3 vakavaa haittaa myöhään valvomisesta

Sen lisäksi, että haaskaat seuraavaa päivääsi valvomalla myöhään, nukkumaanmenon viivyttämisen seuraukset ulottuvat myös pitkän tähtäimen terveyteen. Huono unensaanti aiheuttaa muun muassa painonnousua ja jopa verenkierron sairauksia.

Tyynyt ja peitot ovat monen ihmisen sydämessä erityisellä paikalla. Jotkut meistä rakastavat niitä niin paljon, että sängystä nouseminen aamuisin on äärimmäisen vaikeaa. Tämä rutiini muuttuu vieläkin vaikeammaksi, jos valvot myöhään edellisenä iltana, ja asia onkin monelle päivittäinen kamppailu.

Jos valvot pitkälle yöhön, pehmeät tyynyt ja peitot kutsuvat sinua jäämään sänkyysi aamuisin. Mutta miksi myöhään valvominen on haitallista myös ihmisen hyvinvoinnille? Tällä kertaa valotamme aihetta tarkemmin, joten jatka lukemista, jos nukkumaanmeno ennen yön myöhäisempiä tunteja on itsellesi vaikeaa!

Yksinkertaistaen käy niin, että jos olet valveilla myöhään, riistät keholtasi sellaisen polttoaineen, jota se tarvitsee.

Kahden viime vuosikymmenen aikana unenpuutteesta kärsivien henkilöiden määrä maailmassa on lisääntynyt. Nykyisin ihmiset ovat koko ajan töissä, ja lisäksi ne, jotka eivät työskentele, roikkuvat sosiaalisen median sivustoilla aamun varhaisiin kellonlyömiin asti.

Yhdysvalloissa unettomuus onkin jo luokiteltu epidemiaksi. Lisäksi Gallopin vuonna 2013 tekemän tutkimuksen mukaan 42 % USA:n kansalaisista nukkuu öisin alle 7 tuntia.

Unen liian vähäinen saanti saattaa tuoda silmien ympärille tummat renkaat, ja se voi aiheuttaa myös mielialan vaihtelua. Yhtenä valvomisen huonona seurauksena on tietysti joskus sattuva myöhästyminen töistä. Voidaankin sanoa, että nukkumista koskee eräs lähes matemaattinen kaava: myöhään valvominen on yhtä kuin myöhään herääminen.

Unen puutteellinen saanti voi myös aiheuttaa ongelmia töissä, sillä esimiehet eivät suhtaudu myönteisesti sen tuomiin seurauksiin. Siitäkin voi ilmetä haittoja, että ihminen tekee töitä myöhään tai katsoo televisiosta lempisarjaansa pitkälle yöhön asti.

Seuraavaksi luettelemamme asiat ovat kaikki mahdollisia seurauksia siitä, että valvot iltaisin myöhään. Jatka lukemista ja paranna omaa terveyttäsi riittävän unensaannin avulla!

1. Painosi nousee

Vaaka

Hyvin nukkuminen on ihmiselle niin tärkeä asia, että jos et saa unta kunnolla, kehosi alkaa antaa tästä merkkejä. Aikaisemmissa artikkeleissamme olemme jo kertoneet, että kehosi pystyy päättelemään sen, mitä sisälläsi tapahtuu terveyttäsi koskien. Tämä kaikki pätee myös myöhään valvomiseen.

Jos jotakin epätavallista tapahtuu elimistössäsi, tulet saamaan terveysongelmia, ja yksi näistä on painonnousu. Jos et anna kehollesi tarpeeksi unta, siitä tulee yhä väsyneempi, ja et enää halua nousta sängystäsi valvottuasi edellisenä yönä myöhään. Ja kun tunnit kuluvat sängyssä lojuen, voit kerryttää kehoosi muutaman lisäkilon.

Tutkimus, joka toteutettiin vuonna 2015 Weill Cornell Medical College -yliopistossa (ja joka esiteltiin Endocrinology Society Annual Meeting -kokouksessa) kertoo, että ihmisen tulisi kiinnittää huomiota siihen, milloin hän menee nukkumaan.

Vain puoli tuntia unta yössä vaikuttaa painoon ja insuliinin vastustuskykyyn. Tämä tutkimus tehtiin 522 osallistujan avulla, ja se toteutettiin seitsemän päivän aikana.

Osallistujat, jotka menivät nukkumaan myöhään, olivat 72 % suuremmalla todennäköisyydellä liikalihavia verrattuna niihin, jotka menivät nukkumaan aikaisin. Painon muutos liittyy myös ruokahalun vähenemiseen ja hormoneja koskevaan aineenvaihduntaan.

Tämä aineenvaihdunta vaikuttaa riskiin liikalihavuudesta ja insuliinin vastustuskyvystä, toteaa Shahrad Taheri, joka on Weill Cornell -tutkimuksen päätutkija.

2. Kiinnostus seksiin vähenee

Myöhään valvominen aiheuttaa vähentynyttä seksuaalista viettiä

Useat meistä käyttävät sänkyä kahteen asiaan: nukkumisen ja seksiin. Saattaa kuitenkin olla aikoja, jolloin menet sänkyyn vain nukkuaksesi, sillä unenpuutteen vuoksi kestää kauemmin kiihottua intiimien hetkien ollessa käsillä, ja lisäksi olet väsynyt ja huonolla tuulella.

Unen vähäisyys vaikuttaa tällöin seksihaluihisi – et pysty nauttimaan hetkistäsi kumppanisi kanssa, sillä lepoon käyttämäsi aika ei ole ollut riittävä, ja siten olet väsynyt.

The Journal of Sexual Medicine totesi viimeaikaisessa tutkimuksessa, että unen pidempi kesto naisilla on yhteydessä suurempaan seksihalukkuuteen seuraavana päivänä. Tämän tutkimuksen mukaan jo yksi lisätunti unta päivässä sai aikaan sen, että osallistujilla oli 14 % lisäys sitä koskien, kuinka todennäköistä seksi heille seuraavana päivänä oli.

Sama tutkimus myös osoitti, että ne naiset, jotka viettivät enemmän aikaa nukkuen, sanoivat myös tuntevansa enemmän nautintoa seksin aikana sekä saavansa helpommin orgasmin verrattuna niihin, jotka eivät käyttäneet yhtä paljon aikaa nukkumiseen.

Tällä ei ole mitään tekemistä mielialan vaihteluiden kanssa, jotka myös liittyvät unen puutteeseen. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että hormonaaliset muutokset, jotka ovat seurausta unen vähäisyydestä, johtavat alentuneeseen seksuaaliseen toimintakykyyn.

Jos sinulla on siis ongelmia seksielämässäsi, kannattaa heti tarkistaa oma unensaantisi tai sen puute, sillä tämä voi olla ainakin osasyynä ongelmaan. Moni nainen syyttää vaihdevuosia niistä ongelmista, joita he kokevat seksin suhteen, vaikka tämän ikään liittyvän tekijän lisäksi voi olla muitakin asioita, jotka vaikuttavat tilanteeseen.

3. Veresi alkaa ”kiehua”

Myöhään valvominen ja verenpaineen nousu

Juuri näin – veresi alkaa niin sanotusti kiehua, jos valvot myöhään illalla. On todistettu, että niiden ihmisten, jotka nukkuvat vain lyhyitä aikoja öisin, verenpaine kohoaa yön aikana suuremmalla todennäköisyydellä kuin hyvin nukkuvien verenpaine.

On itse asiassa hälyttävää, jos ihmisen verenpaine nousee yöllä. Eräiden tutkijoiden mukaan yöllä mitatut korrkeat verenpainelukemat ovat nimittäin suurempi merkki sydämen ja verisuonten ongelmista kuin päiväsaikaan saadut tulokset.

Kun ihmisen verenpaine kasvaa yöllä, tämä tarkoittaa sitä, että sydän tekee töitä kovempaa kuin sen tulisi tämän lepojakson aikana.

Jos voit välttää sitä, älä valvo myöhään!

Syyt siihen, miksi ihminen valvoo myöhään, eivät ole mitään verrattuna niihin seurauksiin, mitä riskejä unen vähäisyys terveydelle aiheuttaa.

Me suosittelemme, että organisoisit aikataulusi niin, ettet anna minkään keskeyttää itseäsi kun teet töitä. Näin voit helpommin pysyä aikataulussasi päivittäin. Lisäksi sinun kannattaisi hallita aikatauluasi myös kotona ollessasi. Näin pystyt tekemään töitä mahdollisimman nopeasti, ja täten voit myös saada enemmän aikaa lepoon.

Älä siis sekoita nukkuma-aikatauluasi! Hyvä unensaanti öisin auttaa sinua huolehtimaan terveydestäsi erittäin oleellisella tavalla.

UUTISIA VERKOSSA