Logo image
Logo image

7 esinettä, jotka tulisi desinfioida joka päivä

3 minuuttia
Päivittäin käytettyjen laitteiden ja esineiden säännöllinen puhdistaminen ja desinfiointi on tärkeää, sillä näin ehkäiset haitalliset bakteerit ja niiden aiheuttamat taudit.
7 esinettä, jotka tulisi desinfioida joka päivä
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Mitä kannattaa desinfioida kotona? Monet kodin pinnat ja arkiset esineet kerryttävät nopeasti erilaisia taudinaiheuttajia ja likaa, jotka voivat olla haitallisia etenkin perheen pienimmille, joiden immuniteetti ei ole vielä täysin kehittynyt.

Suurin osa meistä haluaa pitää kodin puhtaana ja siistinä. Puhdas koti on osa mukavaa, tervettä elinympäristöä. Erilaisten puhdistustuotteiden ja -välineiden avulla on helppo päästä eroon pölystä, bakteereista ja muista aineista, joita kertyy helposti kodin pinnoille. Usein kuitenkin unohtuu tiettyjen jatkuvassa käytössä olevien esineiden huolellinen puhdistus, joihin kertyy muita pintoja ja esineitä herkemmin haitallisia pöpöjä, jotka voivat altistaa erilaisille taudeille ja tulehduksille.

Tästä syystä onkin tärkeää kiinnittää huomio kotia siistittäessä myös seuraaviin pintoihin ja esineisiin, ja varmistaa niiden huolellinen puhdistus. Lue lisää alta!

1. Pesusienet ja tiskirätit

Astioiden puhdistukseen käytetyt sienet, rätit ja harjat, sekä suihkussa käytetyt pesusienet kerryttävät nopeasti likaa ja bakteereja, sekä sieniä ja hometta, mikäli et kiinnitä niiden huoltoon riittävästi huomiota.

Kaikki esineet, jotka ovat lähes jatkuvasti kosteina kerryttävät helposti erilaisia kasvustoja mikäli ne eivät pääse kuivumaan kunnolla. Kun kostealle pinnalle pääsee ruuanjätteitä tai kuollutta ihosolukkoa, on kyseessä loistava kasvualusta homeelle ja bakteereille.

Miten desinfioin pesusienet?

  • Upota puhdistamasi sienet ja rätit kulhoon, joka on täytetty vedellä ja etikalla.
  • Kuivaa sienet tämän jälkeen mikrossa.
  • Muista, ettei metallisia osia sisältäviä pesusieniä tule laittaa mikroon.

Suositeltua lukemista: Eroon migreenistä vaaleanpunaisen Himalajan suolan avulla

2. Tiskialtaat

Vaikka tiskiallas tuntuukin puhdistuvan lähes itsestään tiskejä pestessä, sillä valuuhan tiskisaippua viemäristä alas, tulisi tiskialtaat pestä ja desinfioida joka päivä ruuantähteiden poistamiseksi.

Jos tarkastelet tiskiallastasi lähemmin, saatat huomata kalkkikertymiä, ruuanjäämiä tai hometta sen pinnoilla. Nämä ainekset kiihdyttävät bakteerien ja mikro-organismien kasvua, joten niistä kannattaa päästä eroon pikaisesti.

Miten puhdistan tiskialtaan?

  • Kaada vetyperoksidia suihkepulloon ja suihki sitä kaikkialle altaaseen.
  • Anna vaikuttaa 10 minuuttia ja huuhtele sitten vedellä ja kuuraa puhtaaksi pesusienellä.
  • Toista sama joka päivä, näin pidät tiskialtaan puhtaana.

Suositeltua lukemista: 15 luovaa vinkkiä kodinhoidon helpottamiseksi

3. Leikkuulaudat

Leikkuulaudat sisältävät enemmän mikrobeja ja hometta kuin mikä tahansa muu kodin pinta. Tämä johtuu siitä, että etenkin puiset leikkuulaudat imeyttävät helposti vettä ja ruuantähteitä itseensä, mikä johtaa mikro-organismien kasvuun.

Miten leikkuulaudan voi desinfioida?

  • Aloita hieromalla leikkuulaudan pintaan runsaasti tuorepuristettua sitruunamehua.
  • Anna imeytyä 5 minuuttia.
  • Hiero sitten karkeaa merisuolaa leikkuulaudan pintaan.

Sekä sitruunamehu että merisuola sisältävät antibakteerisia yhdisteitä, jotka auttavat neutralisoimaan bakteerit ja muut kutsumattomat vieraat.

4. Meikkisienet ja -sudit

Meikkisieniin ja meikkisuteihin kertyy helposti likaa ja bakteereja, ja koska ne ovat jatkuvassa kosketuksessa kasvojen ihoon, voivat ne johtaa epäpuhtauksien kehittymiseen. Meikkivälineet tulisikin puhdistaa säännöllisesti, etenkin jos sudit kulkevat mukana laukussa pitkin päivää.

Miten meikkisudit voi desinfioida?

  • Kaada pieni tilkka nestemäistä saippuaa kupilliseen lämmintä vettä.
  • Upota harjat ja sienet veteen puoleksi tunniksi.
  • Huuhtele ja purista välineet kuivaksi, ja anna kuivua kunnolla ennen käyttöä. Aseta sudit vaikka ikkunalaudalle aurinkoon kuivumaan.

5. Pesuhuoneen laatat

Some figure

 

Pesuhuoneen säännöllinen, mieluiten päivittäinen desinfioiminen poistaa tehokkaasti kalkin ja saippuajäämät, ja ehkäisee sienten ja homeen kasvua. Samalla vältät ummehtuneen hajun kylpyhuoneessa ja varmistat, ettei sinun tarvitse yrittää hinkata irti viikkokausien likaa yhdellä kertaa. On suositeltavaa puhdistaa kylpyhuoneen laatat jokaisen suihkun tai kylvyn jälkeen ennen kuin saippua ehtii kuivumaan niihin kiinni.

Miten kylpyhuoneen laatat voi desinfioida?

  • Sekoita sama määrä etikkaa veteen ja kaada seos suihkepulloon.
  • Suihkuttele seosta laatoille, anna vaikuttaa 10 minuuttia ja poista jäljelle jäänyt neste puhtaalla, kuivalla liinalla.

6. Keittiöpyyhkeet

Keittiöpyyhkeet likaantuvat nopeasti: käytät niitä käsien ja pintojen pyyhkimiseen ruokaa laittaessasi, ja niihin jää helposti kiinni ruokajäämiä ja bakteereja. Keittiöpyyhkeet tulisikin puhdistaa ja vaihtaa mahdollisimman usein, sillä muutoin ne alkavat haiskahtamaan ummehtuneelle ja levittävät bakteereja keittiön pinnoille ja käsiin.

Miten keittiöpyyhkeet voi desinfioida?

  • Lisää ensin desilitra sitruunamehua litraan kuumaa vettä.
  • Uita pyyhkeitä vedessä 30 minuutin ajan.
  • Huuhtele pyyhkeet ja anna niiden kuivua suorassa auringonvalossa.

Suositeltua lukemista: 6 keittiön siivousta helpottavaa vinkkiä

7. Avaimet

Some figure

 

Yksi tärkeimmistä esineistä, joiden puhdistus unohtuu lähes jokaiselta, on kotiavain. Avaimet ovat jatkuvassa kosketuksessa erilaisten pintojen kanssa, eri ihmiset käsittelevät niitä ja usein ne putoavat maahan tai kulkevat laukun pohjalla likaa keräten.

Miten avaimet voi desinfioida?

  • Hiero avaimiin vetyperoksidia vanulapulla tai pumpulipuikolla.
  • Voit myös pestä avaimet antibakteerisella saippualla.

Nyt kun olet tietoinen näistä bakteereja kerryttävistä esineistä ja pinnoista, yritä puhdistaa ne joka päivä ja pidät kotisi puhtaana ja perheesi terveenä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Goff, D. (1968). Thermal destruction of microorganisms. Desinfection, Sterilization and Preservation.

Pereira, M. O., Vieira, M. J., & Melo, L. F. (2000). The effect of clay particles on the efficacy of a biocide. In Water Science and Technology.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.