5 teetä virtsarakontulehduksen hoitoon
Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva
Virtsarakontulehdus eli kystiitti on yksi naisten yleisimmin kohtaamista virtsatietartunnoista. Se voi tietenkin tulla myös miehille, mutta naiset kärsivät siitä eniten. Se johtuu siitä, että naisten virtsaputki on paljon lyhyempi, minkä seurauksena bakteerien on paljon helpompi päästä heidän elimistöönsä.
Tämä tulehdus laukaisee erilaisia oireita, kuten lantion kipua, jatkuvaa virtsaamisen tarvetta sekä epämukavaa polttelun tunnetta. Se voi myös aiheuttaa kuumetta, vilunväristyksiä sekä virtsan väri- ja hajumuutoksia.
Se ei yleensä ole vakavaa. Yleensä sitä voidaan hallita luontaisin hoitokeinoin. Jos oireet ovat erittäin kivuliaat tai ne eivät häviä parin päivän sisällä, ota yhteys lääkäriin, joka voi tarpeen vaatiessa määrätä antibioottikuurin.
Tässä artikkelissa haluamme suositella sinulle viittä mahtavaa teetä virtsarakontulehduksen hoitoon. Valitse niistä mieleisesi ja nauti sitä heti ensioireiden ilmestyessä.
Katsotaan mitä ne ovat!
1. Koivutee
Koivulla on tulehduksen vastaisia ominaisuuksia, jotka auttavat vähentämään virtsarakontulehdusta.
Sen antibakteeriset ainesosat hidastavat tartuntaa. Samaan aikaan sen diureettinen toiminta auttaa puhdistamaan virtsarakon ja virtsaputken.
Ainesosat
- 2,5 dl vettä
- 2 rkl koivunlehtiä
Valmistus
- Lämmitä vesi. Kun se alkaa kiehua, lisää koivunlehdet.
- Peitä juoma ja anna sen hautua huoneenlämmössä 10 minuutin ajan.
Käyttö
- Juo kupillinen tätä teetä joka päivä 3-4 päivän ajan.
2. Kortetee
Peltokortteen diureettiset ominaisuudet auttavat lisäämään munuaistesi virtsantuotantoa. Sitten se hankkiutuu eroon bakteereista, jotka hyökkäävät virtsarakossasi olevia kudoksia vastaan.
Sen tulehduksen vastaiset ominaisuudet vähentävät virtsaamisen aikana syntyvää polttelevaa tunnetta. Samalla se hallitsee myös alavatsan turvotusta.
Ainesosat
- 1 rkl peltokortetta
- 2,5 dl vettä
Valmistus
- Lisää korte kiehuvaan veteen ja peitä se.
- Anna hautua 15 minuutin ajan. Siivilöi.
Käyttö
- Juo 2-3 kupillista korteteetä päivittäin, kunnes tulehdus on poissa.
3. Persiljatee
Persiljatee on täynnä antioksidantteja ja luonnonkuituja. Ne auttavat virtsaputkiasi pysymään terveinä. Se toimii myös silloin kun taistelet kystiitin kaltaisia tauteja vastaan.
Sen luontaiset aktiiviset ainesosat vähentävät tulehdusta. Ne edistävät myös bakteerien ja myrkkyjen poistumista virtsan kautta.
Ainesosat
- 1 rkl persiljanlehtiä
- 2,5 dl vettä
Valmistus
- Lisää persiljanlehdet kiehuvaan veteen. Peitä ja anna hautua.
- Siivilöi 10 minuutin jälkeen ja nauti.
Käyttö
- Juo kupillinen tätä teetä huomatessasi kystiitin ensimmäiset oireet.
- Juo sitä kuuden tunnin välein, kunnes oireet paranevat.
4. Rohtosalkoruusutee
Rohtosalkoruususta valmistettu luontaistee auttaa sinua vahvistamaan immuunijärjestelmääsi. Se saa kehosi vastaamaan paremmin bakteeritartuntoihin. Sen myötä voit taistella paremmin bakteereita vastaan, jotka vaikuttavat virtsarakon ja virtsateiden terveyteen.
Sen kevyt diureettinen vaikutus auttaa puhdistamaan ja kunnostamaan virtsateitä. Se hallitsee taudeista aiheutuvaa tulehdusta ja kipua.
Ainesosat
- 2,5 dl vettä
- 1 tl rohtosalkoruusua
Valmistus
- Keitä vesi. Kun vesi kiehuu, lisää rohtosalkoruusu.
- Peitä tee ja anna hautua 10 minuutin ajan.
Käyttö
- Juo kupillinen tätä teetä huomatessasi virtsarakontulehduksen ensimmäiset oireet.
- Juo toinen kupillinen päivittäin kahdeksan tunnin välein.
5. Maissisilkkitee
Tiesitkö, että maissisilkkiteellä on tulehduksen vastaisia ja diureettisia ominaisuuksia? Saatat pitää sitä turhana tuotteena, mutta sinun pitäisi tietää, että se on hyödyllinen ainesosa virtsatietartuntoja vastaan taistelemisessa.
Se vähentää virtsarakontulehdusta. Se auttaa myös rauhoittamaan polttelua ja jatkuvaa virtsaamistarvetta.
Ainesosat
- 2,5 dl vettä
- Kourallinen maissisilkkiä
Valmistus
- Keitä vesi. Kun se alkaa kiehua, lisää maissisilkki.
- Alenna lämpöä ja anna sen hautua 3-5 minuuttia.
- Peitä sitten tee ja anna sen jäähtyä 15 minuutin ajan.
- Siivilöi ja nauti.
Käyttö
- Juo 2-3 kupillista maissisilkkiteetä päivittäin.
- Juo teetä kolmen päivän ajan tai kunnes olet päässyt eroon tulehduksesta.
Onko sinulla ongelmia virtsatessasi? Tunnetko kipua tai tulehdusta alavatsassasi? Jos sinulla on näitä oireita, valitse yksi artikkelissa mainitsemistamme hoitokeinoista virtsarakontulehduksen hoitoon.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Baerheim A. Empirical treatment of uncomplicated cystitis. Scand J Prim Health Care. 2012;30(1):1–2. doi:10.3109/02813432.2012.649629
- Wong, P. Y. Y., & Kitts, D. D. (2006). Studies on the dual antioxidant and antibacterial properties of parsley (Petroselinum crispum) and cilantro (Coriandrum sativum) extracts. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.05.031
- Wright, C. I., Van-Buren, L., Kroner, C. I., & Koning, M. M. G. (2007). Herbal medicines as diuretics: A review of the scientific evidence. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.07.023
- Li R, Leslie SW. Cystitis. [Updated 2019 Dec 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482435/
- Carneiro DM, Freire RC, Honório TC, et al. Randomized, Double-Blind Clinical Trial to Assess the Acute Diuretic Effect of Equisetum arvense (Field Horsetail) in Healthy Volunteers. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:760683. doi:10.1155/2014/760683
- Mansour A, Hariri E, Shelh S, Irani R, Mroueh M. Efficient and cost-effective alternative treatment for recurrent urinary tract infections and interstitial cystitis in women: a two-case report. Case Rep Med. 2014;2014:698758. doi:10.1155/2014/698758
- Gohari AR, Saeidnia S. The role of herbal medicines in treatment of urinary tract diseases. J Nephropharmacol. 2014;3(1):13–14. Published 2014 Jan 1.
- Sadighara P, Gharibi S, Moghadam Jafari A, Jahed Khaniki G, Salari S. The antioxidant and Flavonoids contents of Althaea officinalis L. flowers based on their color. Avicenna J Phytomed. 2012;2(3):113–117.
- Hasanudin K, Hashim P, Mustafa S. Corn silk (Stigma maydis) in healthcare: a phytochemical and pharmacological review. Molecules. 2012;17(8):9697–9715. Published 2012 Aug 13. doi:10.3390/molecules17089697
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.