Logo image
Logo image

6 maksaa suojaavaa ja puhdistavaa ruokaa

4 minuuttia
Koska maksan terveys on elintärkeä asia koko muun kehon kunnollisen toiminnan kannalta, kannattaa sisällyttää ruokavalioon sellaisia tuotteita, jotka auttavat poistamaan tästä elimestä myrkyllisiä aineita luonnollisesti.
6 maksaa suojaavaa ja puhdistavaa ruokaa
Viimeisin päivitys: 30 maaliskuuta, 2019

Maksa on yksi kaikkein tärkeimmistä ihmisen kehon elimistä. Se sijaitsee vatsaontelon yläosassa lähellä munuaisia ja suolistoa.

Tämän elimen tehtävänä on säädellä suurinta osaa kehon kemikaaliaineista sekä erittää ainetta, joka tunnetaan nimellä sappineste. Sappineste auttaa kuljettamaan jätettä pois maksasta, ja se hajottaa rasvoja ohutsuolessa ruoansulatuksen prosessin aikana.

Tämä elin prosessoi, hajottaa ja tasapainottaa kaikkea, mikä tulee vatsasta ja suolistosta. Lisäksi se hoitaa lääkkeiden käsittelyn prosessin, jotta keho voi hyötyä näistä tuotteista ilman myrkyttymistä.

Muita maksan toimintoja ovat seuraavat:

  • liiallisen glukoosin muuntaminen glykogeeniksi
  • aminohappojen tasojen säätely veressä
  • alkoholin käsittely
  • veren hyytymisen hallinta
  • bilirubiiniin liittyvä puhdistus

On siis yleisesti ottaen terveyden kannalta erittäin tärkeää, että maksa pidetään hyvässä kunnossa. Tämä on kuitenkin helposti saavutettavissa oleva tavoite, mikäli ruokavalioon sisällytetään runsaasti puhdistavia ja myrkkyjä poistavia tuotteita.

Milloin maksaa tulisi puhdistaa?

Some figure

 

On suositeltavaa syödä maksaa suojaavaa ja puhdistavaa ruokaa, sellaista joka tukee maksan terveyttä. Tällä tavoin voidaan estää kyseisen elimen vahingoittuminen ja ongelmat.

Jos ruokavaliosi ei kuitenkaan ole yleensä terveellinen, sinun tulisi olla tarkkana sellaisten oireiden kanssa, jotka kertovat maksan myrkyttymisestä.

Näitä ovat seuraavat häiriöt:

  • pahoinvointi rasvaisten ruokien syönnin jälkeen
  • vatsakipu
  • ummetus
  • ärtyvän suolen oireyhtymä
  • pahanhajuinen hengitys, jonka lisäksi ilmenee valkoisia läikkiä kielellä

6 maksaa suojaavaa ruokaa

Jos yllä mainitut ongelmat alkavat olla jatkuvia, yritä lisätä seuraavien ruokien määrää ruokavaliossasi niin paljon kuin vain mahdollista.

1. Valkosipuli

Valkosipuli on puhdistava tuote, joka vahvistaa maksasi terveyttä. Tämä on sen sisältämien seleenin, arginiinin sekä B6- ja C-vitamiinien ansiota.

Ensinnäkin seleeni toimii sen antioksidanttien ansioista apuna puhdistamisen prosessissa.

Arginiini on aminohappo, joka edistää verisuonten rentoutumista. Se auttaa pitämään verenpaineen tasot maksassa terveinä.

Lopuksi vielä sellainen asia, että valkosipulin sisältämä B6-vitamiini on tulehtuneisuutta torjuva ravinne, kun taas C-vitamiini toimii antioksidanttivaikutteisesti kaikkia kehon soluja koskien.

2. Greippi

 

Some figure

Greippi on sitrushedelmä, joka sisältää suuren määrän C-vitamiinia.

Yleisesti ottaen olisi ihanteellista nauttia yksi greippi päivässä. Jos valitset sen nauttimisen mehun muodossa, muista, että parasta olisi rajoittaa mehun määrä yhteen lasilliseen päivässä (200 ml).

Kaikkein hyödyllisintä on kuitenkin juoda yhdestä greipistä satu mehu veden kanssa. Tällä tavalla vältät sen, että saat liikaa sokeria kehoosi.

Jos et pidä ajatuksesta greippimehusta ja vedestä, voit nauttia mehun osana vihersmoothieta. Tällä tavoin voit ottaa greipin osaksi ruokavaliotasi kätevällä tavalla.

3. Kasvikset

Jotta voisit pitää maksasi terveenä sekä puhdistaa sitä myrkyistä, kannattaisi lisäksi syödä seuraavia kasviksia:

Pinaatti

Pinaatti lisää sappinesteen tuotantoa, joka puhdistaa verenkiertoa myrkyllisistä aineista. Se neutralisoi myrkyllisten metallien vaikutusta, kuten myös hyönteistorjunta-aineiden ja muiden sellaisten kemikaalien, joita monissa ruoissa on.

Punajuuri

 

Some figure

Koska tämä kasvis sisältää runsaasti antioksidantteja ja liukenevia kuituja, punajuuri aktivoi maksan toimintaa veren puhdistajana.

Parsakaali ja kukkakaali

Sekä parsakaali että kukkakaali ovat osa kaalilajikkeiden ryhmää, ja ne auttavat tuottamaan niitä entsyymejä, jotka ovat tarpeellisia kehossa olevien myrkyllisten aineiden poistamiseksi.

4. Avokadot

Avokadoissa on runsaasti glutationia, joka on yksi niistä antioksidanteista, jotka edistävät maksan puhdistumista.

Lisäksi avokadoista saadaan seuraavat hyödyt:

  • C-vitamiini: Tämä vitamiini auttaa solujen hapettumisen torjunnan prosessissa. Lisäksi se neutralisoi vapaita radikaaleja sekä antaa suojaa maksan soluille.
  • E- ja K-vitamiinit: Näillä kahdella on tulehtuneisuutta torjuvia vaikutuksia kehossa.

5. Saksanpähkinät

 

Some figure

Näissä pähkinöissä on Omega-3 -rasvahappoa ja glutationia. Lisäksi ne toimivat kehossa myrkkyjä poistaen ja puhdistaen.

Saksanpähkinät estävät myös rasvan kertymistä maksaan, ja ne osallistuvat vahvojen solukalvojen luontiin tämän elimen solujen ympärille.

Muista kuitenkin, että ei tulisi syödä enempää kuin viisi saksanpähkinää päivässä, sillä ne sisältävät runsaasti kaloreita.

6. Kurkuma

Koska tämä mauste sisältää aktiivista ainesosaa nimeltään kurkumiini, kurkumaa käytetään itämaisissa kulttuureissa laajalti tehokkaana antioksidanttina ja tulehtuneisuuden torjujana. Siksi se onkin ihanteellinen tuote maksan terveyden kannalta.

Lisäksi se auttaa kehon puhdistumisen prosessissa sekä uudistaa soluja. Kurkuma myös lisää sappinesteen tuotantoa.

Lue aiheesta lisää: Stimuloi aivojasi tällä superjuomalla: kaneli, hunaja ja kurkuma

Puhdista maksasi ainakin kerran puolessa vuodessa

Maksan puhdistaminen myrkyllisistä aineista on asia, joka sinunkin kannattaisi ottaa osaksi rutiinejasi, ja tämä tulisi tehdä ainakin kaksi kertaa vuodessa. Suurin syy tähän on se, että kyseessä on korvaamaton elin, joka vastaa useista sellaisista toiminnoista, jotka mahdollistavat ihmisen elämänlaadun säilymisen hyvänä.

Sen lisäksi että nautit enemmän maksaa suojaavaa ja puhdistavaa ruokaa, maksan hyvinvoinnin kannalta tulisi myös välttää liiallista epäterveellisten tuotteiden syöntiä, joita ovat esimerkiksi paistetut ruoat ja teollisesti käsitellyt tuotteet.

Jos tässä artikkelissa esittelemämme ruoat eivät ole vielä säännöllinen osa omaa ruokavaliotasi, kokeile niiden lisäämistä rutiineihisi vähitellen – et tule katumaan maksasi hyvinvointiin panostamista, sillä terveytesi on takuulla asian arvoinen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Heinemann, J. A. (2013). Food and chemical toxicology. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2012.10.055

Watson, R. R., & Preedy, V. (2013). Bioactive Food as Dietary Interventions for Liver and Gastrointestinal Disease. Bioactive Food as Dietary Interventions for Liver and Gastrointestinal Disease. https://doi.org/10.1016/C2011-0-07464-1

Gao, B., Jeong, W. Il, & Tian, Z. (2008). Liver: An organ with predominant innate immunity. Hepatology. https://doi.org/10.1002/hep.22034


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.