7 syytä käydä psykologilla
Vaikka me yhteiskuntana olemmekin “edistyneet” tarpeeksi sen suhteen ettemme enää ajattele psykologilla käymisen olevan “hulluille ihmisille”, on psykologin avun hakemisessa yhä tietynlaista vastahakoisuutta.
Ammattilaisapu ja terapia voivat auttaa meitä ratkaisemaan menneisyyden ongelmat, parantamaan nykyhetkeä ja muuttamaan tulevaisuutta.
Tässä artikkelissa esittelemme muutamia syitä sille, miksi käydä psykologilla.
Miksi käydä psykologilla?
Ensimmäiseksi sinun täytyy karkottaa ajatus tai ennakkoluulot siitä, että sinun täytyy olla hullu käydäksesi psykologilla. Ajattele sitä tapana ottaa vastuu ongelmistasi ja tuskastasi.
Samalla tavalla kuin käyt kampaajalla laittamassa hiuksesi tai tehdessäsi naamion ryppyjä vastaan, myös mieli tarvitsee huolenpitoa.
Ammattilaisavun hakeminen ei ole helppoa ja vaatii päättäväisyyttä, jota meillä ei useinkaan ole tai jota emme ota vakavasti.
Muista, että toisinaan et voi itse hallita kaikkea sitä mitä sinulle tapahtuu. Et voi myöskään tietää kaikkea. Siitä syystä terapia on olemassa.
Älä ajattele, että psykologilla käyminen tarkoittaa sitä, että sinun täytyy jatkaa siellä käymistä koko elämäsi ajan. Voit itse päättää milloin aloitat ja milloin lopetat, kun sinusta tuntuu siltä, että olet pystynyt ratkaisemaan sinua häirinneen ongelman.
Lue myös tämä artikkeli: 8 neuvoa surullisuudesta eteenpäin pääsemiseksi
Psykologilla käymisen syyt
Toisin kuin ihmiset ajattelevat, avun pyytäminen on rohkeaa ja älykästä, eikä missään nimessä pelkurimaista.
Aivan kuten fyysisen kivun sietämisessä ei ole mitään järkeä (hammaskivun tai selkäkivun ja niin edelleen), ei meidän pitäisi sietää myöskään henkistä kipua.
Jos et tiedä miksi sinun pitäisi käydä psykologilla, kiinnitä huomiota seuraaviin syihin:
1. Se antaa sinulle tilaa
Ehkä vietät koko päivän työskennellen, tehden kotitöitä tai täyttäen velvollisuuksia.
Sinulla ei ole aikaa omistautua itsellesi. Salilla tai kauneussalongissa käyminen ja nokosten tai kylvyn ottaminen ovat kiellettyjä nautintoja, sillä sinulla ei ole aikaa niihin.
- Käytä käynti hyväksesi hyvin ansaittuna tilana, jossa voit ottaa itsesi hallintaan. Aivan kuin se olisi sielulle tehtävä hieronta.
- Tunnin käyttäminen viikossa ongelmien ratkaisemiseksi ei ole itsekästä, vaan tilaisuus parantaa suhdettasi itsesi ja muiden kanssa.
2. Se saa sinut ymmärtämään
Monesti tunteet ottavat vallan, eivätkä salli meidän ajatella tai toimia selkeästi. Toisinaan taas emme ymmärrä hyvin miksi teemme tiettyjä asioita.
Meillä on kaikki henkiset esteet, kokemukset ja tilanteet, jotka saavat meidät käyttäytymään tietyllä tavalla.
Psykologilla käyminen voi auttaa meitä esimerkiksi ymmärtämään miksi olemme sellaisia kuin olemme tai miksi meille aina tapahtuu samoja asioita.
Saatat tarvita “virallisen” selityksen tunteillesi, jotta osaat käsitellä niitä.
3. Terapeutti ei tuomitse sinua
Onko sinulle koskaan tapahtunut niin, että kun puhut kaverisi, kumppanisi tai perheenjäsenesi kanssa, tunnet muiden tekevän virheellisiä tuomioita sinusta (tai kyseisestä aiheesta)? Tämä johtuu siitä, että ympärilläsi olevat ihmiset voivat ottaa jonkin puolen tai heillä voi olla ennakkoluuloja.
- Psykologit sen sijaan eivät “kuuntele aktiivisesti” ongelmiasi, vaan ennemminkin analysoivat tapaasi ilmaista itseäsi, kieltäsi, eleitäsi ja reaktioitasi.
- Tällä tavalla he voivat arvioida tilanteen ja antaa sinulle ammattilaisen näkökulman oikeuttamatta käytöstäsi.
4. Saat toisen mielipiteen
Terapeutit ovat opiskelleet voidakseen tarjota potilailleen eri mielipiteitä, arvoja tai näkökulmia “objektiivisemmasta” näkökulmasta ilman, että tunteet tai tabut tulevat esteeksi, mikä voisi tapahtua parhaan kaverisi kanssa. Tämänkin vuoksi kannattaa käydä psykologilla.
- Voit saada selityksen eri näkökulmasta ja se auttaa sinua toimimaan eri tavalla seuraavalla kerralla.
- Psykologi ei ole henkisesti sekaantunut elämääsi ja siten hänen näkökohtansa on laajempi.
- Tulee olemaan todella hyödyllistä siirtyä eteenpäin, muokata negatiivista käytöstä ja olla kuin kotonaan itsensä kanssa.
5. Puhuminen tekee sinulle hyvää
Monissa tapauksissa psykologi pysyy hiljaa ja antaa potilaan tajuta kyseessä olevan virheen tai tilanteen omin avuin. Tunteiden muuttaminen sanoiksi on perustavanlaatuista ja se saavutetaan puhumalla.
Kyynelten vuodattaminen, vihan kaikkoaminen tai ahdistuksen vähentäminen riippuu ihmisestä… sekä siitä mitä ilmaisemme meille varatussa tilassa.
6. Se haastaa sinut
Terapiassa käyminen on kuin peilille puhumista, vastaus ei vain aina ole sitä mitä haluamme kuulla. Terapeutti ei kerro sinulle samoja asioita kuin mitä rakkaasi kertovat, ja se on jo riittävän hyvä syy käydä terapiassa.
Hän ei kerro sinun olevan oikeassa joka kerta, eikä hän ole sinun puolellasi joka tilanteessa.
Joten voit löytää ratkaisun ongelmaasi itse, tapana avata trauma tai päästä esteen yli. Tulet haastamaan itsesi parantumaan, kehittymään ja siirtymään eteenpäin.
7. Saat toimintaan tarvittavat työvälineet
Psykologi ei oikeastaan kerro sinulle mitä tehdä, vaan auttaa sinua löytämään itse keinot päämäärän saavuttamiseksi.
Ensin sinun tulee tunnistaa mitä sinulle tapahtuu, tutustua tilanteeseen ja lopulta toimia asianmukaisella tavalla.
Psykologilla käyminen on erinomainen ajatus, jopa silloin jos menneisyyden trauma ei kummittele sinua päivittäin. Ehkä et ajattele sinulla olevan riittävästi ongelmia, mutta totuus on se, että voit aina parantua ihmisenä terapian ansiosta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
American Psychological Association., G.-H., & Gaylord-Harden, N. K. (1946). The American psychologist. American Psychologist.
Teo, T. (2012). Psychology is still a problematic science and the public knows it. American Psychologist. https://doi.org/10.1037/a0030084
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.