5 kasvia vaivaisenluiden hoitoon
Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Renata Sylwia Kosierb Fernández
Luonnonmukaiseen vaivaisenluiden hoitoon käytetään ainesosia, joilla on tulehdusta ja kipua lievittäviä ominaisuuksia. Jotkut lääkekasvit, kuten kurkuma, kehäkukka ja laventeli, voivat olla tehokas apu. Ne vähentävät kipua ja turvotusta.
Katso mitkä ovat 5 parasta lääkekasvia vaivaisenluiden hoitoon, ja sano hyvästit vaivan aiheuttamalle epämukavuudelle.
Mitä vaivaisenluut ovat?
Vaivaisenluut ovat luisia kyhmyjä isovarpaan tyvinivelessä. Ne muodostuvat kun isovarvas työntyy viereistä varvasta vasten, pakottaen isovarpaan nivelen kääntymään ulospäin. Vaivaisenluiden syntyä edesauttavat tietty jalkojen muoto ja vääränlaisten kenkien käyttö.
On olemassa kengänpohjallisia ja tukia, jotka auttavat korjaamaan varpaiden virheasentoa vähitellen. Varpaiden asennon korjaamiseksi voi tehdä myös harjoituksia, jotka voivat olla hyödyllisiä pitkällä aikavälillä. Äärimmäisissä tapauksissa saatetaan tarvita leikkausta.
Katso myös: Ehkäise vaivaisenluun muodostuminen
Lääkekasveja vaivaisenluiden hoitoon
1. Kehäkukka
Vaivaisenluita voi hoitaa kehäkukan avulla. Tämä kaunis oranssi kasvi on perusainesosana monissa parantavissa voiteissa, jotka on tarkoitettu haavoihin, tulehdukseen, puremiin jne. Kehäkukan käyttäminen vaivaisenluussa vähentää turvotusta, edistää verenkiertoa ja ehkäisee känsiä.
- Voit käyttää kehäkukkapohjaisia voiteita (joissa on aktiivisia tai homeopaattisia ainesosia).
- Voit myös eristää kukasta mehua, sillä sitä ei tarvita kuin pieni määrä.
- Voit myös hyödyntää kasvin eteeristä öljyä.
2. Kamomilla
Kamomilla on lääkekasvi, joka tunnetaan tulehdusta lievittävistä ja rauhoittavista ominaisuuksistaan. Vaivaisenluissa käytettynä se vähentää punoitusta ja ehkäisee ongelman pahenemista. Yksi loistava asia kamomillassa on se, että suurimmalla osalla ihmisistä on jo sitä kotonaan, sillä se on hyvin yleisesti käytetty hauduke ruoansulatusvaivoihin.
- Suosittelemme valmistamaan väkevää kamomillateetä sisältävän jalkakylvyn ja uittamaan jalkoja siinä 20-30 minuuttia. Tämän voi tehdä joka ilta ennen nukkumaanmenoa.
- Kamomillan vaikutuksia voi tehostaa hieromalla aluetta kamomillan eteerisellä öljyllä jalkakylvyn jälkeen.
3. Kurkuma
Kurkuma on superruokaa, joka erottuu edukseen monien lääkinnällisten ominaisuuksiensa ansiosta. Ensinnäkin se on erinomainen hoito kipuun, sillä se on tulehdusta ja kipua lievittävä. Siinä on myös antioksidantteja ja muita parantavia ominaisuuksia, mistä syystä se on täydellinen hoito moniin eri vaivoihin. Sitä voidaan käyttää sisäisesti ja ulkoisesti.
- Ulkoisesti: Levitä kurkumajauhetta suoraan vaivaisenluihin veden, aloe veran tai öljyn kanssa parantavana voiteena.
- Sisäisesti: Suosittelemme sekoittamaan kurkumaa oliiviöljyn ja mustapippurin kanssa. Öljyn hyvät rasvat ja pippurin piperiini moninkertaistavat kurkuman lääkinnälliset vaikutukset.
Katso myös: Poista jalkojen kovettumat kookosöljyllä ja suolalla
4. Laventeli
Laventeli on yksi yleisimmin käytetyistä luontaishoidoista. Koska siinä on paljon hyviä ominaisuuksia, siitä on apua moneen vaivaan. Sen tulehdusta lievittävät ja rauhoittavat ominaisuudet hoitavat tehokkaasti vaivaisenluita ja ehkäisevät niiden pahenemista.
- Suosittelemme levittämään laventelin eteeristä öljyä suoraan vaivaisenluihin.
- Voit laimentaa sitä myös oliivi-, manteli- tai kookosöljyn kanssa ja antaa itsellesi mukavan jalkahieronnan. Tämä hieronta ihanine tuoksuineen vaikuttaa rauhoittavasti koko kehoon ja mieleen. Se on näin ollen loistava apu myös unettomuuteen.
5. Tuoksuruuta
Tuoksuruuta on verenkiertoa vilkastava, kipua lievittävä ja tulehdusta vähentävä lääkekasvi. Sisältämänsä kumariinin, flavonoidien ja C-vitamiinin ansiosta se on loistava apu vaivaisenluihin. Siitä on hyötyä myös reumasairauksissa, kuten nivelreumassa ja nivelrikossa.
Tee tuoksuruudasta hauduke ja liota jalkojasi siinä vähintään 15 minuuttia. Toista tämä joka päivä, kunnes saat helpotusta vaivaan. Jatkossa voit tehdä jalkakylvyn 3 kertaa viikossa. Tämä on hyvin tehokas hoito, kunhan olet kärsivällinen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Akbik, D., Ghadiri, M., Chrzanowski, W., & Rohanizadeh, R. (2014). Curcumin as a wound healing agent. Life Sciences, 116(1), 1–7. Available at: https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.08.016. Accessed 28/04/2020.
- Chainani-Wu, N. (2003). Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa). The Journal of Alternative & Complementary Medicine, 9(1), 161-168. Available at: https://doi.org/10.1089/107555303321223035. Accessed 28/04/2020.
- Ferrari, J. (2009). Bunions. BMJ clinical evidence, 2009. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907787/. Accessed 28/04/2020.
- Gupta. (2010). Chamomile: An anti-inflammatory agent inhibits inducible nitric oxide synthase expression by blocking RelA/p65 activity. International Journal of Molecular Medicine, 26(6). Available at: https://doi.org/10.3892/ijmm_00000545. Accessed 28/04/2020.
- Koulivand, P. H., Khaleghi Ghadiri, M., & Gorji, A. (2013). Lavender and the Nervous System. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013, 1–10. Available at: https://doi.org/10.1155/2013/681304. Accessed 28/04/2020.
- Preethi, K. C., Kuttan, G., & Kuttan, R. (2009). Anti-inflammatory activity of flower extract of Calendula officinalis Linn. and its possible mechanism of action. Indian Journal of Experimental Biology, 47(2):113-20. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19374166. Accessed 28/04/2020.
- Raghav, S. K., Gupta, B., Agrawal, C., Goswami, K., & Das, H. R. (2006). Anti-inflammatory effect of Ruta graveolens L. in murine macrophage cells. Journal of Ethnopharmacology, 104(1–2), 234–239. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jep.2005.09.008. Accessed 28/04/2020.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.