6 tilannetta, jolloin seksiä tulisi välttää

· marraskuu 26, 2016
Seksuaalisen kanssakäymisen tulisi olla tyydyttävää ja hyödyllistä suhteen molemmalle osapuolelle. Aina silloin kun tämä ei päde, on hyvä miettiä sitä, kannattaako seksiin itse asiassa sillä hetkellä ryhtyäkään.

 

Sen lisäksi että seksi lievittää stressiä, se auttaa polttamaan kaloreitaSen avulla voi myös luoda yhteyden kumppaniin, ja tulet saamaan paljon enemmän nautintoa. Ja jos tämä ei vielä riitä, seksin on tieteellisesti todettu olevan mahtava apu henkisen ja fyysisen terveyden kohentamiseksi.

On kuitenkin sellaisia hetkiä, jolloin seksuaalinen kanssakäyminen ei ole vaihtoehto, vaikka kuinka paljon sitä haluaisit. Tällöin itseään pitää hallita, ja tulee opetella sanomaan ”ei”.

On siis hetkiä, jolloin ei kannata ryhtyä seksiin, sillä se voi olla jopa haitaksi terveydelle. Näitä tilanteita ovat kaikki seuraavaksi kuvaamamme – jatka lukemista, jotta voisit suojata hyvinvointiasi!

1. Kun seksi sattuu

Alavatsakipu

Yhdyntäkivun voi aiheuttaa jokin orgaaninen ongelma, kuten esimerkiksi bakteeritulehdus, haavat ulkosynnyttimissä tai endometrioosi, tai kyseessä voi olla myös jokin psykologinen ongelma, kuten trauma, epävarmuus tai halun puute. Myös ongelmat parisuhteessa voivat olla syynä kipuun.

Miehilläkin voi olla kipua seksin aikana, mutta heillä tämä on kuitenkin epätavallisempi ilmiö kuin naisilla.

Ensisijaisina syinä ovat tulehdukset ja haavat sukuelinten alueella, jolloin voi olla kyse myös sukupuolitaudista.

Mikä tahansa ongelmien aiheuttaja sitten onkin, perimmäisestä syystä huolimatta on aina hyvä idea käydä asiantuntijan puheilla ongelman selvittämiseksi.

Ennen kuin siis yrität ryhtyä seksiin kumppanisi kanssa vain siksi, että haluat miellyttää häntä, mieti kahteen kertaan. Jos kyse on kivusta, anna asiantuntijan arvioida ongelmasi ja antaa sinulle neuvoja.

Muista tämä asia: seksissä on kyse leikistä, jossa molempien osapuolten tulee nauttia.

2. Seksi kuukautisten aikana

On olemassa paljon epäilyjä kyseiseen aiheeseen liittyen. Vastaus on kuitenkin helppo: jos molempi osapuoli on terve, ei ole mitään ehdottomia esteitä seksille kuukautisten aikana.

Jotkut ihmiset kuitenkin tuntevat olonsa epämukavaksi veren vuoksi, ja tässä tapauksessa kannattaakin puhua kumppanin kanssa ja olla asiasta hyvin rehellinen.

Jos et ole vakaassa parisuhteessa, sinun ei tulisi harrastaa suojaamatonta seksiä kuukautisten aikana, sillä tämä on helppo hetki sille, että tulehdukset leviävät veren välityksellä.

3. Jos sinulla on virtsatietulehdus

Virtsatietulehdus

Naisten on vaikeaa harrastaa seksiä virtsatietulehduksen aikana, ja jos siihen kuitenkin ryhdytään, ei tuloksena ole tyytyväinen olo.

Emätin on hyvin lähellä virtsaputkia (nämä kaksi ovat vain yhden lihaksen etäisyydellä toisistaan), ja seksi voi itse asiassa ärsyttää niitä. Näin käy etenkin silloin, kun seksi on hyvin rajua tai nopeaa. Tämä voi saada aikaan repeämiä virtsaputkissa.

Ei ole suositeltavaa harrastaa seksiä virtsatietulehduksen aikana. Tulehduksen saa hoidettua noin kolmessa päivässä, joten kyseessä ei ole mikään kohtuuttoman pitkä odotus.

4. Seksi alhaisen vastustuskyvyn aikana

Kuka tahansa ihminen, jonka vastustuskyky on laskenut, tai jolla on alhainen immuniteetti, omaa korkeamman riskin saada tulehduksia minkä tahansa tyyppisestä seksuaalisesta kanssakäymisestä. Hänellä on tällöin myös suurempi todennäköisyys saada sukupuolitauti.

Ensisijaiset syyt alhaiseen vastustuskykyyn ovat seuraavat:

  • kortikosteroidit
  • raskaus
  • HIV

Näissä tapauksissa ei tulisi ryhtyä seksisuhteisiin uusien ihmisten kanssa, ja jos näin kuitenkin tapahtuu, aina tulisi käyttää ehkäisyä.

Muut vähemmän vakavat sairaudet kuten flunssa tai dengue-kuume vaativat erityistä huomiota seksin suhteen, sillä fyysinen rasite, joka seksiin kuuluu, saattaa olla haitaksi toipumista ajatellen.

Lisäksi kannattaa muistaa, että jos olet haluton seksin suhteen tilasi vuoksi, tämä on jo sinällään tarpeeksi suuri syy olla ryhtymättä siihen.

5. Riskiraskauden aikana

Äitiysklinikka

Tämä on vielä nykyisinkin kielletty aihe monissa avioliitoissa. Raskauden kolmannen jakson aikana, jolloin vatsa on kasvanut jo huomattavasti, jotkut ihmiset pelkäävät, että he vahingoittavat vauvaa tai rikkovat lapsivesisäkin liian aikaisin.

On tärkeää ymmärtää, että yhdyntä sinällään ei voi vahingoittaa vauvaa.

Hormonaaliset muutokset voivat itse asiassa lisätä naisen seksuaalista halua, mikä saattaa edistää pariskunnan sidettä kyseisenä ajanjaksona. Muista kuitenkin, että tiettyjä asentoja suositellaan enemmän kuin muita raskauden aikana.

Tästä kaikesta huolimatta riskiraskauden aikana ei koskaan tulisi harrastaa seksiä. Tällaisen raskauden aikana tulisi myös välttää sellaisia asentoja, jotka asettavat paljon painoa vatsan alueelle.

6. Ilman soveltuvaa henkilökohtaista hygieniaa

Henkilökohtaisesta hygieniasta seksin jälkeen on puhuttu paljon, mutta moni jättää kuitenkin huomiotta sen, että seksiin ei tulisi ryhtyä, jos intiimialueet eivät ole puhtaat. Joskus spontaanit seksitilanteet voivat levittää hyvin voimakkaita viruksia.

Hiki ja muut kehon eritteet ovat voimakkaampia silloin, kun ihminen ei ole puhdistanut itseään kunnolla, ja siten ne voivat johtaa tulehduksiin.

On myös olemassa mikro-organismeja, jotka voivat yleisesti ja turvallisestikin asustaa ihmisen kehossa, mutta joillekin henkilöille ne ovat kuitenkin haitaksi. Niiden kulkeutuminen toiseen henkilöön voi siis olla huono juttu, mutta kondomin käyttö vähentää riskiä.

Sinun ei tarvitse pestä itseäsi juuri seksiä ennen, mutta varmista kuitenkin, että olet hoitanut perustavanlaatuiset hygienia-asiat.  

Jos voit, tai jos näin haluat tehdä, käy suihkussa kumppanisi kanssa, sillä tämä auttaa kohottamaan tunnelmaa sekä estää kaikenlaiset hygieniaan liittyvät riskit.

Ole tietoinen tilanteista, jolloin seksiin ei tulisi ryhtyä

Seksi suihkussa

Jotkut tilanteet ovat sellaisia, että mietit, kannattaako seksiin ryhtyä, jos tuloksena on ongelmia. Jos sinulla on kuvaamistamme tilanteista jokin juuri nyt käsillä, me suosittelemme, että odottaisit seksin kanssa.

Luota lääketieteen asiantuntijaan, ja luota ennen kaikkea kumppaniisi ja itseesi!