7 asiaa, joita et ahdistuksesta tiennyt
Hengitysvaikeudet, sydämentykytys, äärimmäinen hermostuneisuus, älyllisen suorituskyvyn alentuminen, lihasjännitys… Jos olet kärsinyt paniikkikohtauksesta, muistat varmasti miltä se tuntuu ja mitä fyysisiä oireita siihen liittyy. Joskus arkielämässä kohtaa sellaisia tilanteita, joihin emme osaa suhtautua ja tunteet kuohuvat yli. Tässä artikkelissa puhutaan ahdistuksesta.
Ahdistus ja hermostuneisuus, joka liittyy esimerkiksi julkiseen puhumiseen tai lentokoneella matkustamiseen ei haittaa elämää, eikä sitä ilmene joka päivä. Tällainen ahdistus liittyy ohimenevään tilanteeseen ja on täysin luonnollista. Ahdistuksesta tulee ongelmallinen, kun siitä tulee jokapäiväinen kutsumaton vieras. Voit tuntea pelkoa ja ahdistusta ja kärsiä pakkomielteisistä ajatuksista.
Ahdistus on terveysriski, niin fyysisesti kuin psyykkisesti. On tärkeää tietää, miten päivittäistä ahdistusta voi välttää ja hoitaa. Jatka lukemista ja kerromme sinulle, miten ahdistusta voi parhaiten ehkäistä.
1. Tunteiden välttely ja tunnistamisvaikeudet voivat johtaa ahdistukseen
Esimerkki: olet sukukokouksessa tai muussa koko perheen tapahtumassa, ja jonkin väärinkäsityksen ja siitä nousseen riidan johdosta välit tiettyyn sukulaiseen huononevat. Yrität olla ajattelematta asiaa, mutta välttelet kyseisen henkilön kohtaamista muissa tapahtumissa ja kehität negatiivisia tunteita tiettyjä perheenjäseniä kohtaan.
Oikea reaktio tilanteeseen on kohdata kyseinen ongelma ja henkilö silmästä silmään. Puhu hänen kanssa ja yritä etsiä tilanteeseen ratkaisu. Älä syyttele muita ja vältä emotionaalista jännitystä ja ahdistusta. Jos välttelet ja pakenet tilanteista, se vain syventää ongelmaa.
2. Muutokset aivojen kemikaaleissa
Tunnet varmasti sellaisia ihmisiä, jotka ahdistuvat pienistä asioista. Rauhalliset persoonat huolestuvat ja ahdistuvat harvoin ja kohtaavat ongelmansa emotionaalisesti tasapainoisina. Tietynlaiset ihmiset kehittävät vakavaa ahdistusta ja negatiivisia tunteita ja voivat vältellä pieniäkin ongelmia.
Mistä tämä johtuu? Miksi ihmiset reagoivat eri tavalla ongelmiin ja ahdistukseen? Dopamiini ja serotoniini ovat niitä aivojen välittäjäaineita, jotka luovat ahdistusprosesseja aivoissa. Joillain yksilöillä aivoissa on enemmän näitä aineita ja toisilla vähemmän. Myös tietyt aivoalueet voivat olla aktiivisempia helposti hermostuvilla ja ahdistuvilla ihmisillä.
3. Varoitusmerkit
Ihminen ei välttämättä itse huomaa, kun ahdistus hiipii pikkuhiljaa osaksi päivittäistä elämää. Tämä voi olla vaarallista. Aikaisia varoitusmerkkejä ahdistuksesta ovat:
- Päänsärky
- Migreeni
- Univaikeudet
- Ärtyneisyys
- Väsymys
- Ruuansulatusvaivat
- Lihaskrampit, tärisevät kädet
4. Ahdistuksen yhteys muihin ongelmiin
Suurin osa ahdistuspotilaista kärsii myös muista ongelmista. Ahdistus oireilee monella eri tavalla ja liittyy usein muihin vaikeuksiin. Pidä mielessä etenkin nämä:
- Tunneperäiset ongelmat, petetyksi tai hylätyksi tuleminen, läheisen menetys… Kaikki tämä on vaikeaa ja voi synnyttää ahdistusta herkillä yksilöillä.
- Masennus. Masennusta ei välttämättä ole helppo tunnistaa ja todeta, sillä masennus ja siitä syntyvä ahdistus voivat ilmestyä elämään pikkuhiljaa. Joskus ahdistuneisuuden taustalla piilee masennus.
5. Liikunnan ihmeellinen voima
Ahdistuksesta voi selviytyä. Saatat yllättyä tästä, mutta moni lääkäri ja psykiatri määrää ahdistuspotilaille päivittäistä liikuntaa osana kuntoutusohjelmaa. Reipas kävelylenkki nostaa sydämen syketahtia ja huuhtoo mennessään myrkyt kehosta, jotka voivat aiheuttaa kemikaalien muutoksia. Liikunta auttaa pitämään mielen tyynenä ja onnellisena.
6. Jokainen kokee ahdistuksen kausia elämän aikana
Ahdistus on osa ihmisen elämää. Me kaikki pelkäämme jotakin, joka voi ahdistaa ja usein elämä asettaa meidät sellaisiin tilanteisiin, joita emme koe olevamme valmiita kohtaamaan. Tästä syntyy ahdistusta.
On kuitenkin hyvä idea ajatella ahdistusta hälytysmekanismina tai varoitusmerkkinä siitä, että meidän tulisi tehdä jotakin, kohdata jokin asia tai tehdä jokin tärkeä muutos. Jos pakoilet tunteitasi tai vaikeita asioita, ongelma vain paisuu ja ahdistus kasvaa, joten kohtaa stressaavat tilanteet ja ratkaise ne.
7. Naiset kärsivät ahdistuksesta miehiä enemmän
Meksikolaisen yliopiston suorittaman tutkimuksen mukaan stressi ja ahdistus vaikuttaa naisiin enemmän kuin miehiin, etenkin mitä tulee 15-50 -vuotiaisiin. Mistä tämä johtuu? Naisilla on miehiä enemmän vastuuta ja enemmän asioita murehdittavanaan. Naiset ajattelevat usein muita ennen itseään ja ottavat kannettavakseen läheistensä taakkoja. Kaikki tämä voi johtaa ahdistukseen.
Naisilla on kuitenkin tärkeä ase ahdistuksen kohtaamiseen, joka miehiltä joskus puuttuu. Naiset hallitsevat stressiä ja ahdistusta miehiä paremmin, sillä naisten on helpompi puhua tunteistaan ja avautua muille. Puhuminen helpottaa oloa ja he osaavat hakea tukea muilta. Naiset soittavat ystävälle tai purkavat mieltään, jos jokin asia vaivaa tai ahdistaa. Miehet kärsivät naisia enemmän salassa ja hiljaa, eivätkä kohtaa omia tunteitaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Rodriguez, J. L., & Meadows, E. A. (2012). Anxiety Disorders. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition(pp. 169–176). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375000-6.00028-8
- Millan, M. J. (2003). The neurobiology and control of anxious states. Progress in Neurobiology. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/S0301-0082(03)00087-X
- NHS. (2016). Generalised anxiety disorder in adults. NHS Choices, 2018(May 2014), 2014–2015. https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.1495-09.2009
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.