täysjyväviljoista ja vähärasvaisista lihoista valmistettua ruokaa.
- Hedelmät, jotka ovat siirapissa tai makeissa kastikkeissa, on syytä jättää pois lautaselta.
- Torju kiusauksia jättämällä buffetit väliin.
4. Mittaa verensokeri säännöllisesti
Verensokerin tarkistaminen säännöllisesti on tapa, joka estää ongelmia diabeteksen kanssa elävillä – myös lomilla.
Tämä helppo testi kertoo, että kaikki on OK, tai sitten se nostaa esille asioita, jotka vaativat välitöntä huomiota.
- Jos saat hoitoa insuliinin tai muiden lääkkeiden avulla, tarkista tasot ainakin joka toinen päivä.
- Jos huomaat hälyyttävän nousun, käy lääkärissä.
5. Lisää vedenjuontiasi
Veden ja muiden terveellisten juomien nauttiminen on tapa, joka auttaa puhdistamaan verenkiertoa ja välttämään kriisejä diabetekseen liittyen.
Koska saatat hiukan irrotella liialla syömisellä lomillasi, on hyvin tärkeää juoda enemmän vettä kuin normaalisti.
- Nauti siis 6-8 lasillista vettä päivässä, jos vain mahdollista.
- Kun olet syönyt erityisen raskaan aterian, nauti lasillinen lämmintä vettä sitruunamehun kera tai kupillinen teetä.
6. Rajoita alkoholin määrää
On todennäköistä, että kun sait diagnoosin diabeteksesta, lääkärisi suositteli samalla alkoholijuomien välttämistä.
Lomilla tämä suositus on yhtä tärkeä kuin muulloinkin.
- Nainen voi nauttia yhden drinkin päivässä (cocktail, olut, lasillinen viiniä tai muu vastaava).
- Mies voi nauttia kaksi annosta alkoholia päivässä.
- Yleisesti ottaen on kuitenkin parempi valita alkoholittomia juomia.
7. Nauti vain kohtuullisen kokoisia aterioita
Diabeteksesta kärsivien tulisi nauttia korkealaatuisia ruokia, mutta samalla tulee muistaa, että näitäkään ei kannata syödä aivan missä määrin tahansa.
Huolimatta siitä, kuinka terveellisiä lomaherkkusi ovat, valitse aina annoskoot, jotka eivät ole liian suuria tai liian pieniä.
Jos sinullakin on diabetes tai korkea verensokeri, voit nauttia lomista siinä missä muutkin, mutta pidä mielessä nämä perusneuvot, jotta välttäisit ongelmat.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Mayo Clinic. (3 de junio del 2022). Control de la diabetes: cómo el estilo de vida y la rutina diaria afectan el nivel de azúcar en sangre. Mayo Clinic. Consultado el 13 de diciembre del 2023. https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-management/art-20047963
- Ministerio de Salud Pública y Bienestar Social de Paraguay. (16 de mayo del 2016). Diabéticos deben ingerir más agua que el resto. MSPBS. https://www.mspbs.gov.py/portal/8655/diabeticos-deben-ingerir-mas-agua-que-el-resto.html
- Naumann, J., Biehler, D., Lüty, T., & Sadaghiani, C. (2017). Prevention and Therapy of Type 2 Diabetes-What Is the Potential of Daily Water Intake and Its Mineral Nutrients?. Nutrients, 9(8), 914. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579707/
- Polsky, S., & Akturk, H. (2017). Alcohol consumption, diabetes risk, and cardiovascular disease within diabetes. Current diabetes reports, 17, 1-12. https://link.springer.com/article/10.1007/s11892-017-0950-8
- Ramirez, M., Morales, F., Ortega, J., Moreno, A., Guio de Prada, V., Alvarez, L., & Mora, R. (2020). Effects of Exercise Training during Christmas on Body Weight and Cardiometabolic Health in Overweight Individuals. International journal of environmental research and public health, 17(13), 4732. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32630214/
- WHO. (4 de enero de 2023). No level of alcohol consumption is safe for our health. WHO. Consultado el 13 de diciembre del 2023. https://www.who.int/europe/news/item/04-01-2023-no-level-of-alcohol-consumption-is-safe-for-our-health
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.