Logo image
Logo image

7 ruokaa, joita ei tulisi lämmittää uudelleen

3 minuuttia
Paras tapa nauttia vihannekset on raakana. Jos kypsennät ne, muista ettet lämmitä niitä myöhemmin uudelleen!
7 ruokaa, joita ei tulisi lämmittää uudelleen
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ruoan uudelleenlämmittäminen on hyvä tapa vähentää ruokajätettä, jota maailmanlaajuisesti kerääntyy tonneja joka päivä. On erittäin surullista, että joissakin maissa on ylimäärin hukkaan heitettyä ruokaa ja toisissa maissa ihmiset kärsivät nälästä.

Niinpä monet ihmiset säästävätkin jäljelle jääneen ruoan esimerkiksi illalliselta ja syövät sen myöhemmin, useimmiten mikrossa lämmitettynä.

Mutta jos sinulla on tapana lämmittää ruokaa uudelleen, sinun tulisi tietää, ettei se aina ole turvallinen vaihtoehto, koska on olemassa ruokia jotka voivat muuttua meille vahingollisiksi uudelleenlämmityksen aikana. Tässä artikkelissa kerrommekin, mistä ruoista on kyse:

Pinaatti

Some figure

Pinaatti kannattaa aina syödä tuoreena, kun sen lehdet ovat vihreät ja rapsakkaat, ja mieluiten raakana. On olemassa paljon reseptejä, kuten smoothiet, salaatit ja kylmät sosekeitot, jotka ovat hyviä tapoja nauttia pinaatti sitä kypsentämättä. Näin saat kaikki pinaatin terveyshyödyt käyttöösi.

Jos olet valmistanut pinaatin kuumentamalla, ja seuraavana päivänä haluat syödä jäljelle jääneen annoksen, se pitäisi syödä kylmänä. Sillä kun altistat pinaatin uudelleen kuumuudelle, lehtien nitraattisisältö muuttuu nitriitiksi, mikä saattaa olla vaarallinen terveydellesi.

Lue myös: 8 hyvän aamiaisen ominaisuutta

Selleri

Selleri nautitaan yleensä raakana, kuten pinaatti, mutta joskus sitä lisätään keittoihin tai kuumiin kastikkeisiin. Tähteiden kanssa tulee toimia samoin kuin pinaatin kanssa, eli älä lämmitä niitä uudelleen vaan nauti kylmänä, juurikin nitriittien vuoksi.

Nitriitit ovat yhdistelmä, joka liitetään eri tyyppisten syöpien kehittymiseen, vaikka niitä tuleekin nauttia suuria määriä ennen kuin niistä koituu todella vakavia haittoja.

Kaikesta huolimatta paras tapa saada kaikki hyöty sellerin ominaisuuksista on nauttia se raakana.

Kananmunat

Some figure

Kananmunia ei luultavasti jää monillekaan tähteiksi, sillä niitä pystyy valmistamaan niin pienen määrän kerrallaan että kaikki tulee yleensä syötyä.

Mutta jos keitettyjä kananmunia tai munakasta jääkin tähteeksi, niitä ei tule lämmittää uudelleen, koska ne menettävät tuoreutensa, hajunsa, koostumuksensa ja makunsa. Kun ne altistuvat uudelleen korkeille lämpöasteille, ne saattavat myös vapauttaa keholle haitallisia yhdisteitä.

Punajuuret

Jo pitkään on tiedetty punajuuren mahtavat terveysvaikutukset, niin myös vaihtoehtoisen lääketieteen parissa. Se on loistava tärkeiden ravintoaineiden ja antioksidanttien lähde.

Punajuuret sisältävät myös pienen määrän nitraatteja ja vaikkakin pienissä määrissä ne ovat harmittomia, ei punajuurta sisältäviä ruokia kannata lämmittää uudelleen.

Kaikkein parhaat hyödyt punajuurestakin saa syömällä sen raakana, esimerkiksi kasvismehuissa, smoothieissa tai salaateissa.

Peruna

Some figure

Perunat sisältävät terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita ja muita yhdisteitä, mutta niitä tulisi nauttia kohtuudella niiden hiilihydraattipitoisuuden vuoksi. Liian monta perunaa illallisella voi johtaa painonnousuun.

Sen lisäksi sinun tulisi tietää, että kun perunat lämmitetään uudelleen, ne menettävät suuren määrän ravintoarvoistaan. Sen lisäksi niiden maku muuttuu ja uudelleenlämmityksessä voi vapautua ruoansulatusjärjestelmälle haitallisia yhdisteitä.

Perunantähteistä voi kuitenkin valmistaa vaikka herkullista, kylmää perunasalaattia seuraavana päivänä!

Herkkusienet

Herkkusieniä ja muitakaan sieniä ei tulisi missään tapauksessa uudelleenlämmittää, sillä se saattaa johtaa ruoansulatusongelmiin ja jopa sydänhäiriöihin.

Herkkusienillä on terveyttä hyödyttäviä ominaisuuksia, ja ne kannattaa aina syödä tuoreena, raakana vaikka salaatin joukossa tai esimerkiksi sienikastikkeessa. Valmista vain sen verran kuin tulee syötyä saman päivän aikana.

Lue myös tämä artikkeli: 9 puhdistavaa smoothieta

Kana

Some figure

Kana suositeltu osa terveellistä, tasapainoista ruokavaliota, etenkin sen proteiinipitoisuuden vuoksi.

Mutta kun lämmität kanaa uudelleen, se menettää tuoreutensa, sen proteiinikoostumus muuttuu ja se saattaa aiheuttaa ongelmia ruoansulatuksessa.

Kuten muidenkin tällä listalla mainittujen ruokien kohdalla, myös kanaa kannattaa valmistaa vain sen verran kun tulet syömään ateriallasi. Jos sitä kuitenkin jää yli, syö tähteet joko kylmänä tai lämmitä ne hyvin alhaisella lämmöllä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.