Logo image
Logo image

6 vakavan ahdistuksen seurausta

4 minuuttia
Koska jokainen ihminen kokee ahdistuksen omalla tavallaan, epätavallisemmat seuraukset ahdistuksesta vaihtelevat ihmisestä riippuen, ja niiden lievittämiseksi tarvitaan monenlaisia tekniikoita.
6 vakavan ahdistuksen seurausta
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä kaikki ihmiset ovat joskus hermostuneita tai ahdistuneita. Näin käy lähes välttämättä jossakin elämänvaiheessa, ja tällöin jokainen käy läpi tiettyjä ahdistuksen oireita.

Olipa kyseessä sitten julkinen puhuminen tai rahallisen avustuksen hakeminen (nämä ovat vain pari esimerkkiä), ahdistus ja huoli voivat vaikuttaa syvällisellä tavalla ihmisen fyysiseen ja henkiseen terveyteen silloin, kun kärsimys lisääntyy.

Ne voivat myös aiheuttaa sellaisia kummallisia oireita, jotka ovat muutakin kuin vain tyypillistä päänsärkyä tai liiallista hikoilua.

Mistä sitten voit tietää, jos ahdistuksesi tila on mennyt normaalin ylitse? Tämänkertaisessa artikkelissa kerromme muutamista epätavallisemmista ahdistuksen oireista, joita et ehkä ole tiennyt edes olevan olemassa.

Jatka siis lukemista, ja jos tunnistat näitä jossakin vaiheessa itsessäsi, kannattaa hakea apua tilanteeseen.

1. Sekavuus tai muutokset hahmotuskyvyssä

 

Some figure

Hallusinaatiot voivat vaihdella ihmisestä riippuen sen mukaan, kuinka paljon stressiä hänellä on.

Jotkut ovat kertoneet nähneensä sekavuutta tai värejä silloin tällöin. Toisilla taas näkyy varjoinen hahmo, joka tuo henkilölle suurta pelkoa.

Jos sinulla on paljon stressiä, sinulla saattaa olla vaikeuksia tunnistaa ympäristösi ulottuvuuksia, kuten pituutta ja tilavuutta, tai voi olla vaikeaa suhtautua sinua ympäröivään alueeseen.

Käsityksesi ajasta ja tilavuudesta voivat vääristyä etenkin vaikeiden ahdistuskohtausten aikana.

Ahdistus voi saada aikaan alkukantaisen reaktion stimulointiin, pelkoon tai huoleen. Tällainen on esimerkiksi pupillin laajentuminen, jotta valoa pääsisi silmään sisään enemmän.

Jos henkilöllä on näitä epätavallisia ahdistuksen oireita, hänen näkökykynsä voi muuttua ja keskittyminen vaikeutua usein juuri sellaisina hetkinä, jolloin nämä reaktiot haittaavat erityisen suuresti.

2. Ahdistus aiheuttaa ilmavaivoja ja vatsan turvotusta

 

Some figure

Kuten jo epäilemättä tiedätkin, ilmavaivat ovat yksi kaikkein epämukavimmista ja nolottavimmista tilanteista, joita ihmisen eteen julkisuudessa tulee. Ne ovat joskus seurausta ahdistuksesta, vaikka ne kuuluvatkin epätavallisempiin oireisiin.

On tietysti totta, että aina ilmavaivat ja vatsan turpoaminen eivät johdu ahdistuksesta, mutta monen kohdalla näillä on havaittu olevan yhteys.

Tässä on kyse ongelmasta, joka usein liittyy huonoon ruoansulatukseen ja vajaavaiseen hengitykseen, jotka ovat usein ahdistuksen tulosta. Onkin tavallista, että ne, joilla on jatkuvasti ahdistuskohtauksia, saavat kyseisiä oireita.

3. Hormonaaliset ongelmat voivat olla ahdistuksen oireita

Ahdistus voi vaikuttaa kehon systeemeihin monella tapaa, ja yksi alttiina oleva osa on umpieritysjärjestelmä. Se vastaa siitä, että ne kehon rauhaset tasapainottuvat, jotka tuottavat ihmisen hormoneja.

Aivojen viestien häiriintyminen stressin ja huolten aikana voivat aiheuttaa epäsäännöllisyyttä hermostossa, ja se puolestaan voi muuttaa hormonien erittymistä.

4. Iho-oireet

 

Some figure

Ihottuma tai akne on hyvin tavallinen ahdistuksen oire. Saatat nähdä finnejä nenäsi, otsasi ja poskiesi alueilla.

Ongelma katoaa sitten kun tunnet olosi paremmaksi, ja se tulee takaisin kun olet taas stressaantunut. Jos stressin taso kasvaa pahemmaksi, voit kokea ihottumaa ja ihon muutakin ärtymistä.

Mikään hoito ihottumaan ja akneen ei tällöin tule auttamaan, jos et vähennä ahdistuksesi ja stressisi tasoa.

5. Ahdistus voi aiheuttaa hiustenlähtöä

Tämä saattaa kuulostaa kummalliselta, mutta ahdistus voi vaikuttaa ihmisen ulkonäköön. Vaikka hiustenlähtö ei olekaan tavallinen ahdistuksen oire, se on kuitenkin hyvin mahdollinen.

Kun mielesi on ahdistuneessa tilassa, imusuonirauhaset muuttavat proteiinia sokeriksi, jotta saisit heti energiaa käyttöösi. Tämä saa aikaan sen että kehosi alkaa luoda uusia ravinteita, jotta se voisi korvata ne jotka ovat tulleet käytetyiksi.

Tämä prosessi vapauttaa vapaita radikaaleja, minkä vuoksi tarvitaan lisää energiaa, jotta kehossa voitaisiin taistella niitä vastaan. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että niissä elintärkeissä ravinteissa tapahtuu vähentyminen, joita tarvittaisiin terveeseen hiustenkasvuun.

6. Nukkumisvaikeudet sekä muut harvinaisemmat ahdistuksen oireet

 

Some figure

Vaikeudet nukkua ja pysyä unessa ovat yhteydessä suureen kirjoon terveysongelmia, ja näihin kuuluu sekä fyysisiä että psykologisia asioita.

Ehkäpä sinäkin olet joskus pyörinyt tuskaisena sängyssäsi esimerkiksi ennen tärkeää haastattelua tai puhetta.

Jos kuitenkin huomaat, että makaat illalla valveilla huolestuneena tai hermostuneena tiettyjen ongelmiesi vuoksi tai mistä tahansa syystä, yhä useammin ja useammin, saattaa kyseessä olla ahdistuneisuushäiriö.

Tämä häiriö voi olla yhteydessä tiettyyn pelkoon tai johonkin epärationaaliseen, jota tapahtuu yön aikana. Siihen kuuluu usein lihasten jännittymistä kämmenissä, leuassa ja muissakin kehon osissa.

Tunnista oma reaktiosi ahdistukseen ja opi sopeutumaan siihen

Jokainen reagoi eri tavalla ahdistukseen, sillä ihmiset ovat erilaisia. Saattaa tuntua siltä, että toisilla on paljonkin ahdistusta, mutta tämä ei vaikeuta heidän elämäänsä juurikaan. Ja sen sijaan jotkut hajoavat heti, kun pieninkin stressi ilmaantuu heidän elämäänsä.

Siksi onkin niin, että jokin tietty huolen määrä saa aikaan toisissa erilaisia seurauksia kuin toisissa. Jos et koskaan itse ole kokenut esittelemiämme ahdistuksen epätavallisempia oireita, ei se tarkoita sitä, ettetkö koskaan olisi kärsinyt ahdistuksesta.

Jos sinulla kuitenkin on näitä oireita, on aika etsiä jotakin erilaista tapaa taistellaksesi paremmin ahdistuneisuuttasi vastaan.

Voit valita psykologisen hoidon tai ryhtyä tekemään rentouttavia asioita ja harjoituksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gupta, S., & Mittal, S. (2013). Yawning and its physiological significance. International Journal of Applied and Basic Medical Research. https://doi.org/10.4103/2229-516x.112230
  • Robinson, O. J., Vytal, K., Cornwell, B. R., & Grillon, C. (2013). The impact of anxiety upon cognition: perspectives from human threat of shock studies. Frontiers in Human Neuroscience. https://doi.org/10.3389/fnhum.2013.00203
  • Pattyn, T., Van Den Eede, F., Vanneste, S., Cassiers, L., Veltman, D. J., Van De Heyning, P., & Sabbe, B. C. G. (2016). Tinnitus and anxiety disorders: A review. In Hearing Research. https://doi.org/10.1016/j.heares.2015.08.014
  • Ranabir, S., & Reetu, K. (2011). Stress and hormones. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.4103/2230-8210.77573
  • Chen, Y., & Lyga, J. (2014). Brain-skin connection: Stress, inflammation and skin aging. In Inflammation and Allergy – Drug Targets. https://doi.org/10.2174/1871528113666140522104422
  • Clínica Mayo. Stress Management. (2019). recuperado el 15 de abril de 2020. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/expert-answers/stress-and-hair-loss/faq-20057820

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.