5 helpotuskeinoa ummetukseen
Ummetus on oire hidastuneesta suolen toiminnasta, joka yleensä johtuu normaalia vähäisemmästä nestepitoisuudesta. Joissakin tapauksissa aiheuttaja saattaa olla jokin lääkitys. Ummetuksen hoito luonnontuotteilla on yksi vaihtoehto ummetuslääkkeiden kokeilulle.
Tässä artikkelissa kerromme, kuinka ummetusta voi helpottaa nopeasti käyttäen luonnollisia menetelmiä ja tuotteita jotka ovat helposti saatavillasi!
Ummetuksen hoito luonnontuotteilla
1. Juo vettä
Juo kahdesta neljään lasia lämmintä vettä aina kun koet ummetusta. Jos ummetusta on jatkunut useita päiviä, juo raikasta vettä joka aamu heti herättyäsi. Yleensä vettä tulisi juoda vähintään 10 lasillista päivässä.
Veden juominen on yksi parhaista keinoista puhdistaa kuona-aineita kehosta. Sitä ei voi edes verrata limuihin ja mehuihin, sillä jälkimmäisiin on yleensä lisätty sokeria, joka saattaa jopa pahentaa ummetusta.
2. Syö hedelmiä ja vihanneksia
Syö hedelmiä, vihanneksia ja muita kuitupitoisia ruokia lisätäksesi päivittäistä kuidunsaantiasi. Kuitua tulisi saada vähintään 24 – 38 grammaa päivässä.
Ummetus johtuu usein siitä, että ruokavalio sisältää liikaa rasvoja, valkoista sokeria ja maitotuotteita sen sijaan, että se sisältäisi kokojyväkuituja, leseitä, hedelmiä ja vihanneksia.
Hyviä kuitupitoisia ruokia ovat: esimerkiksi; vadelmat, päärynät ja omenat, keitetty kokojyväpasta ja ohra sekä leseet; keitetyt kikherneet, mustat pavut ja linssit; keitetyt artisokat ja herneet sekä parsakaali.
3. Kahvi saattaa auttaa
Monet uskovat kahvin olevan nopea ratkaisu ummetukseen. Tämä johtuu siitä, että kahvin sisältämä kofeiini stimuloi ruoansulatuskanavan lihaksia, aiheuttaen liikettä suolistossa.
Toisaalta kahvi on diureetti, mikä tarkoittaa sitä, että se kuivattaa ulostetta, mikä tekee siitä vaikeammin liikuteltavaa. Tästä syystä lääkärit suosittelevat välttämään diureetteja, kuten kahvia, alkoholia, kolajuomia sekä teetä. Kun kyseessä on ummetuksen hoito luonnontuotteilla, kahvikupposellisen jos toisenkin juominen on jopa suositeltavaa.
4. Syö luumuja
Syö neljä luumua tai juo kaksi lasillista luumumehua. Luumut ovat erityisen kuitupitoisia ja sisältävät sorbitolia, ulostetta pehmentävää sokeria, joka helpottaa ummetusta luonnollisesti.
Sorbitoli on lievä paksusuolen stimulantti, joka auttaa vähentämän suolen liikkeeseen kuluvaa aikaa ja vähentää ummetuksen riskiä.
Mikäli et pidä luumuille ominaisesta mausta ja koostumuksesta, luumumehu voi olla miellyttävämpi vaihtoehto. Se alkaa toimia vasta muutaman tunnin sisällä, joten on tärkeää juoda ensin vain yksi lasi ja odottaa tuloksia ennen toisen lasin juomista. Muussa tapauksessa riskinä voi olla päinvastainen tulos eli ripuli.
On myös hyvä muistaa, että luumuissa on 14,7 grammaa sorbitolia sataa grammaa kohti, kun taas luumumehussa sitä on 6,1 grammaa sataa grammaa kohti. Luumumehua olisi siis juotava enemmän samojen vaikutusten saavuttamiseksi, koska mehuun käytettävät luumut prosessoidaan ja saattavat sisältää lisättyjä sokereita.
5. Harrasta liikuntaa
Jos mahdollista, vältä istumista pidempään kuin 10 minuuttia ja pidä kehosi liikkeessä. Kohtalainen fyysinen rasitus on parasta, mutta jopa 30 minuutin kävely edistää tervettä suolen toimintaa.
Ummetuksen hoito luonnontuotteilla voi auttaa sinua pääsemään eroon tästä ikävästä vaivasta. Jos ummetus jatkuu kuitenkin pidempään, asiasta voi olla hyvä keskustella lääkärisi kanssa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Rao, S. S. C., Rattanakovit, K., & Patcharatrakul, T. (2016, May 1). Diagnosis and management of chronic constipation in adults. Nature Reviews Gastroenterology and Hepatology. Nature Publishing Group. https://doi.org/10.1038/nrgastro.2016.53
- Krogh, K., Chiarioni, G., & Whitehead, W. (2017, June 1). Management of chronic constipation in adults. United European Gastroenterology Journal. SAGE Publications Ltd. https://doi.org/10.1177/2050640616663439
- Maslekar, S., & Jayne, D. G. (2011). The management of constipation. In Contemporary Coloproctology (pp. 389–408). Springer-Verlag London Ltd. https://doi.org/10.1007/978-0-85729-889-8_27
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.