Logo image
Logo image

5 terveydelle haitallista jalostettua ruoka-ainetta

3 minuuttia
Sen lisäksi, että valkoinen sokeri ei tarjoa minkäänlaisia ravintoaineita, se on myös täynnä tyhjiä kaloreita, jotka aiheuttavat painonnousua. Sinun tulisi aina korvata valkoinen sokeri tummalla sokerilla, hunajalla tai stevialla.
5 terveydelle haitallista jalostettua ruoka-ainetta
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Tiesitkö, että mitä luultavimmin syöt viittä kemiallisesti valkaistua jalostettua ruoka-ainetta, jotka ovat haitallisia terveydellesi? Tämä lista sisältää pöytäsuolan, valkoisen sokerin, lehmänmaidon, valkoisen jauhon sekä margariinin.

Tässä artikkelissa selitämme, minkä takia nämä aineet ovat niin haitallisia terveydelle, sekä suosittelemme sinulle joitakin terveellisempiä vaihtoehtoja, joiden avulla voit parantaa elämänlaatuasi.

Viisi jalostettua ruoka-ainetta, joita kannattaa välttää

Some figure

Vältä tätä jalostettua ruoka-ainetta: pöytäsuola

Puhumme yleensä suolasta yleisesti, mutta tänään on tärkeää pitää mielessä, että aivan kuten sokeriakin on olemassa valkoista ja ruskeaa, suolakin voi olla joko teollisesti käsiteltyä tai luonnollista. Teollisesti käsitelty suola tunnetaan yleisemmin pöytäsuolana, joka on lähes pelkkää natriumkloridia, josta on poistettu kaikki muut ravintoaineet. Tällainen suola sisältää usein myös lisäaineita, jotka estävät sitä paakkuuntumasta.

Tällaisen suolan käyttäminen on yleisesti haitallista terveydelle ja sen säännöllinen käyttö voi todella vahingoittaa kehoa. Valitse pöytäsuolan sijasta luonnollinen merisuola, joka pitää sisällään sen alkuperäiset vitamiinit ja mineraalit, koska sitä ei ole puhdistettu. Paras tunnettu luonnonsuola, merisuola, on suhteellisen edullista. Markkinoilla on myös useita muita hyviä vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi Himalajan suola tai kelttiläinen suola.

Some figure

Vähennä tätä jalostettua ruoka-ainetta: valkoinen sokeri

Valkoinen sokeri ei tarjoa mitään ravintoaineita, ja monet ravintotieteilijät jopa luokittelevat sen myrkyksi. Se sisältää tyhjiä kaloreita, jotka aiheuttavat painonnousua, ja sen käyttäminen voi johtaa kakkostyypin diabetekseen. Se voi myös aiheuttaa harmia hampaille. Kun valkoinen sokeri päätyy verenkiertoon, sen happamuus varastaa mineraaleja, kuten kalsiumia, ja se voi näin haurastuttaa luita ja hampaita.

Jotta et joudu kokonaan luopumaan makeista herkuista, korvaa valkoinen sokeri ruskealla sokerilla, hunajalla, melassilla tai luonnollisilla hedelmäsiirapeilla.

Lehmänmaito

Useat ravintotieteilijät suosittelevat lopettamaan lehmänmaidon juomisen ensimmäisten elinvuosien jälkeen, sillä silloin keho menettää laktaasina tunnetun entsyymin, joka mahdollistaa laktoosin kunnollisen imeytymisen. Toiset taas sanovat, että kehomme on tehty sietämään pelkästään ihmisen rintamaitoa, ei muiden eläinten maitoa. Tämän teorian mukaan suurin osa väestöstä olisi tietämättään laktoosi-intolerantikkoja, mutta koska oireita ei esiinny, jatkamme lehmänmaidon juontia.

Siitäkin huolimatta, että lehmänmaito on todella ravintorikasta, se ei sisällä kuituja, rautaa eikä C-vitamiinia.

Se yhdistetään myös ongelmiin, kuten mahan liikahappoisuuteen, tulehdustauteihin, anemiaan, verenkierron tauteihin sekä liikalihavuuteen. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että lehmänmaidon juominen nostaa riskiä sairastua eturauhassyöpään, munasarjasyöpään sekä lymfoomaan.

Luonnollisempia vaihtoehtoja lehmänmaidolle ovat esimerkiksi kaurasta, riisistä, tattarista tai manteleista valmistetut kasvimaidot. Myös laktoositon maito tai muiden eläinten maito on elimistölle harmittomampaa ja helpompi sulattaa.

Valkoinen jauho

Syömme yhä enenevissä määrin teollisesti käsiteltyjä ruokia ja valkaistua jauhoa, vaikka tiedämme, että viljat, jotka eivät sisällä kuituja, ovat menettäneet suuren osan ravintoarvoistaan.

Valkoinen jauho, toisin kuin täysjyväjauho, voi aiheuttaa ummetusta, nesteen kertymistä elimistöön sekä painonnousua. Se on myös yksi riskitekijä paksusuolen syövälle, sillä paksusuoli tarvitsee paljon kuituja pysyäkseen terveenä.

Valkoinen jauho voi olla pääainesosa useissa ruoissa, joita nautimme päivittäin: pastat, leivät, leivokset, murot, kakut, keksit yms…

Some figure

Margariini

Siinä missä voi on lehmänmaidosta tehtyä luonnollista ruokaa jota on nautittu läpi historian, margariini on pari vuosikymmentä sitten kehitetty teollinen tuote, joka tehdään kasviöljyistä, ja joiden laatu voi joskus olla kyseenalainen. Tämä johtuu siitä, että margariinia ja sen sisältämiä oljyjä on jalostettu runsaasti, jotta saadaan aikaan pehmeä koostumus, keltainen väri, haluttu maku sekä tarvittava säilyvyys. Tämän lisäksi kaikki margariinin sisältämät vitamiinit on lisätty siihen teollisesti.

Margariini pitää sisällään enemmän kaloreita kuin voi, ja se sisältää myös transrasvoja, jotka ovat erittäin haitallisia keholle, ja jotka yhdistetään jopa riskiin sairastua sydänsairauksiin. Vaikka margariini ei sisälläkään kolesterolia, koska se on kasvipohjainen tuote, on varmaa, että transrasvat aiheuttavat huonon kolesterolin tasojen nousua kehossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fundación Española de la Nutrición. Sal y su consumo. https://www.fen.org.es/index.php/firma/la-sal-y-su-consumo
  • Sociedad Española de la Nutrición. (2012). Relación entre consumo de sal e hipertensión arterial. https://secardiologia.es/blog/4240-relacion-entre-consumo-de-sal-e-hipertension-arterial
  • Valdés Stromilli Gloria. Sal e Hipertensión Arterial. Rev Chil Cardiol  [Internet]. 2009  Abr [citado  2021  Ene  29] ;  28( 1 ): 107-114.
  • Johnson RJ, Sánchez-Lozada LG, Andrews P, Lanaspa MA. Perspective: A Historical and Scientific Perspective of Sugar and Its Relation with Obesity and Diabetes. Adv Nutr. 2017 May 15;8(3):412-422.
  • van den Heuvel EGHM, Steijns JMJM. Dairy products and bone health: how strong is the scientific evidence? Nutr Res Rev. 2018 Dec;31(2):164-178.
  • Lisbona Catalán Arturo, Palma Milla Samara, Parra Ramírez Paola, Gómez Candela Carmen. Obesidad y azúcar: aliados o enemigos. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2013  Jul [citado  2021  Ene  29] ;  28( Suppl 4 ): 81-87

 

 

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.