3 tehokasta kotihoitoa hammaskiveen
Yksi kaikkein tavallisimmista suun terveyden ongelmista on hammaskiven kertyminen. Tämä on ilmiö, jolla on haitallisia vaikutuksia hampaille ja ikenille, sillä se lisää tulehtumisen riskiä. Tässä artikkelissa esittelemme kolme tehokasta kotihoitoa hammaskiveen.
Hammaskivi saa hampaat näyttämään likaisilta, vaikka ne harjattaisiin säännöllisesti. Se myös lisää kertyessään hengityksen pahaa hajua ja hampaiden reikiintymistä.
Aikainen hoito asiantuntijan avulla toteutettuna voi estää pieniä ongelmia muuttumasta suuriksi haitoiksi pidemmän ajan kuluessa. On kuitenkin tarjolla myös hyviä luonnollisia tuotteita, jotka vaikuttavat hammaskiveä vähentäen.
Seuraavaksi haluamme siis kertoa hammaskiven oireista ja kolmesta helposta kotihoidosta, jotka ovat hyvä lisäys muuhun rutiiniin hampaiden terveydestä huolehdittaessa. Jatka siis lukemista ja kokeile näitä luontaishoitoja, jos huomaat hammaskiven päässeen kehittymään omassa suussasi.
Mitä hammaskivi oikeastaan on?
Hammaskivi on kellertävää ainetta, jota muodostuu bakteereista, ruoanjäämistä ja mineraalisuoloista. Ajan kuluessa nämä aineet kertyvät hampaiden pinnalle.
Kyseessä on kova kerros, jolla on karkea koostumus, ja se mahdollistaa tahrojen ilmaantumisen eräitä ruokia syötäessä, sillä hammaskiven kehittyminen heikentää hampaan kiillettä.
Se vaikuttaa hampaisiin haitallisesti ensinnäkin esteettisessä mielessä, ja samalla se luo sellaisen ympäristön, joka edistää bakteerien lisääntymistä, ja sitten hammaskivi voi aiheuttaa hampaiden ja ienten tulehtumista.
Itse asiassa hammaskivi liittyy usein seuraavien ongelmien kehittymiseen:
- hampaiden reikiintyminen
- ientulehdus
- pahanhajuinen hengitys
- hampaiden sairaudet
- hampaiden menetys
Lue aiheesta lisää: 6 kotihoitoa ientulehdukseen
Oireita hammaskiven kehittymisestä
Jokaiselle ilmaantuu hammaskiveä hampaiden pinnalle, sillä bakteerit kasvavat jatkuvasti ihmisen suussa, ja näin käy etenkin silloin, kun suuhun jää ruoantähteitä.
Tämä kerros muuttaa hampaan pintaa vähitellen, ja jos sitä ei poisteta, se saa aikaan kovempia kertymiä, jotka tunnetaan nimellä hammaskivi.
- Sen pääasiallinen oire on keltainen tai ruskea karkea tahra, joka yleensä sijaitsee hampaiden alaosan ja ienlinjan välissä.
- Tahrat ilmaantuvat usein eräiden ongelmien kanssa, joita ovat muun muassa pahanhajuinen hengitys ja tulehtuneisuus.
3 kotihoitoa hammaskiveen
Jotta hammaskiveä voitaisiin hoitaa tehokkaasti, tulee käydä hammaslääkärissä sekä samalla kohentaa omia hampaisiin liittyviä hygieniatottumuksia – nämä ovat aivan välttämättömiä asioita ongelman korjaamiseksi.
Samalla voidaan kuitenkin ottaa avuksi eräät kotihoidot, jotka auttavat poistamaan hammaskiveä ilman, että tuloksena on hampaiden vahingoittuminen.
Nämä ovat kolme parasta kotihoitoa hammaskiveen – laita ohjeet muistiin ja kokeile!
1. Ruokasooda ja kookosöljy
Koska tämä sekoitus sisältää runsaasti mikrobeja torjuvia aineita, se on tullut suosituksi ratkaisuksi hammaskiven hoitamiseksi vaihtoehtoisella tavalla.
Vaikka sitä tulisi käyttää vain kohtuudella, tämä seos poistaa tehokkaasti bakteereja ja ruoanjäämiä, ja se jättää hampaat valkoisemmiksi ja terveemmiksi.
Tarvittavat ainekset
- ½ teelusikallista ruokasoodaa
- 1 ruokalusikallinen koookosöljyä
- 3 pisaraa eteeristä piparminttuöljyä
Näin tämä hoito valmistetaan
- Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja tee niistä tasainen tahna.
Tee hoito näin
- Laita hiukan seosta hammasharjallesi ja harjaa sitten hampaasi. Käytä seosta tavallisen hammastahnan tapaan.
- Käytä sitä vain kerran viikossa.
2. Oluthiiva
Oluthiivan sisältämät yhdisteet auttavat muuttamaan sitä ympäristöä, jonka bakteerit tarvitsevat levitäkseen hampaisiin. Sekoitettuna pieneen määrään suolaa oluthiiva auttaa pehmentämään niitä jäänteitä, jotka muodostavat hammaskiveä.
Tarvittavat ainekset
- 1 ruokalusikallinen oluthiivaa
- ½ teelusikallista suolaa
- Vettä (tarpeen mukaan)
Näin tämä hoito valmistetaan
- Yhdistä ainekset kulhossa, ja sekoita niistä tasainen tahna.
Tee hoito näin
- Hiero seosta hampaisiin hammasharjan avulla.
- Käytä sitä korkeintaan kaksi kertaa päivässä ja jatka hoitoa yhden viikon ajan.
Lue aiheesta lisää: Selvitä, mikä aiheuttaa metallin maun suussasi
3. Aktiivihiili
Vaikka tällä tuotteella onkin musta väri, aktiivihiili on itse asiassa yksi parhaista ratkaisuista hammaskiven poistamiseksi.
Sen sisältämät yhdisteet poistavat niitä jäänteitä, jotka jäävät kiinni hampaan kiilteeseen, ja ne estävät bakteeritulehduksia kehittymästä.
Tarvittavat ainekset
- 1 kapseli aktiivihiiltä
- n. 2 ruokalusikallista vettä
Näin tämä hoito valmistetaan
- Kostuta aktiivihiili pienellä määrällä vettä, jotta voisit valmistaa siitä tahnan.
Tee hoito näin
- Harjaa seosta hampaisiisi hammasharjan avulla.
- Jätä vaikuttamaan 3-5 minuutin ajaksi, ja sitten huuhtele pois.
- Tee tätä hoitoa 2-3 kertaa viikossa.
Huomaa: Varmista, että ostat juuri aktiivihiiltä, etkä sellaista tuotetta, joka on valmistettu raakaöljystä!
Onko suuhusi alkanut muodostua hammaskiveä? Jos huomaat, että hampaasi ovat karheat ja likaiset siitä huolimatta, että harjaat ne säännöllisesti, ota avuksi nämä kolme tehokasta kotihoitoa hammaskiveen. Niiden avulla pääset helpommin eroon tästä esteettisesti epämiellyttävästä ja myös suun terveyden vaarantavasta ilmiöstä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Dental, R. (2016). Higiene bucodental. FARMACIA COMUNITARIA Farmacia.
- Rosan, B., & Lamont, R. J. (2000). Dental plaque formation. Microbes and Infection. https://doi.org/10.1016/S1286-4579(00)01316-2
- Chetruş, V., & Ion, I. R. (2013). Dental Plaque – Classification , Formation , and identification. International Journal of Medical Dentistry. https://doi.org/10.1016/0092-8674(95)90408-5
- Marina, A. M., Che Man, Y. B., Nazimah, S. A. H., & Amin, I. (2009). Chemical properties of virgin coconut oil. JAOCS, Journal of the American Oil Chemists’ Society. https://doi.org/10.1007/s11746-009-1351-1
- Meurman, J. H. (2009). Probiotics and oral health. In Food Constituents and Oral Health: Current Status and Future Prospects. https://doi.org/10.1533/9781845696290.3.421
- Çeçen, F. (2014). Activated Carbon. In Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology. https://doi.org/10.1002/0471238961.0103200902011105.a01.pub3
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.