7 asiaa joita tulisi välttää syömisen jälkeen
Useilla ihmisillä on hieman vapaa-aikaa lounaan tai illallisen jälkeen, ja ottaakseen hyödyn tuosta ajasta, heillä on tiettyjä tapoja viihdyttää tai rentouttaa itseään. On kuitenkin asioita, joita tulisi välttää syömisen jälkeen.
Ne voivat vaikuttaa varsin harmittomilta, mutta ajan myötä nämä aktiviteetit voivat vaikuttaa epämiellyttävien oireiden tai vakavien terveysongelmien syntymiseen. Koska useat ihmiset ovat tietämättömiä näistä riskeistä, haluamme kertoa niistä enemmän.
1. Nukkuminen
Päikkärit tai nukkumaanmeno heti syömisen jälkeen voi johtaa hankaliin ruoansulatuongelmiin.
Vaikka tämä on rentouttava ja tarpeellinen tapa useille ihmisille, on välttämätöntä pitää mielessä että tämä vaikuttaa suoraan ruoansulatusprosessiin.
Koska keho on makuutilassa, vatsan nesteet eivät täysin peitä vatsassa olevaa ruokaa. Täten ruoan ravinteet eivät täysin imeydy.
Se voi aiheuttaa ongelmia myös ruokatorvessa, sillä vatsanesteiden happoinen luonne aiheuttaa närästystä ja polttavaa tunnetta.
Suosittelemme lukemaan: Ruokatorventulehduksen oireet
2. Tupakointi
Ei ole salaisuus, että tupakoinnilla on vakavia seurauksia keuhkojen ja sydämen terveydelle.
Mutta jotkut ihmiset eivät tiedä, että riskit ovat vielä suuremmat, kun tupakoit aterian jälkeen.
Tämä johtuu siitä, että nikotiini yhdistyy liialliseen happeen, joka on tarpeellista ruoansulatukselle, ja siten edesauttaa karsinogeenien imeytymistä.
3. Hedelmät pääaterian jälkeen
Jotkut ihmiset saattavat ajatella, että hedelmät ovat terveellinen vaihtoehto viimeistelemään päivän pääateriat. Ne ovat makeita, monipuolisia ja ne näyttävät olevan hyvä vaihtoehto korvaamaan perinteiset jälkiruoat.
Mutta vain harvat ihmiset tietävät, että on parasta syödä niitä tyhjään vatsaan, joko ensimmäiseksi aamulla tai aterioiden välillä.
Tämä johtuu siitä, että hedelmät vaativat eri entsyymejä tullakseen sulatetuiksi kunnolla ja niiden luonnolliset sokerit vaativat pidemmän aikaa imeytyäkseen täysin.
Ilman muita samaan aikaan syötäviä ruokia, keho hyötyy kaikista niiden ravinteista, kuiduista ja yksinkertaisista sokereista, jotka antavat sinulle enemmän energiaa.
Jos syöt hedelmiä juuri ennen tai jälkeen runsaan aterian, ne säilyvät vatsassasi kauemmin ja voivat aiheuttaa ruoansulatusvaivoja, ilmavaivoja ja muita häiriöitä.
4. Suihkussa käyminen syömisen jälkeen
se voi heikentää ruoansulatusjärjestelmää.Suihkuttelu kasvattaa verenkiertoa käsiin ja ruumiin alempiin osiin, ja siten vähentää vatsaan menevän veren määrää. Tämän seurauksena vatsasi saattaa toimia riittämättömästi, mikä voi aiheuttaa kipuja, tulehdusta ja raskasta oloa.
5. Kylmän veden juominen
Kylmän veden juominen aterioiden aikana tai niiden jälkeen voi aiheuttaa huonoa ruoansulatusta.
Se saa ruoat liimautumaan ja tekee ravinteiden imeytymisprosessista ja jätteen erottelemisesta vaikeampaa.
6. Teen juominen
Vaikka tee on terveellinen juoma, ei ole neuvottavaa juoda sitä pääaterioiden kanssa.
Se häiritsee raudan imeytymistä, sillä se sisältää parkkihappona tunnettua ainetta, joka sitoutuu proteiineihin ja tähän mineraaliin. Tuloksena tästä kehossa on jopa 87-prosenttisesti raudan imeytymisen väheneminen, mikä voi johtaa krooniseen anemiaan.
Tämä ravintoaine on välttämätön punaisten verisolujen tuottamiseen veressä, joten raudanpuute voi aiheuttaa oireita, kuten:
- Rintakipua
- Kalpeaa ihoa
- Heikkoutta ja yletöntä väsymystä
- Helposti lohkeavia kynsiä
- Ruokahalun puutetta
- Kylmiä käsiä ja jalkoja
Katso myös: Voiko anemia vaikuttaaa tunteisiin?
7. Kävely tai juoksu
On virhe ajatella, että fyysinen liikunta syömisen jälkeen auttaa sinua kaventamaan vyötäröäsi ja polttamaan kaloreita.
Vaikka ei voida kieltää, että juokseminen ja käveleminen on terveellistä, niiden tekeminen runsaan aterian jälkeen voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia ja epämukavuutta.
Ei siis ole suositeltavaa kävellä kunnes vähintään 30 minuuttia on kulunut aterian jälkeen. Tai jos kävelet aikaisemmin, sen ei tulisi kestää yli 10 minuuttia.
Onko sinulla mitään näistä tavoista? Jos on, koeta välttää niitä, jotta ne eivät häiritse terveyttäsi.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.