7 faktaa sydämen sivuäänistä

On terveyden kannalta hyvin tärkeää hoitaa elimistöä kunnolla, sillä laiminlyönneillä voi olla vakaviakin seurauksia. Jotta sydän toimisi tehokkaasti, täytyy verenkiertoa edistää. Tähän ei kuitenkaan tarvita mitään äärettömän raskasta kuntoilua, sillä sydämen kunnon kohentamiseksi riittää jo yksinkertainen reipas kävely.

Moni ihminen kärsii sydämen sivuäänistä. Vaikka onkin totta, että tämä ilmiö on useimmiten täysin vaaraton, on silti hyvä tietää mistä asiassa on tarkemmin ottaen kyse. Lyhyesti sanottuna sydämen sivuäänet tarkoittavat sitä, että verenkierron epävakaus aiheuttaa kummallisen äänen veren kulkiessa suonten ja sydämen läppien kautta.

Sydämen sivuäänet voidaan luokitella erilaisilla tavoilla niiden vakavuuden mukaan (vaikka ne useimmiten ovatkin harmittomia), ja joskus sivuäänet voivat olla viesti jostakin vakavammasta sydämeen liittyvästä ongelmasta. Siksi ne tulisikin aina ottaa vakavasti, ja myös niiden varoitusmerkeistä on hyvä olla tietoinen. Tällä kertaa kerromme siis sydämen sivuäänistä, joten lue lisää, jotta pystyisit ehkäisemään vakavammat oireet ajoissa!

1. Mikä aiheuttaa sydämen sivuääniä?

Nainen ja sydän

Syynä sivuääniin ovat sydämen läppiin liittyvät ongelmat. Tällaisia voivat olla muun muassa läpän paksuuntuminen, synnynnäiset ongelmat (jotka saattavat pidemmän ajan kuluessa vaatia hoitoa) ja joskus myös sairaudet, kuten ateroskleroosi eli valtimonkovettumatauti. Tässä on siis yksi lisäsyy käydä säännöllisesti kunnollisissa terveystarkastuksissa ja myös sydäntauteihin erikoistuneella lääkärillä.

 • Anemia: tiesitkö, että myös tämä terveysongelma saattaa aiheuttaa sydämen sivuääniä? Syynä on punaisten verisolujen puute, joka saa aikaan veressä olevan hapen vähentymisen. Tämän vuoksi sydämen täytyy pumpata verta nopeammin, mikä voi johtaa sivuäänten esiintymiseen. Ole siis tarkkana siitä, että saat ravinnostasi tarpeeksi rautaa elimistöösi!
 • Sydämen kahden läpän väliset ongelmat: tämä tarkoittaa ensisijaisesti sydämen kahden eteisen tai sen kahden kammion välisen viestinnän vaikeuksia. Syynä tähän ilmiöön on yleensä jokin synnynnäinen vika.
 • Ateroskleroosi: tämä on sairaus, joka tulee ottaa vakavasti huomioon, sillä se vaikuttaa sekä valtimoihin että sydämen läppien toimintaan. Vahinko syntyy supistumisesta, joka saa aikaan epänormaalin verenkierron rytmin. Tämän tuloksena valtimoissa on tietynlainen sihisevä ääni, eli niin kutsuttu sivuääni.
 • Muita sivuääniin liittyviä tekijöitä: joskus kuume tai jokin kilpirauhaseen liittyvä ongelma saattaa myös aiheuttaa sydämen sivuääniä, ja silloin täytyy aina ottaa tämä ilmiö vakavasti.

 

2. Varoitusmerkkejä sydämen sivuäänistä

Väsynyt nainen sohvalla

Usein ihmiset yhdistävät sydämen sivuäänet väsymykseen. Lisäksi naiset pitävät sydänongelmia monesti melko tavanomaisina, eikä niihin silloin kiinnitetä oikeanlaista huomiota.

Useat tekijät, kuten stressi, huoli tai tavallinen arkipäivän jatkuva uupumus, saavat monen ihmisen kohdalla aikaan sen, että sivuääniä ei ajatella varsinaisena ongelmana. Ne saatetaan sivuuttaa ”tavallisina”, vaikka näin ei kuitenkaan ole. Olisi siis tärkeää osata kuunnella elimistöä oikealla tavalla ja sen lähettämiin viesteihin tulisi vastata niin, että voit välttää mahdollisesti vaaralliset seuraukset terveydellesi. Ota siis seuraavat sydämen sivuäänten varoitusmerkit aina huomioon.

 • Kun teet jotakin hiukan fyysistä ponnistelua vaativaa, huomaat hyvin pian, että sydämesi alkaa lyömään nopeammin. Jos esimerkiksi nouset tikapuita tai portaita ylös, tai kun juokset hiukan ehtiäksesi bussiin tai hoitaaksesi aamun asiat kiireessä, tunnet heti tutun uupumuksen ja sydämen lyöntien kiihtymisen. Tämä on sivuäänten kaikkein tyypillisen ja selkein enne.
 • Sinulla on vaikeuksia hengittää. Kun olet vaikkapa kävellyt hiukan, huomaat joutuvasi pysähtymään, sillä sinusta tuntuu, että et saa kunnolla henkeä.
 • Tunnet rinnassasi kipua, joka on kuin tällä alueella sijaitseva palava levy. Kipu alkaa tuntumaan joka kerta kun teet jotakin hiukan fyysistä ponnistelua vaativaa.
 • Vakavampia sivuääniä koskien on myös tavallista huomata huulten ja sormenpäiden sinertävän hiukan, jos olet vaikkapa noussut portaat ylös tai muuten ponnistellut vähän fyysisesti. Tämä kertoo siitä, että sinulla on vakava hapenpuute veressäsi, ja tilaa kutsutaan nimellä cyanosis. Tässä tapauksessa on syytä kertoa asiasta lääkärillesi.
 • Sinulla on turvotusta ja huomaat elimistösi keräävän jatkuvasti nestettä.
 • Jos liikut hiukankin rivakammin, alkavat kaulasi verisuonet turpoamaan huomattavasti.
 • Sinun tulee olla hyvin tarkkana, jos huomaat mitään näistä oireista edes jossakin määrin.
 • Lisäksi muista tämä: jos sinulla on lapsia, ja huomaat heidän olevan jäljessä ikäistensä normaalista kehityksestä, ja jos he ovat myös hyvin usein väsyneitä, kerro asiasta lastenlääkärille.

 

3. Voiko sydämen sivuääniä estää?

Granaattiomenan siemenet sydämen muodossa

Jos huomaat itselläsi olevan enteitä sydämen sivuäänistä, muista se, että äänet ovat joskus yhteydessä synnynnäisiin ongelmiin, joten paras tapa hoitaa tällaisia tilanteita on aina seurata lääkärin ohjeita ja suosituksia. Pidä myös päivittäiset tapasi sellaisina, että voit edistää yleistä hyvinvointiasi, eli syö terveellisesti ja tee myös muut tarpeelliset elämäntapamuutokset. Näin voit estää tehokkaasti monia sydämeen liittyviä ongelmia. Tarkemmin ottaen olisi hyväksi noudattaa seuraavia ohjeita:

 • Pidä kolesterolitasosi kurissa: näin estät valtimoiden ja muiden verisuonten kovettumista, ja pystyt siten ylläpitämään tehokasta verenkiertoa.
 • Huolehdi siitä, että kehosi saa tarpeeksi rautaa, jotta et kärsisi anemiasta. Älä koskaan jätä pois ruokavaliostasi sellaisia runsaasti rautaa ja C-vitamiinia sisältäviä tuotteita, jotka pystyvät estämään anemiaa.
 • Pidä ruokavaliosi tasapainossa ja syö monipuolisesti. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että vähennät rasvojen ja teollisesti käsiteltyjen ruokien määrää, ja leikkaat myös jalostetun jauhon ja suolan syöntiä.
 • On tarjolla paljon teelaatuja ja haudukkeita, jotka sopivat hyvin sydämen terveyden edistämiseen. Tällaisia ovat muun muassa korte-, sitruuna-, virmajuuri-, orapihlaja-, rosmariini- ja ruutahauduke. Jopa vihreä tee on hyväksi sydämelle. Valinnanvaraa on siis paljon, joten älä epäröi ryhtyä teenjuojaksi!
 • Pieni määrä liikuntaa joka päivä on hyväksi. Jos sinulla ei ole mitään vakavaa sydämen ongelmaa, on erittäin hyväksi liikkua säännöllisesti, jotta pystyt pitämään sydämesi sopivassa tahdissa. Tähän riittää jo 20 minuutin kävely tai vaikkapa lyhyt uinti.
 • Lopuksi, ja varmasti kaikkein tärkeimpänä asiana, haluamme sanoa, että sydämen ongelmiin tehoaa ennen kaikkea säännöllinen käynti sydäntauteihin erikoistuneella lääkärillä. Näin pystyt sulkemaan pois mahdollisuudet vakavista sydänsairauksista. Tästä sinua kiittää koko elimistösi ja hyvinvointisi!

UUTISIA VERKOSSA