Logo image
Logo image

6 asiaa, joita kesällä tulisi välttää

4 minuuttia
Kesä on monen lempivuodenaika. Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkit kesänviettoon saadaksesi tästä lomakaudesta kaiken irti.
6 asiaa, joita kesällä tulisi välttää
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kesä on mahtava vuodenaika, se on iloa ja juhlaa. Kesäisin ihmiset yleensä matkustelevat ja ovat yleisesti rennompia ja huolettomampia kuin muina vuodenaikoina. On kuitenkin useita asioita, joita kesällä tulisi välttää nauttiakseen siitä täysin rinnoin ja kuumuuden haitoista kärsimättä.

Kesän saapuminen muuttaa rutiinia: päivä on pidempi, ihmiset tekevät matkasuunnitelmia ja lämpötila nousee. Kaapeista kaivetaan esille mekot, shortsit, väljät vaatteet ja uima-asut. Kesällä on kuitenkin muistettava eräät varotoimet, jotta siitä voisi nauttia terveyttä vaarantamatta.

Mitä kesällä tulisi välttää?

1. Aurinkorasvan unohtaminen

Aurinkorasvan käyttö on varotoimi, jota ei tulisi koskaan unohtaa. Kesäisin iho tarvitsee eniten suojausta. American Academy of Dermatology arvioi, että ainakin yhdelle viidestä amerikkalaisesta kehittyy ihosyöpä elämänsä aikana. Se myös huomauttaa, että useimmat ihmiset käyttävät aurinkorasvaa vain 25–50 % suositellusta määrästä.

Toinen yleinen virhe on unohtaa levittää sitä kaulalle, olkapäihin, kämmeniin, jalkapöytään ja korviin. Nämä ovat herkkiä alueita, jotka ovat usein paljaina, vaikkakaan eivät yhtä usein kuin kasvot.

2. Riittämätön juominen

Kesäisin on tärkeää muistaa juoda enemmän, erityisesti kuumimpina päivinä. Sinun on kuitenkin pidettävä mielessä, että kaikki juomat eivät nesteytä elimistöä samaan tapaan. Vaikka pari olutta tai lasillinen jäähdytettyä viiniä ovat houkuttelevia vaihtoehtoja kesällä, vettä ei tule unohtaa. Vesi on terveellisin ja tehokkain nesteyttäjä. Alkoholi taas voi kuivattaa, jolloin sillä on juuri päinvastainen vaikutus.

Lue lisää: Veden juominen tyhjään mahaan

3. Liikunnan lopettaminen

Kesäloma on tosiaankin tarkoitettu levosta ja vapaa-ajasta nauttimiseen, mutta ihmisillä on tuolloin taipumusta hylätä terveelliset ruokailutottumukset ja liikunta kokonaan. Tämä ei ole hyväksi, koska niiden jatkaminen taas myöhemmin on paljon vaikeampaa.

Kesä ei ole tekosyy lakata huolehtimasta itsestään. Tärkeintä on tasapaino. Voit hyödyntää illan viileyttä liikkuaksesi, kun aurinko ei ole voimakkaimmillaan.

Some figure
Kesällä auringon voimakkuus ja äärimmäinen lämpö voivat hankaloittaa liikunnan harrastamista. Rutiineja on kuitenkin tärkeää jatkaa silloinkin.

4. Liika auringonotto

Auringonvaloa tarvitaan optimaalisen D-vitamiinitason ylläpitämiseen elimistössä. Makoilu rannalla auringossa aaltojen loisketta kuunnellen on lisäksi erittäin nautinnollista ja rentouttavaa. Liika auringonotto voi kuitenkin olla vaarallista. Ulos olisikin parasta mennä aamulla ennen kello 11:tä tai iltapäivällä neljän jälkeen. 

Lisäksi on tärkeää muistaa, että jos taloudessasi on alle kuusikuukautinen lapsi, häntä on suojattava erityisesti. Vauvan iho on vielä hyvin herkkä, ja suoraa ultraviolettialtistusta (UV) tulisi välttää. Osta vauvalle hattu ja asianmukainen vaatetus.

Suositeltua lukemista: Voiko aurinkorasvaa käyttää kosteusvoiteena?

5. Ympäristönsuojelun unohtaminen

Ilmastonmuutos aiheuttaa sietämättömiä helleaaltoja. American Geophysical Unionin tutkimus paljasti, että maapallon lämpeneminen saattaa pidentää kesää. Tällä on haitallisia seurauksia ihmisten terveyteen ja ruoantuotantoon, ja se lisää hyttysten levittämiä tauteja.

Kesälläkään ei pidä unohtaa ympäristöä. Tässä voivat auttaa ilmastoinnin sammuttaminen silloin, kun sitä ei tarvita, ja siitä lähtevän veden hyödyntäminen. Kanna mukanasi juomavettä lasipullossa ja vältä muovipulloja. Älä roskaa rantoja ja puistoja. Ota matkalle mukaan ekologiset hygieniatarvikkeet shampoineen ja palasaippuoineen.

6. Happamien hedelmien syönti auringossa

Appelsiinit, sitruunat, greipit, limet ja mandariinit ovat herkullisia ja raikkaita hedelmiä. Vaikka ne voivatkin tuntua ihanteellisilta kesäaikaan, niiden syönnin kanssa tulee olla varovainen. Jos ihollasi on sitrushedelmän mehua ja se altistuu auringolle, iho voi värjäytyä.

Vinkkejä kesästä selviytymiseen

Nyt kun tiedät, mitä kesällä tulisi välttää, katsotaan seuraavaksi muutamia vinkkejä, joiden avulla voit nauttia tästä vuodenajasta täysin rinnoin. Vaikka helleaallot voivat olla uuvuttavia, niistä voi selviytyä muutamilla vinkeillä.

Ole tarkempi ruokien kanssa

Kesällä ruoat voivat pilaantua nopeammin, erityisesti jos niitä ei pidetä kylmässä. Ruokakaupasta kannattaakin tulla kotiin mahdollisimman nopeasti, jotta vältetään esimerkiksi haitallisten bakteerien kasvu lihassa. Myös hedelmien ja vihannesten kanssa tulisi olla varovaisempi.

Laita deodoranttia reisiin

Yksi asia, jota moni reidekäs ihminen usein kesässä inhoaa, on nihkeiden jalkojen hankautuminen toisiaan vasten. Tämä voi olla sietämätöntä, jos päällä on ollut koko päivän mekko. Tämän voi välttää kätevästi ja helposti eräällä konstilla: laittamalla deodoranttia reisiin hikoilun ja ihoärsytyksen ehkäisemiseksi.

Juo nestettä

Mainitsimme jo, että liian vähäinen juominen on yksi sellainen asia, jota tulisi välttää kesällä. Erityisesti kuumalla ilmalla tulisi muistaa juoda usein ja riittävästi. Tärkeää ei kuitenkaan ole ainoastaan juoda vettä, vaan myös hoitaa ihoa syömällä neste- ja kuitupitoisia hedelmiä ja vihanneksia.

Syö noutopöydästä kohtuudella

Jos olet matkalla ja aterioit noutopöydästä, voi olla vaikea olla ottamatta liikaa ruokaa. Näin tekemällä saatat kuitenkin ainoastaan ylensyödä tai joutua heittämään ruokaa roskiin. Pysy kohtuudessa ja mieti, mitä oikeasti haluat syödä. Pidä vatsasi koko mielessäsi. Et halua palata kotiin lihoneena ja terveysongelmaisena.

Pidä aloe veraa valmiina

Paras luonnollinen apu auringonpolttamiin on aloe vera! Se viilentää ihoa ja nopeuttaa ihon paranemista. Voit säilyttää aloe vera -geeliä lasipurkissa jääkaapissa.

Some figure
Aloe vera -kasvi voi auttaa palanutta ihoa paranemaan nopeammin, jos olet saanut liikaa aurinkoa.

Varo pahoja hajuja

Kesän kuumuus voi saada hikoilemaan runsaasti, ja paha hienhaju on hyvin ärsyttävä ongelma. Voit torjua tätä pesemällä kainalosi tavanomaista huolellisemmin estääksesi ongelmaa aiheuttavien bakteerien leviämistä.

Voit kuoria kainalot ainakin kerran viikossa. Myös ruokasoodasta ja sitruunasta valmistetusta puhdistusaineesta on paljon apua. Valmista näistä aineksista tahna ja jätä kainaloihin 10 minuutiksi. Huuhtele sitten pois ja laita tavanomaista deodoranttiasi.

Pidä huolta mielenterveydestäsi!

Tässä artikkelissa olemme keskustelleet kuudesta asiasta, joita kesällä kannattaa välttää, ja jakaneet muutamia vinkkejä helteestä selviytymiseksi. On kuitenkin myös eräs perustavanlaatuinen näkökohta, josta tulee pitää huolta, nimittäin mielenterveys. Koska sinulla on kenties enemmän vapaa-aikaa, kannattaa harkita meditaation tai joogan aloittamista.

Muista, että kehosi on upea, eikä rannalle tai altaalle menoa kannata vältellä bikinien pukemisen pelossa. Joitakin asioita kannattaa välttää kesällä, mutta nautithan myös elämästä etkä vertaa itseäsi muihin!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sunscreen FAQs. (s. f.). Recuperado 28 de junio de 2021, de Aad.org website: https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/sunscreen-patients/sunscreen-faqs.
  • Wang J, Guan Y, Wu L, Guan X et al. Changing lengths of the Four Seasons by global warming. Geophysical Research Letters. 2021; 48(6).
  • Volmut T, Pišot R, Planinšec J, Šimunič B. Physical Activity Drops During Summer Holidays for 6- to 9-Year-Old Children. Front Public Health. 2021 Jan 18;8:631141.
  • Chapman-Novakofski K. Summer is Different: What That Means for Nutrition Educators. J Nutr Educ Behav. 2016 Jul-Aug;48(7):436.
  • Baranowski T, O’Connor T, Johnston C, Hughes S, Moreno J, Chen TA, Meltzer L, Baranowski J. School year versus summer differences in child weight gain: a narrative review. Child Obes. 2014 Feb;10(1):18-24.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.