7 ravintovinkkiä ruokatorven refluksitaudin hoitoon
Oikein syöminen on avainasia refluksitaudin hallitsemiseksi. Vaikka muutkin keinot ja tottumukset ovat tarpeen, terveellinen ruokavalio pitää ruoansulatuksen kurissa, ja tällä on merkitystä etenkin ruokatorven refluksitaudin (“GERD”) kohdalla.
Ongelma ilmenee silloin, kun vatsan hapot nousevat ruokatorvea ja suuta kohden, mikä johtuu heikentymisestä ruokatorven sulkijalihaksessa. Refluksista kärsivät kuvaavat sitä poltteena rintalastan alla, ja joskus siihen liittyy vatsakipua ja närästystä.
Vaikka yleensä ongelma on lievä, ja vain harvoin merkki vakavasta sairaudesta, se vaatii kuitenkin huomiota, sillä muuten tila voi muuttua krooniseksi. Siksi onkin tärkeää, että teet eräät ennaltaehkäisevät muutokset ruokavalioosi sekä noudatat lääkärin neuvoja.
Mikä aiheuttaa ruokatorven refluksitaudin kehittymisen?
Pääsyynä ruokatorven refluksitautiin on liika vatsahappojen tuotanto. Nämä hapot aiheuttavat tulehdusta sekä heikentävät niitä lihaksia, jotka ympäröivät ruokatorven alaosaa (sulkijalihas), ja siten hapot pääsevät kulkemaan ylöspäin.
Riskitekijät
- Ylipaino tai liikalihavuus (lisääntyminen vatsan sisäisessä paineessa)
- Raskaus
- Ongelmat ruokatorven tyhjentymisessä
- Palleatyrä
- Alikehittynyt mahalaukun ja ruokatorven liittymäkohta
- Vatsaleikkaukset
- Häiriöt sidekudoksessa, kuten skleroderma
- Tupakointi tai alkoholinjuonti
- Mausteiset tai muuten ärsyttävät ruoat
- Kahvin tai muiden stimuloivien juomien nauttiminen
- Eräät lääkkeet, kuten esimerkiksi aspiriini
Lue aiheesta lisää: 8 käytännön vinkkiä happorefluksin estämiseksi
Ruokatorven refluksitaudin oireet
Voimakas polte rinnassa, jota ilmenee yleensä syönnin jälkeen, on tavallisin oire. Yleensä kuitenkin ilmenee muitakin oireita, jotka voivat kestää tuntikausia:
- rintakipu
- ongelmat nielemisessä
- pulauttelu happamien ruokien tai nesteiden nauttimisen jälkeen
- tunne, että kurkussa on “pala”
- krooninen yskä
- nukkumisongelmat (jos refluksitautia ilmenee öisin)
Miten refluksitautia hoidetaan ruokavaliolla?
Ruokailutottumusten muuttaminen voi ehkäistä ja hoitaa tätä sairautta, ja tuleekin muistaa, että usein tila johtuu epäterveellisestä ruokavaliosta, jossa on liikaa hapokkaita ja ärsyttäviä ruokia.
Mitä sitten kannattaa syödä ja juoda taudin hallitsemiseksi?
1. Aloe vera -mehu
Aloe veran emäksisöivä vaikutus voi olla hyvä apu refluksitaudin lievittämiseksi luonnollisesti. Se neutralisoi ihmisen ruoansulatuksen happoja ja auttaa tasapainottamaan kehon pH-tason.
Aloe veralla on muun muassa tulehdusta torjuva sekä uudistava vaikutus, ja se vähentää ärtymistä vatsan peitteissä, mikä on tärkeää kun halutaan estää vatsahaavan tai mahakatarrin kaltaisten ongelmien syntyä. Tätä tuotetta tulee kuitenkin käyttää kohtuudella, sillä se vaikuttaa myös laksatiivina.
2. Rajoita ärsyttävien ruokien ja juomien nauttimista
Vatsaa ärsyttävät tuotteet ovat yleinen syy ruokatorven refluksitaudin kehittymiseen. Jos siis haluat hoitaa tätä ongelmaa ja estää sitä ilmaantumasta uudelleen, vähennä kyseisten tuotteiden määrää niin paljon kuin mahdollista.
Kaikkein yleisimmät refluksitautia aiheuttavat ruoat ovat seuraavat:
- teolliset lihat
- jalostettu jauho
- makeiset ja leivonnaiset
- mausteiset ruoat
- säilykkeet
- paistetut ruoat ja sipsit
- valkosipuli ja sipuli
- sitrushedelmät ja tomaatti
- kahvi ja muut kofeiinin lähteet
- täysmaitoa sisältävät tuotteet
- voi ja kasvirasvat
3. Syö viisi kertaa päivässä
Se tunnettu hyvä tapa, että syödään viisi kertaa päivässä, edistää myös refluksitaudin oireiden lievittymistä. Kun syöt vähemmän yhdellä kertaa, ruoansulatuksesi helpottuu ja happoja syntyy vähemmän.
4. Pureskele ruokasi hyvin
Hitaasti syöminen ja ruoan pureskeleminen huolella on tärkeä osa refluksitaudin hoitoa luonnollisesti. Vaikka moni jättääkin tämän vinkin täysin huomiotta, ruoan nieleminen isoina paloina tekee ruoansulatuksesta vaikeampaa ja lisää vatsan happoisuutta.
5. Nauti probiootteja
Ruoat, joissa on probiootteja, sisältävät “eläviä” bakteereja, ja siten ne auttavat pitämään vatsan pH-tason normaalina. Kun vatsan happoisuus aiheuttaa refluksitautia, on siis hyvä idea lisätä probioottien käyttöä.
Voit valita seuraavista tuotteista:
- kefiiri
- luonnonjogurtti
- hapankaali
- käynyt ananas
- maitohappokäymisen avulla käsitelty sipuli
Lue aiheesta lisää: Valmista itse kreikkalaista jogurttia
6. Juo sitruunavettä tyhjään vatsaan
Lämpimän veden ja sitruunamehun yhdistelmän nauttiminen tyhjään vatsaan on yksi vanhimmista kotihoidoista refluksitautiin. Itse asiassa tämä juoma on jo iät ja ajat tunnettu erittäin tehokkaana apuna ruoansulatukselle, ja sen emäksisöivä vaikutus neutralisoi happoja ja auttaa kehoasi käsittelemään ravintoa.
7. Älä syö juuri ennen nukkumaanmenoa
Eräs tapa, joka saa aikaan refluksitautia, on suuren, tukevan tai ärsyttävän aterian nauttiminen juuri ennen nukkumaanmenoa. Vaikka tämä onkin tavallinen tapa, se edistää vatsan happojen liikkumista suuta kohti, ja siten se saa aikaan ruoansulatusongelmia.
Sillä kehosi on nukkuessasi vaaka-asennossa, hapot pääsevät ruokatorveen helpommin. Siksi on parasta olla syömättä kolme tuntia ennen nukkumaanmenoa, ja nauti myös vain kevyt ateria illalla.
Kärsitkö usein happporefluksista? Näiden vinkkien lisäksi älä unohda stressin ja tupakoinnin merkitystä. Mikäli vaiva ei korjauksista huolimatta katoa, käy lääkärissä jotta saat selville, onko taustalla jokin muu ongelma.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Panahi Y., Khedmat H., Valizadegan G., Mohtashami R., et al., Efficacy and safety of aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive controlled trial. J Tradit Chin Med, 2015. 35 (6): 632-6.
- Valitova ER., Bayrakçy B., Bor S., The effect of the speed of eating on acid reflux and symptoms of patients with gastroesophageal reflux disease. Turk J Gastroenterol, 2013. 24 (5): 379-81.
- Cheng J., Ouwehand AC., Gastroesophageal reflux disease and probiotics: a systematic review. Nutrient, 2020.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.