Logo image
Logo image

7 luonnollista kärpäskarkotetta

3 minuuttia
Vaikka nämä luonnolliset karkotteet eivät olekaan ihmiselle ärsyttäviä, kärpäsille ne ovat sietämättömiä. Kokeile niitä siis seuraavan kerran, kun huomaat asian olevan ongelma - näin pääset eroon kärpäsistä täysin luonnollisin menetelmin!
7 luonnollista kärpäskarkotetta
Viimeisin päivitys: 02 joulukuuta, 2022

Etsitkö luonnollista kärpäskarkotetta? Haittaako kärpästen surina öisin? Tuntuuko siltä, että nämä pienet hyönteiset kiertelevät pääsi ympärillä, ja että menetät hermosi aivan kohta?

Ensinnäkin tulisi varmistaa, että kotisi ei ole sellainen paikka josta kärpäset pitävät. Kärpäset syövät usein ruoantähteitä ja ulostetta. Jos sinulla on siis kotonasi kärpäsiä varten oikea seisova pöytä, ne eivät koskaan tule vapaaehtoisesti lähtemään.

Jos joku sanoo, että “ei sillä nyt niin väliä ole”, hän on väärässä. Jos jätät astiat lavuaariin, jos roskis rönsyilee, ja jos et pidä huolta siitä että lemmikkien ulosteet viedään pois ajoissa, et myöskään voi päästä kovin helposti eroon kärpäsistä kotonasi.

Sillä ei ole merkitystä, millä tapaa ruokit näitä hyönteisiä – jos et pidä kotiasi siistinä, ongelma ei yksinkertaisesti katoa mihinkään.

Vaikka kuinka epämiellyttävää tämän ajatteleminen olisikin, kärpäset ovat osa ruokaketjua, ja ne vastaavat siitä, että eläinten ruumiit tulevat syödyiksi. Pidä siis kärpäset omalla paikallaan, äläkä kutsu niitä omaan kotiisi.

Vaivaavatko nämä hyönteiset omaakin kotiasi? Jatka lukemista, sillä nyt esittelemme luonnollisia karkotteita kärpästen ajamiseksi pois ilman että joudut altistamaan itseäsi ja perhettäsi kemikaalituotteille, joita kaupat tarjoavat.

1. Tee mausteneilikasta ja sitruunasta kärpäskarkotetta

Mausteneilikka on yrtti, joka on muutakin kuin lisä ruokaan, jotta saisit hiukan erityistä makua ja aromia.

Sen bakteereja torjuvat kyvyt ovat avuksi kärpästen poistamiseksi, ja jos yhdistät sen sitruunaan, saat aikaiseksi vieläkin tehokkaamman avun.

Tarvittavat ainekset

Toimi näin

 • Leikkaa sitruuna puoliksi.
 • Tunge mausteneilikoita yhteen sitruunanpuolikkaaseen, kunnes se tulee täyteen.
 • Toista sitten toisen puolikkaan kanssa.
 • Laita sitruunat huoneiden nurkkiin tai ikkunoiden eteen.

Tuoksu, jonka nämä erittävät, karkottaa kärpäsiä. Jos haluat, voit toistaa prosessia niin monta kertaa kuin haluat ja laittaa sitruunoita kaikkialle kotiisi, jotta voisit varmistaa kärpästen pysymisen poissa.

2. Laventelista kärpäskarkotetta

Some figure

Mitä tulee hyviin kasveihin kotona, laventeli on aivan ehdottomasti yksi kaikkein parhaimmista. Se ei vain tuoksu mahtavalta, vaan se kykenee lisäksi karkottamaan kärpäsiä, kirppuja ja jopa hyttysiä.

Voit valmistaa tästä kasvista teetä, pitää sitä kasvina kotonasi tai ostaa sitä nippuja, joita sitten laitat kodin eri paikkoihin.

3. Vedellä täytetyt pussit, joissa on vodkaa

Tämä on isoäidin hyväksymä niksi! Tarvitaan vain pieni minigrip-muovipussi, joka täytetään vedellä ja vodkalla, ja joka sitten laitetaan läytävään tai ikkunoiden lähelle.

Kuinka tämä niksi toimii? Auringonvalo heijastuu vedestä, ja tämä estää kärpäsiä tulemasta sisälle, ja lisäksi vodkan haju on näille hyönteisille sietämätön.

4. Etikasta kärpäskarkotetta

Tässä on yksi karkottaja, joka ei koskaan jätä pulaan. Sen antiseptiset ja bakteereja tuhoavat kyvyt auttavat tehokkaasti pääsemään eroon kärpäsistä.

Tarvittavat ainekset

 • 100 ml etikkaa
 • 10 pisaraa nestemäistä saippuaa

Toimi näin

 • Kuumenna ensin etikkaa, jotta voisit saada sen hajun voimakkaammaksi.
 • Kun neste on lämmintä, laita se astiaan.
 • Lisää sekaan kymmenen pisaraa nestesaippuaa, ja sekoita hyvin, kunnes saat aikaiseksi tasaisen koostumuksen.
 • Jotta voisit saada halutun vaikutuksen, laita astioita sellaisiin paikkoihin, joissa on kärpäsiä, ja voit nähdä niiden kertyvän.

Lue lisää: 8 hyötyä ruokalusikallisesta omenaviinietikkaa päivässä

5. Mintusta kärpäskarkotetta

Some figure

Kärpäset pakenevat haistaessaan mintun tuoksun. Sinun tarvitsee siis vain valmistaa seuraavaa minttunestettä, jotta voisit varmistaa näiden hyönteisten häipymisen kotoasi.

Tarvittavat ainekset

 • 1 pieni astia
 • 1 pesusieni
 • 20 pisaraa minttua
 • 120 ml vettä

Toimi näin

 • Laita ensin sieni astiaan ja kostuta se vedellä.
 • Laita sekaan 20 pisaraa minttua ja peitä astia.
 • Anna seoksen olla peitettynä päivän ajan.
 • Tämän kuluttua poista kansi ja anna tuoksun levitä, jotta voisit pitää kärpäset loitolla kotoasi.
 • Voit käyttää nestettä niin kauan kuin sen tuoksu säilyy.

6. Valkosipulista kärpäskarkotetta

Valkosipulin superhyötyihin kuuluvat sen antiseptiset ja desinfioivat ominaisuudet. Lisäksi sen haju karkottaa kärpäsiä tehokkaasti.

Voit pitää kyseiset hyönteiset loitolla ruiskuttamalla valkosipuliöljyä kotonasi tai laittamalla sitä yksinkertaisesti astioihin niihin paikkoihin, joissa kärpäsiä näkyy.

7. Kurkusta kärpäskarkotetta

Some figure

Jos haluat pitää kärpäset poissa, ja jotta ne eivät pääse munimaan kotiisi, kannattaa kokeilla kurkkua. Kärpäset vihaavat tämän kasviksen hajua.

 • Viipaloi yksi kurkku ja laita viipaleet sitten kotiisi niihin paikkoihin, joissa kärpäsiä on paljon. Kenties näitä paikkoja ovat roskakorit, nurkat tai pöydän ympäristö.
 • Kokeile tätä niksiä viikon ajan, ja voit nähdä paljon vähemmän kärpäsiä lähettyvilläsi.

Sen lisäksi että pidät kotisi puhtaana, kannattaa aina laittaa valot pois illalla, jotta et houkuta kärpäsiä kotiisi.

Jos nämä hyönteiset ovat vaivanasi, kokeile esittelemiämme luonnollisia ratkaisuja, joiden avulla pääset eroon ongelmasta ilman kemikaaleja – kärpäset pois kotoa helposti ja terveyttä vaarantamatta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bertoni, A. O. (2013). Insecticida natural para el control de Musca domestica en base a aceites esenciales y sus componentes (tesis doctoral, Universidad Católica de Córdoba). Producción Académica. https://pa.bibdigital.ucc.edu.ar/75/
 • Boito, J. P., Da Silva, A. S., dos Reis, J. H., Santos, D. S., Gebert, R. R., Biazus, A. H., … & Machado, G. (2018). Efecto insecticida y repelente del aceite de canela sobre moscas asociadas con el ganado. Revista MVZ Córdoba, 6628-6636. https://revistamvz.unicordoba.edu.co/article/view/1337
 • Khan, J., Khan, I., Qahar, A., Salman, M., Ali, F., Salman, M., … & Abbasi, A. (2017). Efficacy of citronella and eucalyptus oils against Musca domestica, Cimex lectularius and Pediculus humanus. Asian Pac J Trop Dis, 7(11), 691-695. https://www.researchgate.net/publication/320587546_Effiacy_of_citronella_and_eucalyptus_oils_against_Musca_domestica_Cimex_lectularius_and_Pediculus_humanus
 • Sarwar, M. (2016). Indoor risks of pesticide uses are significantly linked to hazards of the family members. Cogent Medicine, 3(1), 1155373. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/2331205X.2016.1155373
 • Senthoorraja, R., Subaharan, K., Manjunath, S., Pragadheesh, V. S., Bakthavatsalam, N., Mohan, M. G., Senthil-Nathan, S., & Basavarajappa, S. (2021). Electrophysiological, behavioural and biochemical effect of Ocimum basilicum oil and its constituents methyl chavicol and linalool on Musca domestica L. Environmental Science and Pollution Research International, 28(36), 50565–50578. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8105153/
 • Zhu, J. J., Cermak, S. C., Kenar, J. A., Brewer, G., Haynes, K. F., Boxler, D., Baker, P. D., Wang, D., Wang, C., Li, A. Y., Xue, R. D., Shen, Y., Wang, F., Agramonte, N. M., Bernier, U. R., de Oliveira Filho, J. G., Borges, L. M. F., Friesen, K., & Taylor, D. B. (2018). Better than DEET Repellent Compounds Derived from Coconut Oil. Scientific Reports8(1), 14053. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6145915/
 • Zhu, J. J., Zeng, X. P., Berkebile, D., Du, H. J., TONG, Y., & Qian, K. (2009). Efficacy and safety of catnip (Nepeta cataria) as a novel filth fly repellent. Medical and Veterinary Entomology, 23(3), 209-216. https://www.ars.usda.gov/research/publications/publication/?seqNo115=232664

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.