Logo image
Logo image

6 aivojen terveyttä parantavaa tuotetta

5 minuuttia
Tiesitkö, että tumma suklaa auttaa sinua parantamaan aivojesi ja sydämesi toimintaa? Ja mitä tummempaa suklaa on, sen parempi terveytesi kannalta. Lisäksi tumman suklaan säännöllinen syönti on hyödyksi myös sillä tavalla, että se kohentaa mielialaa.
6 aivojen terveyttä parantavaa tuotetta
Viimeisin päivitys: 20 helmikuuta, 2019

Aivosi toiminta. Miten paljon tiedät aivoistasi? Kuinka hyvässä kunnossa muistisi on? Entä kuinka hyvin pystyt pitämään stressin loitolla? Onko sinulla kenties vaikeuksia keskittyä? Jos olet huomannut, että elintapasi eivät tällä hetkellä ole varsinaisesti ihanteelliset, eivätkä aivosi saa tarpeeksi energiaa ja ravinteita, kannattaa jatkaa lukemista. Tässä artikkelissa annamme nimittäin muutamia yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla pystyt pitämään aivosi aktiivisina luonnollisin keinoin.

Kuinka syömäsi ravinto vaikuttaa aivojesi terveyteen?

Mitä tulee aivojen terveyteen ja toimintakykyyn, on huomioitava eräs hyvin tärkeä seikka. Tämä elin on yksi niistä, jotka vaativat paljon energiaa, itse asiassa lähes 20 % kaikesta saamastasi energiasta. Tästä johtuen olisi tärkeää olla laiminlyömättä aivoja sekä keskittyä siihen, minkä tyyppisiä ruokatuotteita syöt.

Ravinnon tulisi auttaa aivoja niiden toiminnassa sekä parantaa verenkiertoa, jotta verihyytymää ei pääsisi kehittymään. Aivoille tulisi aina antaa tarpeeksi oikeanlaista ravintoa, jotta sen toiminnot eivät kärsisi – hyvä esimerkki siitä, kuinka saatat jättää elimistösi ilman sen tarvitsemaa ravintoa on aamulla kotoa lähteminen ilman, että syöt aamiaista.

Aamiaisen väliin jättäminen tai muuten puutteelliset syöntitottumukset voivat tehdä keskittymisestä vaikeaa, ja ravinnon kehno saanti saattaa jopa aiheuttaa päänsärkyä. Siksi olisi tärkeää olla tietoinen siitä, mitkä ruokatuotteet ovat hyväksi aivojen aktiivisuuden, terveyden ja nuorekkuuden kannalta. Jos aivojesi hyvinvointi kiinnostaa sinua, merkitse muistiin seuraavat perustavanlaatuiset mutta helpot vinkit!

Aivojen aktiivisuutta edistäviä terveellisiä ruokia

1. Kaurahiutaleet

Some figure

Syötkö jo kauraa osana päivittäistä ruokavaliotasi? Mikäli et, kannattaa todella aloittaa, sillä tämä tuote on mahtava apu aivoillesi. Sitä voi syödä hyvin monella tapaa, lähtien sen luonnollisesta muodosta hiutaleina aina kauraveteen asti. Kaurassa on runsaasti proteiineja ja aminohappoja, jotka ovat erinomaisia aivojen terveyden parantajia. Lisäksi kaurassa on tyydyttymättömiä rasvoja, B1- ja B3-vitamiineja, foolihappoa, E-vitamiinia, kaliumia, seleeniä, fosforia ja magnesumia – ja lista jatkuu.

Kaura on siis yksinkertaisesti mahtava tuote, ja sen lisäksi, että se parantaa aivojesi toimintaa, auttaa kaura kohentamaan muistiasi ja edistämään sydämesi terveyttä.

2. Banaanit

Some figure

 

Onko kotonasi tällä hetkellä banaaneja? Tästä lähtien kannattaa pitää muutamaa aina varastossa, sillä kotoa ei itse asiassa kannata lähteä ilman banaania välipalaksi. Niissä on suuri määrä glukoosia, joka on elintärkeä tekijä sen kannalta, että aivosi saisivat energiaa. Banaaneissa on myös B6-vitamiinia, foolihappoa sekä elintärkeitä mineraaleja kuten magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja tietysti kaliumia.

Banaaneista saa hyvin paljon energiaa, ja niissä on mukana liukenevaa kuitua, joka on hyödyksi suoliston toiminnan kannalta sekä se auttaa estämään ummetusta. Ja kaiken tämän lisäksi banaanit parantavat muistiasi ja kohentavat mielialaasi, sillä niissä on hyvin suuri määrä B6-vitamiinia. Ota kuitenkin yksi tärkeä seikka huomioon, mikäli sinulla on diabetes: banaaneja ei suositella tästä sairaudesta kärsiville.

3. Parsakaali

Some figure

Yksi kaikkein terveellisimmistä ja suositeltavimmista vihanneksista, joita markkinoilta löytyy, on parsakaali. Tässä tuotteessa, joka kuuluu samaan ryhmään kuin muun muassa kukkakaali ja ruusukaali, on paljon proteiinia, kuitua sekä A-, C-, E- ja K-vitamiinia. Lisäksi siinä on B-vitamiineja, ja se sisältää kaikkia niitä hyödyllisiä ainesosia, joita erilaisista B-vitamiineista saa.

Johtuen parsakaalin suuresta B3- ja B6-vitamiinimäärästä, on tämä tuote erinomainen tapa hoitaa ja parantaa muistia. Meidän suosituksemme on, että parsakaalia valmistettaisiin höyrytettynä tai raakana, sillä näin sen hyödyistä voi nauttia tehokkaammin kuin muilla tavoilla valmistettaessa. Ryhdy siis lisäämään parsakaalia aterioihisi ja hyödynnä sen mahtavat ominaisuudet!

4. Saksanpähkinä

Some figure

Varmasti jo tiedätkin jotain tämän pähkinän hyödyistä terveydelle. Saksanpähkinät ovat se pähkinälajike, jota suositellaan eniten lääkäreiden toimesta teveyden edistämiseksi. Ne parantavat elimistön kolesterolitasoja sekä kohentavat aivojen toimintakykyä.

Mikä niiden salaisuus sitten on? Tämä liittyy saksanpähkinöiden sisältämään linoleenihappoon, Omega-3 -rasvahappoihin, kuituun, B1-, B2-, B3- ja B6-vitamiineihin, foolihappoon, magnesiumiin, kupariin, seleenin, flavonoideihin ja tietysti E-vitamiiniin. Nämä pähkinät ovat hyviä sydämen terveyden edistämiseksi sekä aivojen kunnon kohentamiseksi, mutta niitä ei kannata syödä enempää kuin 3-4 päivässä, sillä niissä on kaikkien hyötyjen lisäksi myös melkoisen paljon kaloreita.

5. Terveellinen rasvainen kala

Some figure
Mikä olisi oikea määrä kalaa viikossa? Tähän kysymykseen liittyen on tärkeää, että valitsemasi kala on rasvaista. Syy tähän on siinä, että rasvainen kala sisältää elintärkeitä monityydyttymättömiä rasvoja, kuten Omega-3 -rasvahappoja. Siten tällainen kala on todella tärkeää sydämen ja aivojen terveyden kannalta. Olisikin ihanteellista, jos voisit syödä kalaa 3-4 kertaa viikossa, ja jokaisen perheessäsi tulisi myös syödä sitä – niin lasten kuin aikuistenkin. Muista siis kaupassa käydessäsi rasvainen kala!

6. Suklaa

Some figure

Eikö olekin loistavaa, että aivojen terveyttä parantavien tuotteiden listassa on mukana myös suklaa? Se on hyvin hyödyllinen tuote, jota ei voi jättää pois aivojen terveydestä puhuttaessa. Tulee kuitenkin huomata, että suklaata ei kannata nauttia suuria määriä tai muuten epäterveellisellä tavalla. Tärkeää on muistaa myös tämä: terveellisin suklaatyyppi on aina se tummin, jonka pystyt löytämään, eli se, jossa on eniten kaakaota.

Sanotaan, että hyvä tapa nauttia tumman suklaan hyödyistä on syödä sitä vain muutama palanen päivässä. Suklaa on mahtava antioksidantti, ja se sisältää kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja kaikkia B-ryhmän vitamiineja. Jos syöt siis suklaata säännöllisesti – etkä mene tässä liiallisuuksiin – saat siitä hyvin terveellisiä ravinteita sydämellesi ja aivoillesi.

Vain yksi suupala riittää tätä maistuvaa herkkua, ja huomaat heti sen tuottaman hyvänolontunteen. Tämä johtuu endorfiineista, jotka ovat aivojen erittämiä ainesosia, ja niitä syntyy silloin kun olemme onnellisia – kuten esimerkiksi syödessämme fantastista ruokaa. Asiasta ei siis ole epäilystäkään: pieni määrä tummaa suklaata päivässä on vain hyväksi!

Aivosi ikääntyvät. Jotta voisit tehdä aivoistasi aktiivisemmmat, terveemmät ja nuorekkaammat, on tärkeää muistaa aina sisällyttää ruokavalioon näitä 6 hyödyllistä tuotetta. Lisäksi on tärkeää juoda paljon nesteitä sekä viettää yleisesti ottaen aktiivista elämäntyyliä. Pysy siis fyysisesti ja henkisesti liikkeessä – älä unohda pitää yllä uteliaisuutta elämää kohtaan, eli ruoki omaa kiinnostustasi asioita kohtaan ja huolehdi siitä, että olet innostunut elämästä. Hyvä motivaatio, halu oppia uusia asioita sekä oikeanlainen ruokavalio pystyvät tekemään ihmeitä aivojesi hyvinvoinnille. Mitäpä jos siis aloittaisit jo tänään tekemään hiukan enemmän oman hyvinvointisi eteen? Laita muistiin nämä 6 luonnollista tuotetta aivojen terveyden parantamiseksi!

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Wright, K. (2013). Brain Facts. Nursing Standard. https://doi.org/10.7748/ns2013.11.28.12.34.s38

Gusnard, D. A., MacLeod, A. M., Snyder, A. Z., Shulman, G. L., Powers, W. J., & Raichle, M. E. (2002). A default mode of brain function. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.98.2.676


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.