5 tapaa joilla ihosi kertoo sinulle että jokin on pielessä
Tiesitkö, että ihomuutokset saattavat kertoa vakavammista terveysongelmista? Ihoamme, suurinta elintämme, on usein pidetty yhtenä suurimmista ikkunoista kehomme terveyteen. Ihotautilääkäreiden mukaan ihomme ulkonäkö, värimuutoksista uusiin kasvaimiin, voi olla joskus ensimmäinen merkki vakavammasta taustalla piilevästä terveysongelmasta. Tässä artikkelissa kerromme viisi tapaa, joilla ihosi saattaa kertoa sinulle, että jotain on pielessä kehossasi.
Ihomuutokset voivat kertoa terveysongelmista
1. Ihonäppylät ja muut iho-oireet
Tavallisesti iholle puhjenneet näppylät, johon liittyy muita oireita kuten kuumetta ja nivel– tai lihaskipua, voivat olla merkki sisäisestä ongelmasta tai tulehduksesta. Amerikan dermatologian akatemia (The American Academy of Dermatology, AAD) mainitsee, että iho-ongelmat voivat johtua myös allergisesta reaktiosta uuteen lääkitykseen.
Samettinen, hieman muuta ihoa tummempi ihomuutos niskan alaosassa tai kehon taitoskohdissa voi olla merkki suurentuneesta riskistä sairastua 2-tyypin diabetekseen. Joskus tällaiset ihomuutokset voivat olla varoitus myös syövästä sisäelimissä, kuten mahalaukussa tai maksassa, Mayo-klinikan mukaan.
2. Keltaisenruskea väri ja muut värimuutokset iholla
Diabeetikoilla keltaisenruskea väri iholla voi olla merkki raudan aineenvaihduntaan liittyvästä ongelmasta. Toisaalta kellertävä väri voi olla merkki maksan vajaatoiminnasta, ja sen ohella myös silmien valkoiset osat saattavat kellertää.
Ihon tummuminen arvissa ja ihon taitoksissa, samoin kuin nivelissä, kuten kyynärpäissä ja polvissa, voi olla merkki hormonaalisesta sairaudesta, kuten Addisonin taudista, joka vaikuttaa lisämunuaisiin, AAD:n mukaan.
3. Uudet kasvaimet
Jos iholla näkyy uusia kasvaimia, pitäisi ottaa yhteyttä lääkäriin, sillä AAD:n mukaan se voi olla merkki ihosyövästä ja joskus sisäisestä sairaudesta tai geneettisestä oireyhtymästä. Esimerkiksi keltaiset kohoumat käsissä, jaloissa tai takapuolessa voivat olla seurausta triglyseriditason nousemisesta, mikä tarkoittaa mahdollisesti hoitamatonta diabetesta, samaisen instituution mukaan.
4. Muutokset kynsissä
Muutokset kynsien värissä tai muodossa voivat usein olla merkki puutteesta tietyissä elinjärjestelmissä. Esimerksi kynsien muutokset, jotka näyttävät sieni-infektiolta, voivat olla psoriaasin seurausta, vaikka kyseinen sairaus vaikuttaakin yleensä ihoon. Nivelkivusta kärsivillä ihmisillä oire taas saattaa merkitä niveltulehdusta nimeltä nivelpsoriaasi. Myös maksan ja munuaisten ongelmat voivat joskus aiheuttaa kynsien värin muutoksia.
5. Muutokset ihon kovuudessa ja kuivuudessa
Korkea verenpaine ja munuaisongelmat aiheuttavat joskus ihon paksuuntumista. Toisaalta todella kuiva iho ja kutina voivat olla merkki hormonaalisista ongelmista, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Ihmiset, joilla on autoimmuunisairaus nimeltä systeeminen skleroosi, voivat myös kokea tulehduksia ja ihon kovenemista.
ADD:n mukaan vakavimmissa tapauksissa tämä voi vaikuttaa sisäelimiin, kuten keuhkoihin tai sydämeen. Toisaalta hyvin löysä ja silkkiseltä tuntuva iho on oire harvinaisesta sidekudossairaudesta, joka saattaa viitata lymfoomaan tai multippelimyeloomaan.
On erittäin tärkeää, että jos sinulla on mitään näistä ongelmista, sinun tulisi käydä asiantuntijan juttusilla. Tärkeimpänä, älä tee hätiköityjä johtopäätöksiä tai huolestu, ennen kuin saat selville mistä on kyse.
Lähteet:
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- NVDV, De meest toegepaste onderzoeken en behandelingen, Geraadpleegd van http://www.nvdv.nl/dermatologie/de-meest-toegepaste-onderzoeken-en-behandelingen/
- AAD, DISEASES AND TREATMENTS, Expert insight from doctors who specialize in treating skin, hair, and nails. Geraadpleegd van https://www.aad.org/public/diseases
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.