Logo image
Logo image

5 tapaa, jotka muuttavat kilpirauhasta

2 minuuttia
5 tapaa, jotka muuttavat kilpirauhasta
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Kilpirauhanen on elimistön toiminnan kannalta olennaisessa roolissa, sillä sen vastuulla on aineenvaihdunnan kannalta tärkeiden hormonien tuotanto. Jos näitä hormoneja ei tuoteta tarpeeksi, keho ei toimi kunnolla eikä siis pysty polttamaan kaloreita normaaliin tapaan. Tämän seurauksena kehosi kerää painoa, mikä johtuu monesti kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Tässä artikkelissa esittelemme tapoja, jotka muuttavat kilpirauhasta.

Kilpirauhasen liikatoiminta sen sijaan aiheuttaa kilpirauhashormonin liiallista tuotantoa – tämä kilpirauhasen häiriö on päinvastainen kilpirauhasen vajaatoiminnalle.

Kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai hypoaktiivisista kilpirauhasista kärsivien on taipumus lihoa, kärsiä kuivasta ihosta, hitaammasta sydämensykkeestä ja joskus myös ummetuksesta. Hidastunut aineenvaihdunta aiheuttaa edellä mainittuja oireita.

Joten jos huomaat, että painosi nousee tai laskee ilman selvää syytä, on parasta ottaa yhteys lääkäriin. Lääkäri tekee tarvittavat testit, jotka kertovat, jos kärsit mahdollisista kilpirauhashäiriöistä.

Jos kärsit kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnasta, tarvitset asianmukaista hoitoa. Jos kyseessä on hypotyreoosi eli kilpirauhasen vajaatoiminta, on mahdollista, että potilaan tulee ottaa lääkkeitä koko elämänsä ajan.

Vaikka on totta, että muutokset kilpirauhasen toiminnassa johtuvat yleensä autoimmuunisairaudesta, synnynnäisestä sairaudesta tai lääkityksestä, on myös tärkeää tietää, että jotkut elämäntavat muuttavat kilpirauhasta, vaikuttaen samalla aineenvaihduntaan.

Tavat, jotka muuttavat kilpirauhasta

Vähäinen liikunta

Vähäinen liikunta voi aiheuttaa hormonaalisia häiriöitä, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaa. Jälleen kerran eteen tulee yksi syy, miksi päivittäinen liikunta on välttämätön edellytys terveelle keholle: ei ainoastaan hoikan kehon saavuttamiseksi, vaan myös estääkseen monia sairauksia ja negatiivisia vaikutuksia terveyteen.

KofeiiniElämäntavavat, jotka muuttavat kilpirauhasta - liiallinen kofeiini.

On tärkeää pitää mielessä, että minkä tahansa ruoka-aineen liiallinen kulutus on epäterveellistä. Jos juot kofeiinia liikaa, sinun pitäisi vähentää sen kulutusta. Liiallinen kofeiini voi aiheuttaa epätasaisuutta kilpirauhasen toiminnassa.

Alkoholi

Alkoholin liiallinen juominen on yksi yleisistä tavoista, jotka muuttavat kilpirauhasta, ja kehoa yleensäkin. Kilpirauhasen toiminnasta puhuttaessa, haluamme painottaa, että alkoholi voi aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa. 

Tupakka

Some figure

Jos tupakoit, on suositeltavaa lopettaa tämä huono tapa, sillä monien muiden tupakoinnin aiheuttamien haittavaikutusten lisäksi, tupakointi saattaa heikentää kilpirauhasen toimintaa.

Jodi

Jodilla on tärkeä rooli siinä, että kilpirauhanen toimii kunnolla. Puutteellinen määrä jodia voi olla syynä kilpirauhasen toiminnan muutokseen.

Saat jodia seuraavista ruoka-aineista:

Saat jodia mm. kalasta, äyriäisistä, valkosipulista, valkoisista pavuista, jogurtista, juustosta, lehmänmaidosta, merilevästä, appelsiinista, omenasta, punajuuresta, lehtijuurikkaista, sipuleista ja ananaksesta. Muista aina sisällyttää jodia ruokavalioosi.

Jos olet epävarma siitä, kuinka sisällyttää jodia sopivasti ruokavalioosi, ota yhteyttä ravitsemusterapeuttiin. Hän opastaa sinua kohti tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota, ja tiedät, mitä ravintoaineita ei tule jättää pois ruokavaliosta.

Edellä mainitut tavat muuttavat kilpirauhasta ja sen toimintaa. Keholla on taipumus pitää kiinni huonoista tavoista, ja pitkällä aikavälillä se vaatii veronsa. Pidä mielessä, että kaikella mitä teet tänään, on seuraamuksensa myöhemmin. Tekemäsi huonot valinnat vaikuttavat myös tulevaisuuden terveyteesi.

Vältä siis tekemästä vahingollisia elämäntapavalintoja, ja yritä tehdä luonnollisempia ja terveellisempiä valintoja. Kehosi ei ole ikuinen, joten pidä siitä parasta mahdollista huolta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Tremblay, M. S., Colley, R. C., Saunders, T. J., Healy, G. N., & Owen, N. (2010). Physiological and health implications of a sedentary lifestyle. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. https://doi.org/10.1139/H10-079
  • Pai, H. C., & Gong, S. T. (2013). Subclinical thyroid disease. Journal of Internal Medicine of Taiwan. https://doi.org/10.1093/bmb/ldt024
  • de Mejia, E. G., & Ramirez-Mares, M. V. (2014). Impact of caffeine and coffee on our health. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2014.07.003
  • Wiersinga, W. M. (2013). Smoking and thyroid. Clinical Endocrinology. https://doi.org/10.1111/cen.12222
  • Chung, H. R. (2014). Iodine and thyroid function. Annals of Pediatric Endocrinology & Metabolism. https://doi.org/10.6065/apem.2014.19.1.8

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.