7 faktaa sydämen sivuäänistä

Terveyden kannalta on hyvin tärkeää huolehtia kehostaan, sillä laiminlyömisellä voi olla vakavia seurauksia. Verenkiertoa on edistettävä, jotta sydän toimisi tehokkaasti. Tähän ei kuitenkaan tarvita mitään raskasta urheilua, sillä sydämen kunnon kohentamiseksi riittää reipas kävely.
7 faktaa sydämen sivuäänistä
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Moni ihminen kärsii sydämen sivuäänistä. Vaikka onkin totta, että tämä ilmiö on useimmiten täysin vaaraton, on silti hyvä tietää mistä asiassa on tarkemmin ottaen kyse. Lyhyesti sanottuna sydämen sivuäänet tarkoittavat sitä, että verenkierron epävakaus aiheuttaa kummallisen äänen veren kulkiessa suonten ja sydämen läppien kautta.

Sydämen sivuäänet voidaan luokitella erilaisilla tavoilla niiden vakavuuden mukaan (vaikka ne useimmiten ovatkin harmittomia). J oskus sivuäänet voivat myös olla viesti jostakin vakavammasta sydämeen liittyvästä ongelmasta. Siksi ne tulisikin aina ottaa vakavasti ja varoitusmerkeistä on hyvä olla tietoinen. Tällä kertaa kerromme siis sydämen sivuäänistä, joten lue lisää, jotta pystyisit ehkäisemään vakavammat oireet ajoissa!

1. Mikä aiheuttaa sydämen sivuääniä?

Nainen ja sydän

Sivuääniin ovat usein syynä sydämen läppiin liittyvät ongelmat. Tällaisia voivat olla muun muassa läpän paksuuntuminen, synnynnäiset ongelmat (jotka saattavat pidemmän ajan kuluessa vaatia hoitoa) ja joskus myös sairaudet, kuten ateroskleroosi eli valtimonkovettumatauti. Tässä on siis yksi syy lisää käydä säännöllisesti terveystarkastuksessa ja myös sydäntauteihin erikoistuneella lääkärillä.

  • Anemia: tiesitkö, että myös tämä terveysongelma saattaa aiheuttaa sydämen sivuääniä? Syynä on punaisten verisolujen puute, joka saa aikaan veressä olevan hapen vähentymisen. Tämän vuoksi sydämen täytyy pumpata verta nopeammin, mikä voi johtaa sivuäänten esiintymiseen. Ole siis tarkkana siitä, että saat ravinnostasi tarpeeksi rautaa elimistöösi!
  • Sydämen kahden läpän väliset ongelmat: tämä tarkoittaa ensisijaisesti sydämen kahden eteisen tai sen kahden kammion välisen viestinnän vaikeus. Syynä tähän ilmiöön on yleensä jokin synnynnäinen vika.
  • Ateroskleroosi: tämä on sairaus, joka tulee ottaa vakavasti, sillä se vaikuttaa sekä valtimoihin että sydämen läppien toimintaan. Vahinko syntyy supistumisesta, joka saa aikaan epänormaalin verenkierron rytmin. Tämän tuloksena valtimoissa on tietynlainen sihisevä ääni eli niin kutsuttu sivuääni.
  • Muita sivuääniin liittyviä tekijöitä: joskus kuume tai jokin kilpirauhaseen liittyvä ongelma saattavat myös aiheuttaa sydämen sivuääniä ja silloin tämä ilmiö täytyy aina ottaa vakavasti.

2. Varoitusmerkkejä sydämen sivuäänistä

Väsynyt nainen sohvalla
Usein ihmiset yhdistävät sydämen sivuäänet väsymykseen. Lisäksi monet pitävät sydänongelmia monesti melko tavanomaisina, eivätkä kiinnitä niihin oikeanlaista huomiota.

Useat tekijät, kuten stressi, huoli tai jatkuva arkipäiväinen uupumus, saavat monen ihmisen kohdalla aikaan sen, että sivuääniä ei pidetä varsinaisena ongelmana. Ne saatetaan sivuuttaa “tavallisina”, vaikka näin ei kuitenkaan ole. On tärkeää kuunnella elimistöä oikealla tavalla ja vastata sen lähettämiin viesteihin niin, että voit välttää mahdollisesti vaaralliset seuraukset sydämen sivuäänistä. Ota siis seuraavat sydämen sivuäänten varoitusmerkit aina huomioon.

  • Kun teet jotain fyysistä ponnistelua vaativaa, huomaat hyvin pian, että sydämesi alkaa lyödä nopeammin. Jos esimerkiksi nouset tikapuita tai portaita ylös tai kun juokset hiukan ehtiäksesi bussiin tai hoidat vain aamun asiat kiireessä, tunnet heti tutun uupumuksen ja sydämen lyöntien kiihtymisen. Tämä on sivuäänten kaikkein tyypillisen ja selkein enne.
  • Sinulla on vaikeuksia hengittää. Kun olet vaikkapa kävellyt hiukan, huomaat joutuvasi pysähtymään, sillä sinusta tuntuu, että et saa kunnolla henkeä.
  • Tunnet rinnassasi kipua, joka on kuin tällä alueella sijaitseva palava levy. Kipu alkaa tuntua joka kerta kun teet jotakin hiukankin fyysistä ponnistelua vaativaa.
  • Vakavampia sivuääniin liittyviä oireita ovat myös huulten ja sormenpäiden sinertäminen, jos olet vaikkapa noussut portaat ylös tai muuten ponnistellut fyysisesti. Tämä on merkki siitä, että sinulla on vakava hapenpuute veressäsi ja tilaa kutsutaan nimellä syanoosi. Tässä tapauksessa on syytä kertoa asiasta lääkärillesi.
  • Sinulla on turvotusta ja huomaat elimistösi keräävän jatkuvasti nestettä.
  • Jos liikut hiukankin rivakammin, alkavat kaulasi verisuonet turvota huomattavasti.
  • Sinun tulee olla hyvin tarkka jos huomaat vähäistäkin merkkiä jostain edellä mainitusta oireesta.
  • Lisäksi muista tämä: jos huomaat lapsesi olevan jäljessä ikäistensä normaalista kehityksestä ja jos hän on myös hyvin usein väsynyt, keskustele asiasta lastenlääkärisi kanssa.

3. Voiko sydämen sivuääniä estää?

Granaattiomenan siemenet sydämen muodossa

Jos huomaat itselläsi olevan merkkejä sydämen mahdollisista sivuäänistä, muista, että äänet ovat joskus yhteydessä synnynnäisiin ongelmiin. P aras tapa hoitaa tällaisia tilanteita on aina seurata lääkärin ohjeita ja suosituksia. Pidä myös päivittäiset tapasi sellaisina, että voit edistää yleistä hyvinvointiasi, toisin sanoen syö terveellisesti ja tee myös muita tarpeellisia elämäntapamuutoksia. Näin voit estää tehokkaasti monia sydämeen liittyviä ongelmia. Tarkemmin ottaen olisi hyväksi noudattaa seuraavia ohjeita:

  • Pidä kolesterolitasosi kurissa: näin estät valtimoiden ja muiden verisuonten kovettumista ja pystyt siten ylläpitämään tehokasta verenkiertoa.
  • Huolehdi siitä, että kehosi saa tarpeeksi rautaa, jotta et kärsisi anemiasta. Älä koskaan jätä pois ruokavaliostasi sellaisia runsaasti rautaa ja C-vitamiinia sisältäviä tuotteita, jotka ehkäisevät anemiaa.
  • Pidä ruokavaliosi tasapainossa ja syö monipuolisesti. Tämä tarkoittaa muun muassa, että vähennät rasvojen ja teollisesti käsiteltyjen ruokien syömistä ja rajoitat myös prosessoitujen jauhojen ja suolan määrää.
  • Tarjolla on paljon teelaatuja ja haudukkeita, jotka edistävät sydämen terveyttä. Tällaisia ovat muun muassa korte-, sitruuna-, virmajuuri-, orapihlaja-, rosmariini- ja ruutahauduke. Jopa vihreä tee on hyväksi sydämelle. Valinnanvaraa on siis paljon, joten älä epäröi ryhtyä teenjuojaksi!
  • Pieni määrä liikuntaa joka päivä on hyväksi. Jos sinulla ei ole mitään vakavaa sydämen ongelmaa, on erittäin terveellistä liikkua säännöllisesti, jotta pystyt pitämään sydämesi sopivassa tahdissa. Tähän riittää jo 20 minuutin kävely tai vaikkapa lyhyt uinti.
  • Lopuksi, ja varmasti kaikkein tärkeimpänä asiana, haluamme sanoa, että sydämen ongelmiin tehoaa ennen kaikkea säännöllinen käynti sydäntauteihin erikoistuneella lääkärillä. Näin pystyt sulkemaan pois mahdollisuudet vakavista sydänsairauksista. Tästä sinua kiittää koko elimistösi ja hyvinvointisi!

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ángel, F., & Jorge, E. (2005). Abordaje clínico de soplos cardíacos en la población pediátrica. Acta Pediátrica Costarricense19(1), 21-25.
  • Bajolle, F., & Bensemlali, M. (2016). Soplo cardíaco. EMC – Pediatría51(4), 1–3. https://doi.org/10.1016/S1245-1789(16)80713-1
  • Castaño, A. M., Delgado, E., Godino, J., & CASTELLANOS, G. (2007). Análisis acústico sobre señales de auscultación digital para la detección de soplos cardíacos. Avances en sistemas e informática4(3).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.