4 merkkiä kaliumin puutteellisesta saannista
Kaliumin puutos voi vaikuttaa ihmisen hermoihin ja niiden toimintaan lihassolujen kanssa ruoansulatusjärjestelmässä, sydämessä ja muissa kehon järjestelmissä. Suurin osa elimistön kaliumista sijaitsee soluissa.
Kun ruokavaliosi on päivittäin tasapainoinen, kaliumtasot pysyvät hyvinä vaivatta. Jos sen sijaan ruokavaliosi on huono ja se sisältää epäterveellisiä ruokia tai siitä puuttuu tärkeitä kaliumin lähteitä, saatat kärsiä kaliumin puutoksesta.
Tiedätkö, kuinka voit tunnistaa tämän ravintoaineen puutoksen kehossasi? Tällä kertaa kerromme, mitä oireita kyseisellä ilmiöllä on.
Jatka lukemista ja kiinnitä huomiota näihin oireisiin, ja mikäli huomaat niitä omalla kohdallasi, korjaa kaliumin puutos luonnollisesti!
1. Kaliumin puutos tuntuu väsymyksenä ja heikkoutena
Ensimmäiset kaliumin puutteellisen saannin oireet ovat yleensä lihassärky, krampit ja epänormaali heikkous. Tämä heikkous ei ole vain käsivarsissa ja jaloissa tuntuvaa, vaan lisäksi hengityselimissä sekä vatsan ja suoliston lihaksissa ilmenevää.
Vähäinen kaliumin saanti estää lihassoluja uudistamasta nopeasti energiavarastojaan. Tämä saa puolestaan aikaan sen, että niillä on vaikeuksia supistua.
Heikkous, lihaskrampit ja kihelmöinti tai tunnottomuus lihaksissa voivat olla merkkejä siitä, että kaliumin puutos on muuttumassa vakavammaksi.
Jos sinulla on jo joitakin näistä oireista, suosittelemme lääkärin luona käyntiä välittömästi, jotta saisit arvion tilanteestasi.
2. Sydämen rytmi on epätasainen
Pitkällinen kaliumin puutos kehossa voi muuttaa sydämen normaalia toimintaa. Ensimmäinen oire tästä on epätasainen sydämen syke, jolla ei ole mitään selkeää syytä.
On tavallista, että näin käy silloin kun juokset liian kovaa etkä ole treenannut sitä varten. Ei kuitenkaan ole normaalia, että näin käy silloin kun liikut totutulla tavalla.
Pitkään jatkunut kaliumin puutos saattaa lopulta aiheuttaa rakenteellisia ja toiminnallisia häiriöitä munuaisissasi.
Kaliumin puutos voi myös hidastaa sydämen lyöntinopeutta sekä aiheuttaa tämän tuloksena huimausta.
On olemassa eri tyyppisiä arytmian muotoja. Jotkut aiheuttavat sydämen liian kovaa lyöntinopeutta, kun taas toiset saavat kyseisen elimen toimimaan liian hitaasti. Kaikkein vakavimmissa tapauksissa sydän voi alkaa jättää lyöntejä väliin.
Kaikki arytmian muodot voivat saada aikaan monenlaisia oireita, jotka vaihtelevat huimauksesta pyörtymiseen. Epäsäännöllinen sydämen syke mistä tahansa syystä johtuen voi ilmetä myös hengästyneisyyden, rintakivun ja hikoilun kanssa.
3. Korkea verenpaine
On monia asioita, jotka vaikuttavat verenpaineen tasoon, ja näihin kuuluvat perintötekijät, ylipaino ja suolan saanti. Kaliumin puutos voi myöskin olla yksi syy verenpaineen muuttumiseen.
Itse asiassa sekä liian vähäinen ja liian runsas kaliumin saanti voivat saada aikaiseksi muutoksia verenpaineessa.
Useiden tutkimusten mukaan liian runsas suolaisten ruokien syönti ja liian vähäinen hedelmien ja vihannesten nauttiminen voivat johtaa korkeaan verenpaineeseen.
4. Lihasten kramppaus
Lihasten aktiivisuus ja rentoutuminen ovat tiloja, jotka ovat kaliumista riippuvaisia. Rentoutuminen voi olla tahdonalaista tai ei-tahdonalaista, riippuen siitä lihaksesta, jota harjoitat.
Kun sinulla on kaliumia kehossasi liian vähän, lihas pysyy supistuneessa tilassa, mikä aiheuttaa kramppaamista. Jos sinulle on tavallista saada lihaskramppeja esimerkiksi jalkoihisi, tässä voi olla kyseessä liian vähäinen kaliumin saanti.
Tämä on hyvin tavallinen ongelma urheilijoilla, jotka treenaavat paljon. Jos näin on omallakin kohdallasi, on hyvä idea aina silloin tällöin juoda sellaisia urheilujuomia, joissa on mukana elektrolyyttejä ja kaliumia.
Missä ruoissa on runsaasti kaliumia?
Aina kun on kyse kaliumista, ihmiset ajattelevat että banaanit ovat paras lähde sen saannin lisäämiseksi. Vaikka onkin totta, että tässä hedelmässä on runsaasti kaliumia, banaani ei suinkaan ole ainoa hyvä kaliumin lähde.
Sellaisiin ruokiin, jotka voivat luonnollisesti auttaa nostamaan kaliumin määrää elimistössä, kuuluvat kaikki seuraavaksi esittelemämme.
Vesikrassi
Tämä kasvis on helposti kasvatettavissa kotona, ja sitä kannattaisikin jokaisen kokeilla. Jo 100 g sisältää 380 mg kaliumia, ja vesikrassia voi nauttia osana salaatteja tai smoothieita.
Banaani
On hyvin tunnettu tosiasia, että banaanissa on runsaasti kaliumia: tätä mineraalia saa banaanista 370 mg 100 grammaa kohden.
Muista kuitenkin, että jos sinulla on diabetes, tätä hedelmää ei kannata nauttia kovin suurissa määrissä.
Peruna
Jos olet sen tyypin ihminen, joka pitää suuresti perinteisestä perunamuusista, et luultavasti ole koskaan kärsinyt kaliumin puutteesta ja niistä oireista, jotka tässä artikkelissa olemme maininneet.
- Perunassa on 418 mg kaliumia jokaista 100 grammaa kohden.
- Jotta voisit estää tämän mineraalin menetystä, on parasta nauttia perunaa uunissa paistettuna, grillattuna tai höyrytettynä.
- Muista, että kannattaa välttää pannulla paistettua perunaa.
Kaali
Tämä on toinen kausiluontoinen kasvis, josta saadaan runsaasti kaliumia – 450 mg jokaista 100 grammaa kohden.
Me suosittelemme nauttimaan kaalia salaateissa tai paistoksissa.
Avokado
Avokadossa on 487 mg kaliumia per 100 grammaa. Voit nauttia sitä guacamolessa, salaatissa tai kerrosleivässä.
Pinaatti
Pinaatti on erinomainen kasvis, joka on hyvä lisä moneen ateriaan, ja siitä saadaan 554 mg kaliumia jokaista 100 grammaa kohden.
On todennäköistä, että kaliumin puutos ei tule mieleesi, kun mietit niitä ravinteita, joita kehosi tarvitsee toimiakseen terveellä tavalla. Älä kuitenkaan unohda tätäkään mineraalia, sillä se on tärkeässä roolissa monen kehosi toiminnon kannalta.
Nyt kun sinulla on tiedossasi, mistä ruoista kaliumia saa eniten, voit alkaa lisätä näitä tuotteita päivittäiseen ruokavalioosi – terveytesi tulee kiittämään sinua tästä muutoksesta suuresti!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ellison, D. H., & Terker, A. S. (2015). Why Your Mother Was Right: How Potassium Intake Reduces Blood Pressure. Transactions of the American Clinical and Climatological Association.
- He, F. J., & MacGregor, G. A. (2008). Beneficial effects of potassium on human health. In Physiologia Plantarum. https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.2007.01033.x
- Terker, A. S., Zhang, C., McCormick, J. A., Lazelle, R. A., Zhang, C., Meermeier, N. P., … Ellison, D. H. (2015). Potassium modulates electrolyte balance and blood pressure through effects on distal cell voltage and chloride. Cell Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2014.12.006
- Viera, A. J., & Wouk, N. (2015). Potassium disorders: Hypokalemia and hyperkalemia. American Family Physician. https://doi.org/10.1364/JOSA.39.000343
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.