Unenpuute voi johtaa dementiaan

Jotta voisit lisätä hapen määrää verenkierrossasi, varmista, että saat ravinnostasi runsaasti kuitua ja syö myös paljon sellaisia hedelmiä ja vihanneksia, joista saa paljon kaliumia, magnesiumia ja C-vitamiinia.

Yhä uudelleen ja uudelleen asiantuntijat vakuuttavat, että ihmisen elämäntavat voivat vaikuttaa unenlaatuun, ja haitallisiin tapoihin kuuluvat muun muassa illallisen syönti liian myöhään, TV:n katsominen juuri ennen nukkumista sekä tietokoneella tai puhelimen ääressä oleminen sängyssä. Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan ota näitä neuvoja huomioon, ja tästä seuraavat muutokset biologiseen kelloon voivat olla vakavia.

Unenpuute ja uneen liittyvät häiriöt voivat vaikuttaa sekä fyysiseen että mielen terveyteen. Tämän lisäksi viimeaikainen tutkimus paljasti, että jos ihminen ei saa tarpeeksi unta ja kärsii muistakin terveysongelmista, seurauksena saattaa olla aivojen toiminnan häiriytymistä. Nämä häiriöt voivat olla samanlaisia kuin dementiasta kärsivillä henkilöillä.

Tämä tutkimustulos saatiin Veterans Administration in Hawaii -järjestön tutkijaryhmän taholta. Ryhmä keräsi tietoja 167:ltä mieheltä, joiden keski-ikä oli 84, ja heitä seurattiin kuolemaan asti keskimäärin kuuden vuoden ajan. Kuolemanjälkeiset ruumiinavaukset keskitettiin aivojen tutkimiseen ja niissä etsittiin pieniä aneurysmia tai muutoksia aivojen kudoksissa. Näitä ilmenee tavallista enemmän sellaisilla ihmisillä, joiden uneen liittyvät elämäntavat ovat huonot esimerkiksi uniapnean tai keuhkolaajentuman vuoksi.

Tutkimuksen mukaan ne henkilöt, joilla oli esiintynyt muutoksia aivojen kodoksissa, omasivat myös alhaisen hapen määrän veressä, mikä on yhteydessä dementian syntyyn.

Alhaiset hapen tasot liittyvät aivojen toimintahäiriöihin

Unenpuute ja aivot

Tutkimustulokset perustuivat siihen, että aivojen toimintahäiriöt ilmenevät usein sellaisilla ihmisillä, joilla on univaikeuksia sekä alhainen hapen määrä verenkierrossaan.

Lopullisessa analyysissa todettiin, että ne potilaat, joiden unesta 77-99 % tapahtui hapen määrän ollessa alhainen, olivat jopa neljä kertaa suuremmassa vaarassa aivojen vahingoittumisen suhteen. Tutkimuksen mukaan ne, joilla hapen määrä veressä on alhainen heidän nukkuessaan, ovat suuremmassa vaarassa saada dementian kaltaisia aivojen toimintahäiriöitä.

Tutkimuksen vastaavan lääkärin Rebecca P. Gelberin (Pacific Islands VA Health Care System ja Institute for Pacific Health Research and Education, Honolulu, Havaiji) mukaan tulokset osoittavat sen, että hapen alhainen määrä verenkierrossa sekä vaikeudet unen suhteen saattavat olla tekijöinä aivojen vahingoittumisessa ja dementian synnyssä.

Vaikka tutkija tiedostaakin sen, että lisää tutkimusta tarvitaan koskien dementian ja univaikeuksien yhteyttä, kyseiset tulokset ovat hyvin kiinnostavat etenkin siinä mielessä, että viime vuosina univaikeuksien kanssa kamppailevien ihmisten määrä on lisääntynyt.

Kyseinen tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä lehdessä The American Academy of Neurology, ja sen nimi on ”Association of Brain Lesions at Autopsy with Polysomnography before Death”. Tutkimus sisältää tärkeää tietoa unen kestosta, veressä olevan hapen määrästä sekä uniapnean ilmenemisestä.

Mikä aiheuttaa veren happitason alhaisuuden?

Hapenpuute verenkierrossa

Asiantuntijoiden mukaan alhainen hapen määrä veressä saattaa olla seuravien tekijöiden syytä:

 • krooninen keuhkoahtaumatauti (COPD)
 • anemia yhdistettynä akuuttiin hengitysvaikeusoireyhtymään (ARDS)
 • keuhkofibroosi
 • synnynnäinen sydänvika
 • keuhkolaajentuma

Kuinka hapen määrää veressä voi lisätä?

Hedelmät

Jotta voisit lisätä hapen määrää veressäsi, sinun tulisi omaksua sellainen ruokavalio, joka sisältää paljon kuitua ja sellaisia hedelmiä ja vihanneksia, joissa on runsaasti kaliumia, magnesiumia ja C-vitamiinia. Parhaat vaihtoehdot tätä ajatellen ovat seuraavat tuotteet:

 • banaani
 • avokado
 • selleri ja persilja
 • kaali
 • pinaatti
 • sitrushedelmät
 • kurkku
 • parsakaali
 • vihreät omenat
 • karpalot

On myös tärkeää, että vähennät natriumin määrää ravinnossasi sekä vältät rasvaa, sokeria ja teollisesti prosessoituja ruokia. Kannattaa myös aina kuunnella lääkärien neuvoja univaikeuksiin liittyen, sillä näillä ongelmilla on yhteys aivojesi hyvinvointiin, ja lisäksi niillä voi olla muitakin negatiivisia seurauksia, kuten huono mieliala, uupumus, keskittymisvaikeudet ja stressi.

UUTISIA VERKOSSA