Logo image
Logo image

6 ruokaa, joita kannattaa aina välttää

4 minuuttia
Nämä tuotteet voivat vaikuttaa ensisilmäyksellä haitattomilta, mutta totuus on että niillä voi olla vakaviakin seurauksia terveydellesi. On siis parasta välttää näitä ruokia täysin.
6 ruokaa, joita kannattaa aina välttää
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ruokateollisuus on vallannut kauppojen hyllyt tuotteilla, jotka ovat vaikutelmasta huolimatta epäterveellisiä. Näitä tuotteita on loputon määrä.

Mainonnan kautta meille on tullut monen tuotteen kohdalla sellainen viesti, että kyseessä on nopea ja terveellinen tapa tyydyttää nälkä. Yleensä nämä ruoat ovat jo valmiita syötäväksi, ja ne on helppo vaihtoehto kiireisessä elämässä.

Ongelmana on se, että emme aina jaksa lukea tuoteselosteita. Me jätämme huomioimatta sen faktan, että monet näistä tuotteista sisältävät lisättyjä aineita, jotka ajan kuluessa voivat vaikuttaa hyvinkin negatiivisesti ihmisen terveyteen.

Monella meistä on taipumus ostaa enemmän runsaasti kaloreita sisältäviä tuotteita kuin tuoretta, jalostamatonta ruokaa. Tällä tottumuksella on voimakas vaikutus nykyajan ihmisiin, joista moni kärsii liikalihavuudesta ja aineenvaihdunnan häiriöistä.

Kuinka tällaiset ruoat voidaan tunnistaa? Ja miksi on niin tärkeää rajoittaa niiden syöntiä? Nyt katsomme asiaa tarkemmin sekä kerromme kuudesta tuotteesta, jotka kannattaisi jättää väliin täysin – nämä ovat merkittävimpiä ongelmakohtia ravinnossamme terveyden kannalta katsottuna.

Vältettäviä ruokia

1. Teollisesti käsitellyt lihat

Some figure

Teolliset lihat ovat hyvin houkuttelevia monen kuluttajan silmissä, sillä ne ovat maukkaan ja tuoreen näköisiä. Ne ovat myös helposti yhdisteltävissä eri ruokiin, ja lisäksi ne ovat nopea vaihtoehto.

Tällaisten lihojen nauttiminen on kuitenkin ongelma muun muassa suuren natriumin määrän vuoksi, ja tämä tekijä voi aiheuttaa nesteen kertymistä ja tulehdusta.

Nämä lihat sisältävät myös lisättyjä kemikaaleja, kuten nitriittejä ja nitraatteja, jotka liittyvät usean tyyppisin syöpiin.

Mitä suositellaan sen sijaan?

Kannattaa korvata nämä tuotteet tuoreilla ja vähärasvaisilla lihoilla, eli kanalla, kalkkunalla ja kalalla tai muilla vastaavilla.

2. Ranskalaiset perunat

Nämä perunat ovat kyllä herkullisia, ja ne vaikuttavat hyvältä välipalalta silloin kun nälkä pääsee iskemään. Ne kannattaa kuitenkin jättää pois ruokavaliosta siksi, että ne sisältävät suuren määrän tyydyttyneitä rasvoja ja natriumia.

Ranskalaisten syönti säännöllisesti voi lisätä kolesterolin määrää sekä saada aineenvaihdunnan pois tolaltaan. Lisäksi on hyvä muistaa, että ranskalaiset kuuluvat kaikkein eniten painoa lisäävään tuotteiden ryhmään.

Mitä suositellaan sen sijaan?

Haluatko nauttia herkullisista ranskalaisista, mutta ilman niiden tavallisia haittoja terveydelle? Valmista omat ranskalaiset kotonasi, ja voit käyttää valmistuksessa vain hiukan rasvaa.

3. Myslipatukat

Some figure

Jo vuosien ajan olemme ostaneet myslipatukoita siksi, että ne ovat nopea ja terveellisenä markkinoitu tapa tyydyttää nälkä.

On kyllä totta, että monissa näistä on leseitä ja luonnollisia aineksia, joista saadaan elintärkeitä ravinteita. Ei kuitenkaan voida jättää sivuun sitä faktaa, että niissä on myös lisättyjä sokereita ja kemikaaleja, jotka voivat saada aikaan epätasapainoa kehossa.

Mitä suositellaan sen sijaan?

Kannattaa nauttia myslipatukan sijaan kourallinen pähkinöitä, kauraa tai siemeniä.

4. Jalostetut kasviöljyt

Liiallinen kasviöljyjen käyttö on maailmanlaajuinen ilmiö. Itse asiassa on lähes mahdotonta poistaa näitä öljyjä täysin ruokavaliosta.

Vaikka kaikki kasviöljyt eivät olekaan huonoksi terveydelle, suurin osa kaupallisista tuotteista sisältää jalostettuja aineksia, ja niissä on vaarallisia rasvoja jotka vaikuttavat sydämen ja verisuonten terveyteen ja aineenvaihdunnan toimintaan.

Eräitä öljyjä, joita kannattaisi välttää, ovat seuraavat:

  • soija-, palmu- ja maissiöljy
  • margariini

Mitä suositellaan sen sijaan?

Vältä niin paljon kuin mahdollista sellaisia ruokia, joissa on mukana näitä öljyjä. Kokeile pelkän oliiviöljyn käyttöä, tai höyrytä tai keitä ainekset niiden rasvassa paistamisen sijaan.

5. Valkoinen jauho

Some figure

Valkoinen jauho on ottanut johtavan aseman supermarketeissa, eikä tämä koske vain sen myyntiä sellaisenaan, vaan kaikkia niitä tuotteita, joissa sitä on mukana.

Kuluttajat eivät ajattele, että tämä jauho on aines, joka on käynyt lävitse jalostusprosessin. Tämä prosessi ikävä kyllä vaikuttaa jauhon ravinnepitoisuuteen selkeästi.

Vaikka pienissä määrissä se ei aiheutakaan mitään ongelmaa, jalostetun jauhon liiallinen syönti voi saada aikaan painon lisääntymistä, vatsan turpoamista ja korkeita glukoositasoja.

Mitä suositellaan sen sijaan?

Nauti täysjyvästä valmistettuja, vaihtoehtoisia tuotteita – voit kokeilla muun muassa ruis-, kikherne- tai kookosjauhoa.

6. Säilykeruoat

Nämä tuotteet ovat edelleen nopea ja suosittu vaihtoehto kaikille niille, joilla on hyvin vähän aikaa laittaa ruokaa. Ne ovat käteviä ja maistuvat hyvältä, ja yleensä näillä tuotteilla on myös melko pitkä käyttöikä.

Kuinka hyvä tai huono idea sitten on syödä purkkiruokaa? No, koska ne on säilötty, kannattaa harkita kaksi kertaa ennen kuin lisäät näitä mukaan kauppakoriisi ja mennä tuoreiden ruokien osastolle.

Teollisuus ei mainosta sitä faktaa, että säilykkeissä on vain vähän ravinteita. Lisäksi ne sisältävät kemikaaliaineita, jotka ovat vaarallisia ihmisen suoliston toiminnalle.

Mitä suositellaan sen sijaan?

Päätä jo etukäteen mitä aiot syödä, ja lisää tuoreiden ja luomuotuotteiden määrää ruokavaliossa. Nauti purkitettua ruokaa vain silloin tällöin, kun muuta ei ole saatavilla.

Syötkö sinä näitä vältettäviä ruokia? Nyt tiedät, että ne kannattaa korvata terveellisemmillä tuotteilla. Jätätkö nämä terveyttä vahingoittavat ruoat väliin, jotta voisit parantaa terveyttäsi? Tämä on muutos, joka kannattaa ihan jokaisen kohdalla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barrado, E., Mayo, M. T., Tesedo, A., Romero, H., & De La Rosa, F. (2008). Composición grasa de diversos alimentos servidos en establecimientos de “comida rápida.” Nutricion Hospitalaria.
  • Villaécija, R. (2018). Patatas fritas, bollos y refrescos con menos azúcar, sal y grasas: así cambiará nuestra cesta de la compra | economia/ahorro-y-consumo. El Mundo.
  • Burdaspal Pérez, P. A., Ledgarda Gómez, T. M., Corrales Ruyra, M. L., Delgado Cobos, P., Marcos Suárez, V., & Diéguez González, A. (2010). Análisis de la composición grasa de diversos alimentos comercializados en España. Revista Del Comité Científico de La AECOSAN.
  • Rubio, M. A. (2002). Enfermedad cardiovascular y grasas: “amigo o villano.” Endocrinología y Nutrición. https://doi.org/10.1016/S1575-0922(02)74448-3
  • Jurgens, A. J., & Unie, M. (2010). Margarina. Fundación Española de Nutrición.
  • Blanco Anesto, J. (2002). GUÍA PARA LA PRÁCTICA CONSUMIR AZÚCAR CON MODERACIÓN. Revista Cubana Aliment Nutr.
  • Rindfleisch, D. R. y J. A. (2008). Dieta antiinflamatoria. Medicina Integrativa. David Rakel MD.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.