Logo image
Logo image

6 ruokaa, jotka aiheuttavat selluliittia

3 minuuttia
6 ruokaa, jotka aiheuttavat selluliittia
Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2019

Jotta selluliitilta voisi välttyä, tulee ruokavalion olla hyvässä tasapainossa, mutta myös runsas veden nauttiminen, kuntoilu ja antiselluliittivoiteet ovat tärkeitä. Hyviä neuvoja on paljon, mutta on tärkeää tietää, millaiset ruoat aiheuttavat selluliittia.

Alla selitämme, mitkä ruoat sinun tulisi poistaa ruokavaliostasi, jotta voisit estää selluliitin synnyn tai ainakin vähentää sitä.

6 ruokaa, jotka aiheuttavat selluliittia

Valkoinen sokeri

Valkoinen sokeri ei tarjoa lainkaan ravinteita ja monet asiantuntija pitävätkin sitä nykyään lähes myrkkynä. Sokeri sisältää ns. tyhjiä kaloreita, jotka aiheuttavat selluliittia sekä ylipainoa. Se altistaa kakkostyypin diabetekselle ja aiheuttaa vahinkoa hampaille.

Sokeri myös muuttaa veren happamaksi ja riisuu kehon mineraaleista, kuten kalsiumista, joka aiheuttaa hampaiden ja luuston heikentymistä.

Valkoiselle sokerille on myös terveellisempiä vaihtoehtoja:

  • Fariinisokeri
  • Hunaja
  • Ruokosokeri
  • Vaahterasiirappi
  • Agavesiirappi
  • Melassi (esim. riisistä ja ohrasta tehdyt)
  • Luonnolliset hedelmäsiirapit (omena, päärynä, jne.)

Some figure

Puhdistettu suola tai pöytäsuola

Erittäin tärkeää olisi jättää pöytäsuola pois ruokavaliosta, sillä se on puhdistettua suolaa, joka sisältää vain natriumkloridia ja aiheuttaa nesteen kertymistä ja huonontaa verenkiertoa. Tämäkin johtaa selluliittiin.

Terveellisempää olisi valita merisuola tai Himalajan suola, jotka sisältävät mineraaleja ja hivenaineita, jotka pienissä määrin ovat keholle tarpeellisia.

Toinen vaihtoehto olisi käyttää puhdasta merivettä ruoanlaitossa. Se ei aiheuta nesteen kertymistä kehoon, vaan päinvastoin poistaa ylimääräistä nestettä. Meriettä voi ostaa hyvin varustelluista kaupoista. Vettä voi käyttää niin keitoissa ja muhennoksissa kuin pastan ja riisin keittämiseenkin.

Paistetut ruoat

Paistetuissa ruoissa on usein paljon rasvaa, joka vieläpä on heikkolaatuista rasvaa. Kun rasvaa lämmittää liian korkeissa lämpötiloissa, niistä kehittyy myrkyllisiä ainesosia, jotka keho yleensä kerää kauaksi elintärkeistä elimistä, jotta ne eivät vaarantuisi.

Suosittelemme paistamisen sijaan grillaamaan, höyryttämään, paistamaan uunissa, kuullottamaan tai wokkaamaan.

Alkoholijuomat

Alkoholijuomat eivät suoraan aiheuta selluliittia, mutta ne supistavat ihon verisuonia, joka vain pahentaa tilannetta. Nekin sisältävät ns. tyhjiä kaloreita, jotka nostavat painoa, eivätkä tarjoa minkäänlaisia ravinteita. Kun keho metabolisoi ne, ne muuttuvat sokereiksi.

Alkoholi myöskin kerryttää nestettä kehoon ja kasvattaa rasvavaroja tietyissä osissa kehoa (reidet, käsivarret, vatsa, pakarat). Alkoholin sijaan suosittelemme luonnollisia mehuja tai yksinkertaisesti vettä.

Some figure

Prosessoitu ruoka

Ruoat, jotka sisältävät puhdistettua valkoista jauhoa, on vaikea sulattaa. Ne myös aiheuttavat myrkkyjen kerääntymistä tiettyihin kohtiin kehoa, mikä voi näkyä selluliittina tai ihon epäpuhtauksina. Ne aiheuttavat myös ummetusta.

Siksi suosittelemme välttämään valkoista leipää sekä jauhoja ja valitsemaan täysjyvävaihtoehdon niiden sijaan. Suosittelemme sitä myös riisin ja pastan kohdalla, jos teet pastat kokonaan kotona, käytä täysjyväjauhoja.

Toisaalta vaikka käyttäisit täysjyvähiilihydraatteja, on tärkeää huomioida niidenkin määrä päivittäin. Niistä saa paljon energiaa, mutta jos saamaansa energiaa ei käytä, ne kerääntyvät varastoihin.

Nauti tasapainoisia annoksia, jotka sisältävät täysjyvää, hedelmiä, vihanneksia sekä proteiinia (eläin- ja/tai kasviproteiinia).

Roskaruoka

Yleisesti ottaen roskaruoka (leivokset, hampurilaiset, ranskalaiset, voileivät, kastikkeet, valmisateriat jne.) yhdistää pahimmat selluliitin aiheuttajat. Ne sisältävät valkoisia jauhoja, sokeria, puhdistettua suolaa sekä transrasvoja, jotka ovat varsin haitallisia keholle. Ne lisäävät riskiä sydän- ja verisuonitauteihin.

Käyttämällä näitä komponentteja keho ei jää vain vaille tarvittavia ravinteita, vaan ne kerääntyvät varastoihin, joista puhutaan rasvakertyminä sekä selluliittina.

Roskaruoka ei myöskään tyydytä nälkää tehokkaasti, vaan päinvastoin. Niitä tarvitaan huimat määrät ennen kuin ihminen tuntee olevansa kylläinen.

Tämän lisäksi suola, sokeri ja keinotekoiset makuaineet aiheuttavat tietynlaista riippuvuutta, joten niitä haluaa syödä aina vain lisää. Tämä yleensä johtaa ylipainoon, joka omalta osaltaan aiheuttaa selluliittia.

Some figure


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Blanco Anesto, J. (2002). Consumir azúcar con moderación. Revista Cubana Aliment Nutr.             Available at: bvs.sld.cu/revistas/ali/vol16_2_02/ali08202.pdf
  • Sánchez M., C. (2007). Exceso de sodio, un mal a largo plazo. [Magazine] Punto Vital. Available at: 148.228.165.6/PES/fhs/Dimension%20Educacion%20para%20la%20salud/Exceso%20de%20sodio.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.