6 tilannetta, jolloin seksiä tulisi välttää

Seksuaalisen kanssakäymisen tulisi olla tyydyttävää suhteen molemmalle osapuolelle. Aina silloin kun tämä ei päde, on hyvä miettiä sitä, kannattaako seksiin itse asiassa sillä hetkellä ryhtyäkään.
6 tilannetta, jolloin seksiä tulisi välttää

Viimeisin päivitys: 17 tammikuuta, 2019

Sen lisäksi että seksi lievittää stressiä, se auttaa polttamaan kaloreita. Sen avulla voi myös luoda yhteyden kumppaniin, ja tulet saamaan paljon enemmän nautintoa. Ja jos tämä ei vielä riitä, seksin on tieteellisesti todettu olevan mahtava apu henkisen ja fyysisen terveyden kohentamiseksi.

On kuitenkin sellaisia hetkiä, jolloin seksuaalinen kanssakäyminen ei kannata tai ole sopivaa, vaikka kuinka paljon sitä haluaisit. Tällöin itseään pitää hallita, ja tulee opetella sanomaan “ei” – tai kuulemaan “ei”.

Tilanteet, jolloin seksiä tulisi välttää

On siis hetkiä, jolloin seksiä tulisi välttää, sillä se voi olla jopa haitaksi terveydelle. Näitä tilanteita ovat kaikki seuraavaksi kuvaamamme – jatka lukemista, jotta voisit suojata hyvinvointiasi!

1. Kun seksi sattuu

 

seksiä tulisi välttää jos se aiheuttaa kipua

Yhdyntäkivun voi aiheuttaa jokin fyysinen ongelma, kuten esimerkiksi bakteeritulehdus, haavat ulkosynnyttimissä tai endometrioosi, tai k yseessä voi olla myös jokin psykologinen ongelma, kuten trauma, epävarmuus tai halun puute. Myös ongelmat parisuhteessa voivat olla syynä kipuun.

Miehilläkin voi olla kipua seksin aikana, mutta heillä tämä on kuitenkin epätavallisempi ilmiö kuin naisilla.

Ensisijaisina syinä ovat tulehdukset ja haavat sukuelinten alueella, jolloin voi olla kyse myös sukupuolitaudista. Mikä tahansa ongelmien aiheuttaja sitten onkin, kannattaa aina käydä asiantuntijan puheilla ongelman selvittämiseksi.

Ennen kuin ryhdyt seksiin kumppanisi kanssa vain siksi että haluat miellyttää häntä, mieti kahteen kertaan. Jos kyse on kivusta, anna asiantuntijan arvioida ongelmasi ja antaa sinulle neuvoja.

Muista tämä asia: seksissä on kyse leikistä, kivasta asiasta, jossa molempien osapuolten tulee nauttia.

2. Seksi kuukautisten aikana

On olemassa paljon epäilyjä kyseiseen aiheeseen liittyen. Vastaus on kuitenkin helppo: jos molempi osapuoli on terve, ei ole mitään ehdottomia esteitä seksille kuukautisten aikana.

Jotkut ihmiset kuitenkin tuntevat olonsa epämukavaksi veren vuoksi, ja tässä tapauksessa kannattaakin puhua kumppanin kanssa ja olla asiasta hyvin rehellinen.

Jos et ole vakaassa parisuhteessa, sinun ei tulisi harrastaa suojaamatonta seksiä kuukautisten aikana, sillä tämä on helppo hetki sille, että tulehdukset leviävät veren välityksellä.

3. Jos sinulla on virtsatietulehdus

 

seksiä tulisi välttää emätintulehduksen aikana

Naisten on vaikeaa harrastaa seksiä virtsatietulehduksen aikana, ja jos siihen kuitenkin ryhdytään, ei tuloksena ole tyytyväinen olo.

Emätin on hyvin lähellä virtsaputkia (nämä kaksi ovat vain yhden lihaksen etäisyydellä toisistaan), ja seksi voi itse asiassa ärsyttää niitä. Näin käy etenkin silloin, kun seksi on hyvin rajua tai nopeaa. Tämä voi saada aikaan repeämiä virtsaputkissa.

Seksiä tulisi välttää virtsatietulehduksen aikana. Tulehduksen saa hoidettua noin kolmessa päivässä, joten kyseessä ei ole mikään kohtuuttoman pitkä odotusaika.

4. Seksi alhaisen vastustuskyvyn aikana

Kuka tahansa ihminen, jonka vastustuskyky on laskenut, tai jolla on alhainen immuniteetti, omaa korkeamman riskin saada tulehduksia minkä tahansa tyyppisestä seksuaalisesta kanssakäymisestä. Hänellä on tällöin myös suurempi todennäköisyys saada sukupuolitauti.

Ensisijaiset syyt alhaiseen vastustuskykyyn ovat seuraavat:

  • kortikosteroidit
  • raskaus
  • HIV

Näissä tapauksissa ei tulisi ryhtyä seksisuhteisiin uusien ihmisten kanssa, ja jos näin kuitenkin tapahtuu, aina tulisi käyttää ehkäisyä.

Muut vähemmän vakavat sairaudet kuten flunssa tai dengue-kuume vaativat erityistä huomiota seksin suhteen, sillä fyysinen rasite, joka seksiin liittyy, saattaa olla haitaksi toipumista ajatellen.

Lisäksi kannattaa muistaa, että jos olet haluton seksin suhteen tilasi vuoksi, tämä on jo sinällään tarpeeksi suuri syy olla ryhtymättä siihen.

5. Riskiraskauden aikana

 

seksiä tulisi välttää riskiraskauden aikana

Tämä on kielletty aihe monissa avioliitoissa. Raskauden kolmannen jakson aikana, jolloin vatsa on kasvanut jo huomattavasti, jotkut ihmiset pelkäävät, että he vahingoittavat vauvaa tai rikkovat lapsivesisäkin liian aikaisin.

On tärkeää ymmärtää, että yhdyntä sinällään ei voi vahingoittaa vauvaa.

Hormonaaliset muutokset voivat itse asiassa lisätä naisen seksuaalista halua, mikä saattaa edistää pariskunnan sidettä kyseisenä ajanjaksona. Muista kuitenkin, että tiettyjä asentoja suositellaan enemmän kuin muita raskauden aikana.

Tästä kaikesta huolimatta riskiraskauden aikana ei koskaan tulisi harrastaa seksiä. Tällaisen raskauden aikana tulisi myös välttää sellaisia asentoja, jotka asettavat paljon painoa vatsan alueelle.

6. Ilman soveltuvaa henkilökohtaista hygieniaa

Henkilökohtaisesta hygieniasta seksin jälkeen on puhuttu paljon, mutta moni jättää kuitenkin huomiotta sen, että seksiin ei tulisi ryhtyä, jos intiimialueet eivät ole puhtaat. Joskus spontaanit seksitilanteet voivat levittää hyvin voimakkaita viruksia.

Hiki ja muut kehon eritteet ovat voimakkaampia silloin kun ihminen ei ole puhdistanut itseään kunnolla, ja siten ne voivat johtaa tulehduksiin.

On myös olemassa mikro-organismeja, jotka voivat yleisesti ja turvallisestikin asustaa ihmisen kehossa, mutta joillekin henkilöille ne ovat kuitenkin haitaksi. Niiden kulkeutuminen toiseen henkilöön voi siis olla huono juttu, mutta kondomin käyttö vähentää riskiä.

Sinun ei tarvitse pestä itseäsi juuri seksiä ennen, mutta varmista kuitenkin, että olet hoitanut perustavanlaatuiset hygienia-asiat.  

Jos voit, tai jos näin haluat tehdä, käy suihkussa kumppanisi kanssa, sillä tämä auttaa kohottamaan tunnelmaa sekä ehkäisee kaikenlaiset hygieniaan liittyvät riskit.

Ole tietoinen tilanteista, jolloin seksiä tulisi välttää

 

pari suutelee suihkussa

Olet varmaan joskus sellaisessa tilanteessa, että harkitset kannattaako seksiin ryhtyä vai ei. Jos sinulla on käsillä jokin kuvaamistamme tilanteista, me suosittelemme, että odottaisit seksin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lamas, M. (2000). Diferencias de sexo, género y diferencia sexual. Historia. https://doi.org/ISSN 0185-1659
  • Stolcke, V. (2009). A propósito del Sexo. Política y Sociedad.
  • Real Academia Española. (2017). Sexo. https://doi.org/http://0-dx.doi.org.lib.exeter.ac.uk/10.1076/opep.5.1.7.1493
  • Barajas, S. (2011). Manual de seguridad e higiene. Colima Late Para Todos, Gobierno Del Estado. https://doi.org/10.1016/j.trc.2011.08.012
  • Ramos, C. (2009). Revista cubana de higiene y epidemiología. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.