7 ruokaa, jotka ehkäisevät hiustenlähtöä

Korkeiden B6-vitamiini- ja folaattipitoisuuksien ansiosta täysjyvät nostattavat veren happisaturaatiota ja ravitsevat näin karvatuppia auttaen hiuksia kasvamaan nopeammin ja vahvempina.
7 ruokaa, jotka ehkäisevät hiustenlähtöä

Viimeisin päivitys: 14 tammikuuta, 2019

Hiukset saattavat alkaa irrota monista syistä. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi stressi, säännöllinen kemikaalien käyttö hiuksiin tai niiden altistaminen kuumalle, hormonaaliset muutokset ja monet muut tekijät. Mitä monet eivät tule ajatelleeksi hiustenlähdön syitä mietittäessä on se, että yksi eniten hiustenlähtöön vaikuttavista asioista voi olla ruokavalio – ja sen avulla sitä voidaan myös ehkäistä. Opi tämän artikkelin avulla, mitkä ruoat ehkäisevät hiustenlähtöä.

Sanomme, että ruoka voi olla yksi pääsyy hiustenlähtöön, sillä keho saa syömämme ruoan kautta kaikki ravintoaineensa, joita se tarvitsee ylläpitääkseen sekä ulkoisia että sisäisiä toimintojaan. Hius saa ravintonsa hiustupen kautta, joten hiusten vahvistamisen ja niiden hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että ruokavalio sisältää kaikkia välttämättömiä ravintoaineita.

Mikäli hiustenlähtösi on kovin runsasta, on parasta kääntyä lääkärin puoleen, joka voi määrittää, mistä ongelma on lähtöisin. Mutta olipa hiustenlähtöösi mikä syy tahansa, seuraavat ruoat edesauttavat hiusten kasvua, hoitavat niitä sekä ehkäisevät hiustenlähtöä, ja tekevät näin hiuksistasi pehmeämmät ja silkkisemmät.

Antioksidantit

Hedelmät ja vihannekset ovat luonnollisten antioksidanttien pääasiallinen lähde. Lisäämällä niitä ruokavalioosi vahvistat hiuksiasi ja edistät niiden tervettä kasvamista. Suosittelemme etenkin paljon C-vitamiinia sisältävien hedelmien ja vihannesten, kuten esimerkiksi appelsiinin, sitruunan, kiivin, parsakaalin ja pinaatin, lisäämistä ruokavalioosi. Tällaiset ruoat ovat avain kollageenin tuotantoon, joko on välttämätön aine hiusten ja kudosten solujen muodostumiselle, joten ne myös ehkäisevät hiustenlähtöä.

Liukenemattomat kuidut

Kaurahiutaleita

Liukenemattomia kuituja löytyy täysjyvistä, kuten riisistä, vehnästä, kaurasta, rukiista ja monesta muusta. Kuidut liittyvät kehon kykyyn säännöstellä insuliinia, joka on hormoni, joka liitetään usein pälvikaljuuntumiseen. Tämän lisäksi täysjyvät sisältävät B6-vitamiinia sekä foolihappoa, jotka auttavat kuljettamaan happea karvatuppeihin.

Vihreät lehtivihannekset

Sen lisäksi että vihreät lehtivihannekset sisältävät paljon antioksidantteja, ne tunnetaan myös korkeasta rautapitoisuudestaan, joka auttaa vahvistamaan ja stimuloimaan hiusten kasvua. Tästä syystä suosittelemme sinua lisäämään vihreitä lehtivihanneksia, kuten lehtimangoldia, ruusukaalia, pinaattia, punasalaattia tai rucolaa ruokavalioosi.

Sinkki

Sellerinvarsia

Sinkki on elintärkeä ravintoaine, joka katalysoi välttämättömiä kemiallisia reaktioita kehon eri entsyymeissä. Sen tärkeimmät vaikutukset hiuksiin ovat energiantuotanto sekä proteiinin muodostaminen. Yksi tärkeimmistä sinkin lähteistä on liha, joka pitää sisällään myös rautaa, proteiinia sekä B6- ja B12-vitamiineja. Kaikki nämä auttavat taistelemaan hiustenlähtöä vastaan. Sinkkiä löytyy myös eräistä ruoista kuten selleristä, parsasta, viikunoista, perunoista sekä munakoisosta.

Ruoat, jotka sisältävät foolihappoa ja biotiinia

Nämä kaksi ainetta yhdessä auttavat tasapainottamaan nopeasti jakautuvien solujen, kuten hiusten, kynsien ja ihon aineenvaihduntaa. Biotiinia löytyy sellaisista ruoista kuten hiivaleivistä, pähkinöistä, herneistä, täysjyvästä, banaaneista ja monista muista. Foolihappoa taas pitävät sisällään muun muassa naudanliha, kalkkuna, kananmaksa, kikherneet sekä mustapavut.

A-vitamiini

kananmunat ehkäisevät hiustenlähtöä

A-vitamiinin puutos voi myös aiheuttaa hiustenlähtöä. Kyseinen vitamiini auttaa pitämään talirauhaset tukkiutumattomina ja estää niitä kuivumasta. Talirauhaset kosteuttavat hiustuppea ja näin vähentävät hiustenlähtöä. Lisäksi A-vitamiini auttaa kuljettamaan happea karvatuppien soluihin ja edistää hiusten kasvua myös tätä kautta. Lisäämällä sellaisia ruokia kuten kananmunia, vihanneksia, kalaöljyä, auringonkukkaöljyä tai oliiveja ruokavalioosi, pidät huolta A-vitamiinin saannistasi.

Vesi

Vesi on terveellinen ja edullinen juoma, joka on myös yksi tärkeimpiä aineita pitämään hiuksesi vahvoina ja estämään hiustenlähtöä. Asiantuntujat suosittelevat juomaan vähintään 8 lasillista vettä päivässä, sekä välttämään limonadien, energiajuomien ja alkoholin liiallista saantia.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Täydelliset hiukset 4 kanelinaamion avulla
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Täydelliset hiukset 4 kanelinaamion avulla

Kanelin käyttö hiuksissa on yksi vanhimmista hiustenhoidon "salaisuuksista". Kanelinaamio auttaa tekemään hiuksista terveet ja kauniit.