5 tapaa, jotka vahingoittavat luita
Miten huolehdit luustostasi? Aina luuston kuntoa ei tule ajateltua, varsinkaan silloin, jos se ei oireile mitenkään. Syömme huonosti, vietämme liikkumatonta elämää, kannamme liikaa tavaraa laukuissamme ja pikkuhiljaa vuosien myötä nämä tavat vahingoittavat luita.
Etenkin vanhemmilla ikäpolvilla saattaa olla paljon kulumia ja kipuja luiden liitoskohdissa. Miten estämme luuston kulumisen ja kipuilun? Tässä artikkelissa tutustumme niihin tapoihin, jotka voivat pitkällä aikavälillä vahingoittaa luustoa.
Päivittäiset tavat, jotka vahingoittavat luita
Kaikki se, mitä teet nuoruudessasi, vaikuttaa terveyteesi tulevaisuudessa. Luustosi tarvitsee tietynlaisia ravintoaineita pysyäkseen vahvana ja ehkäistäkseen esimerkiksi osteoporoosin syntymisen.
Syömällä oikein voit myös välttää kaatumisista aiheutuvat murtumat nilkoissa, säärissä, ranteissa ja lantiossa. Ala siis kiinnittää enemmän huomiota siihen, mitä syöt.
1. Mitkä ruoka-aineet ovat vahingoittavat luita?
Kalsium on luustolle ehdottoman tärkeää. Kalsium antaa luustolle ja hampaille lujuuden. Kalsiumia tarvitsevat elimistön kaikki solut, koska kalsium säätelee monia tärkeitä elintoimintoja; esimerkiksi sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa.
Jos kalsiumin saanti on niukkaa, luustosta irtoaa kalsiumia kehon tärkeiden elintoimintojen turvaamiseksi. Myös D-vitamiini on tärkeää luuston kannalta, sillä se auttaa kalsiumia imeytymään.
Kalsiumia saa maitotuotteiden lisäksi kalasta, kananmunista ja sienistä. Jos olet yliherkkä maidon laktoosille, saat helposti tarvittavan määrän kalsiumia myös muista lähteistä.
Joskus kalsiumin saannista huolehtiminen ei kuitenkaan riitä, sillä jotkin nauttimasi ruoka-aineet voivat eliminoida sen vaikutuksen tai haitata sen imeytymistä. Esimerkiksi:
- Virvoitusjuomat, etenkin kolapohjaiset juomat haittaavat kalsiumin imeytymistä. Virvoitusjuomissa on paljon fosforihappoa, joka heikentää kalsiumin imeytymistä luustoon. On siis parempi vältellä limsoja ja energiajuomia, etenkin, jos kärsit kivusta luissa. Luuston lisäksi munuaiset kärsivät virvoitusjuomien juomisesta.
- Kahvi. Kupillinen kahvia tekee monien tutkimusten mukaan hyvää koko elimistölle, mutta kahvia ei tulisi juoda kahta kupillista enempää päivässä. Kahvi sisältää ksantiinia, joka lisää pitkällä aikavälillä kalsiumin eritystä virtsaan. Ksantiini vähentää hitaasti luun mineraaleja, mikä voi johtaa luiden haurastumiseen. Voit juoda pari kuppia kahvia päivässä täysin turvallisesti, mutta älä kittaa sitä pannukaupalla – etenkään, jos kärsit hauraasta luustosta.
- Suola. Liiallinen suola on pahaksi elimistölle, se aiheuttaa turvotusta ja nesteen kertymistä sekä korkeaa verenpainetta. Kaiken tämän lisäksi suola ryöstää keholta kalsiumia. Vältä roskaruokaa, valmisruokia, leikkeleitä ja säilykkeitä sekä erilaisia suolaisia naposteltavia, sillä niissä on korkea määrä suolaa.
- Punainen liha. Punainen liha on haitallista luustolle, sillä se sisältää paljon sellaisia aminohappoja, joiden sulfurimäärät ovat korkeat. Tällaiset ominaisuudet erittävät kalsiumia virtsaan, jolloin sitä poistuu kehosta suuria määriä ilman että edes huomaat asiaa. Suosi kasviperäistä proteiinia, kuten papuja ja kasviksia sekä eläinkunnan terveellisiä tuotteita, kuten kananmunaa ja maitotuotteita.
2. Unen vähäisyys
Lepo ja uni on elintärkeä biologinen välttämättömyys. Unen aikana keho palautuu päivän rasituksesta ja haasteista ja lataa akkuja uuteen päivään. Yöllä lepäävät niin aivot kuin lihaksetkin. Yön aikana keho käy läpi luonnollisia syklejä, joiden aikana se puhdistaa ja poistaa myrkkyjä.
Tämä prosessi saa alkunsa imusuonistossa ja jatkuu aina maksaan saakka, sekä imusuonisto että maksa pitävät peruselintoiminnot tasapainossa. Kehon puhdistusprosessi voi onnistua vain syvän unen aikana, joten jos nukut pätkittäisesti, keskeytyy kehon uudistumisprosessi jatkuvasti.
Erään tutkimuksen mukaan huonot yöunet vahingoittavat luun ja luuytimen terveyttä, ja vähentävät luun mineraaleja tehden luusta hauraamman. Tämä voi johtaa lopulta osteoporoosiin. Ala siis elää elämääsi hyvän rytmin mukaan, joka tekee tarpeeksi tilaa nukkumiselle ja levolle.
Jos tunnet olosi levottomaksi iltaisin, eikä uni tahdo tulla, kokeile käydä kuumassa suihkussa ennen nukkumaanmenoa. Kuuma vesi rentouttaa lihakset. Muista myös syödä illallinen tarpeeksi aikaisin.
3. Lopeta tupakointi
Monet tupakoitsijat tietävät tupakan vaarat terveydelle, etenkin keuhkoille. Mutta tiesitkö, että tupakointi on vaarallista myös luustolle? Tupakoitsijoilla on tupakoimattomia henkilöitä hauraammat luut. Etenkin naisilla, jotka tupakoivat, voi luuston kunto heikentyä huomattavasti.
Vaihdevuosien aikaan tupakoivat naiset ovat alttiimpia luunmurtumille kuin tupakoimattomat. Stumppaa siis heti ja hae apua vieroitusoireisiin apteekista.
4. Ole varovainan painavien laukkujen ja korkokenkien kanssa
Naisilla eritoten on paljon huonoja ‘tapoja,’ jotka vaikuttavat luuston kuntoon. Pitkällä aikavälillä nämä voivat vahingoittaa luustoa.
Esimerkiksi korkokenkien käyttö voi muuttaa ryhtiä, selän luita, sekä jalan niveliä ja luita. Vaivaisenluu on yksi yleisimmistä jalan epämuodostumista, jota esiintyy naisilla miehiä enemmän, ja jonka katsotaan johtuvan moderneista kengistä, jotka kapenevat kärkeä kohti ja jättävät varpaat puristuksiin.
Korkeissa koroissa on vaikea viettää koko päivä, sillä yleensä jalkoja alkaa särkeä ja pakottaa, ja vuosien korkkareiden käytön jälkeen voi ilmaantua vakavia ongelmia. Valitse piikkikorkojen sijaan matalammat ja tukevammat korot, ja valitse sellainen kengänmuoto, joka jättää tarpeeksi tilaa varpaille.
Naisten painavat käsilaukut vahingoittavat luita
Toinen naisten riesa on käsilaukut. Kaikki rakastavat kauniita käsilaukkuja, ja monilla niitä kertyykin aikamoinen kokoelma. Laukkuun heitetään kaikki mahdollinen mitä päivän aikana tarvitaan vaihtokengistä meikkipussiin ja läppäriin. Tajuamattamme voimme kanniskella ympäriinsä jopa kymmenen kilon painoista laukkua.
Laukun hihna pureutuu olkapäähän, niska vihoittelee ja selkä ja kyljet kipeytyvät. Painavien laukkujen kanniskelu voi johtaa jopa muutoksiin luuston rakenteessa.
Valitse siis suuren laukun sijaan pienempi, jonne joudut valikoimaan huomattavasti pienemmän määrän tavaraa. Jos olet liikkeessä koko päivän ja tarvitset monia tavaroita mukaasi, käytä reppua. Reppu tasoittaa painon niin, että se jakautuu koko selän alueelle, eikä vain toiselle puolelle.
Etenkin isojen laukkujen kanssa kannattaa olla varovainen. Kanna niitä lyhyt aika yhdellä olalla ja vaihda toiselle puolelle. Älä tunge niitä täyteen tavaraa, vaikka tilaa olisikin. Karsi pois turhat tavarat ja mieti, mitä todella tarvitset laukussasi.
Raskasta laukkua ei myöskään tulisi kantaa käsivarren päällä kyynärpää koukistettuna, sillä se laittaa paljon painetta kyynärpäähän.
Jos et siedä reppuja, valitse sellainen yliolan laukku, jossa on hyvät pehmusteet ja leveä hihna, niin ettei se pureudu olkapäähän. Kiristämällä hihnaa saat laukun mukavan lähelle kehoa, eikä se aiheuta lihaskipuja.
5. Liikkumattomuus vahingoittaa luitasi
Liikkumattomuus on luustolle vahingollista. Jos vietät päiväsi tietokoneen edessä istuen, voit kärsiä monista lihaskivuista ja ryhtisi huononee. Jos et saa liikuntaa töissä, varmista, että saat sitä vapaa-ajalla. Keskitason rasitus tekee luustolle hyvää ja vahvistaa.
Muista ryhti niin seistessä kuin istuessa, ja harrasta vähintään puoli tuntia liikuntaa joka päivä. Liikunnalla pidät luuston joustavana ja liikkuvaisena, samoin siihen kiinnittyneet lihakset.
Pidä mielessä nämä huonot tavat jotka vahingoittavat luita! Näin ehkäiset monia liikkumattomuudesta syntyviä ongelmia etenkin vanhemmalla iällä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bailey, C. A., & Brooke-Wavell, K. (2008). Exercise for optimising peak bone mass in women: Postgraduate Symposium. Proceedings of the Nutrition Society, 67(1), 9-18. Available at: https://doi.org/10.1017/S0029665108005971. Accessed 02/03/2020.
- Eastell, R., & Lambert, H. (2002). Diet and healthy bones. Calcified Tissue International, 70(5), 400. Available at: https://search.proquest.com/openview/3c30453ffc0d832331359a1752ed3260/1?pq-origsite=gscholar&cbl=48445. Accessed 02/03/2020.
- Forwood, M. R., & Larsen, J. A. (2000). Exercise recommendations for osteoporosis. Aust. Fam. Physician, 29, 761-764. Available at: http://anzbms.org.au/resources/policies/osteo_exercise.pdf. Accessed 02/03/2020.
- Glassy, C. M., Glassy, M. S., & Guggenheim, C. (2013). Relationship between self-reported high-heeled shoe use and bone mineral density using quantitative ultrasound at a community health fair. Clinical rheumatology, 32(1), 37-41. Available at: https://link.springer.com/article/10.1007/s10067-012-2088-z. Accessed 02/03/2020.
- Kregiel, D. (2015). Health safety of soft drinks: contents, containers, and microorganisms. BioMed research international, 2015. Available at: https://doi.org/10.1155/2015/128697. Accessed 02/03/2020.
- Mayo Clinic (2019). Salud ósea: consejos para mantener los huesos sanos. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/bone-health/art-20045060. Accessed 02/03/2020.
- MedlinePlus (2019). Dormir bien. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/healthysleep.html. Accessed 02/03/2020.
- Mika, A., Oleksy, L., Mika, P., Marchewka, A., & Clark, B. C. (2012). The effect of walking in high-and low-heeled shoes on erector spinae activity and pelvis kinematics during gait. American journal of physical medicine & rehabilitation, 91(5), 425-434. Available at: https://journals.lww.com/ajpmr/Abstract/2012/05000/The_Effect_of_Walking_in_High__and_Low_Heeled.7.aspx. Accessed 02/03/2020.
- National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases (2014). Osteoporosis: Esenciales: hojas informativas de fácil lectura. Available at: https://www.bones.nih.gov/health-info/bone/espanol/osteoporosis/osteoporosis-ff-espanol. Accessed 02/03/2020.
- Sasaki, N., Fujiwara, S., Yamashita, H., Ozono, R., Teramen, K., & Kihara, Y. (2016). Impact of sleep on osteoporosis: sleep quality is associated with bone stiffness index. Sleep medicine, 25, 73-77. Available at: https://doi.org/10.1016/j.sleep.2016.06.029. Accessed 02/03/2020.
- Teucher, B., Dainty, J. R., Spinks, C. A., Majsak‐Newman, G., Berry, D. J., Hoogewerff, J. A., … & Fairweather‐Tait, S. J. (2008). Sodium and bone health: impact of moderately high and low salt intakes on calcium metabolism in postmenopausal women. Journal of bone and mineral research, 23(9), 1477-1485. Available at: https://doi.org/10.1359/jbmr.080408. Accessed 02/03/2020.
- Wong, P. K., Christie, J. J., & Wark, J. D. (2007). The effects of smoking on bone health. Clinical Science, 113(5), 233-241. Available at: https://doi.org/10.1042/CS20060173. Accessed 02/03/2020.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.