3 nopeaa ja helppoa tapaa tulehduksen lievittämiseen
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas
Tulehdus syntyy kehossa joko nopeasti pienissä pintanaarmuissa, tai hitaammin esimerkiksi kroonisen tulehduksen tai kehnon ravinnon takia. Tulehduksen oireita ovat punoitus, kipu ja turvotus. Lue tästä artikkelista vinkit siihen, kuinka tulehduksen lievittäminen onnistuu helposti kotona!
Tässä artikkelissa tutustumme helppoihin ja luonnollisiin keinoihin lievittää tulehdusta nopeasti kotona. Kokeile näitä keinoja seuraavan kerran kun kärsit jostakin tulehduksesta!
Mistä tulehdus johtuu?
Tulehdus on kehon tapa reagoida taudinaiheuttajaan, ärsyttäviin aineksiin tai esineisiin tai kolhuihin. Tulehdus on osa kehon puolustautumiskeinoja.
Tulehdukseen liittyy yleensä kipua ja tulehtuneen alueen punoitusta, turvotusta, kuumeilua ja muita oireita. Tulehdus voi tuntua poltteluna tai pistelynä, mutta kun tulehdus muuttuu krooniseksi, voi ihoalue tuntua viileämmältä, eikä ihoalue ole enää turvonnut tai punoittava.
Tässä artikkelissa keskitymme niihin tulehduksiin, jotka näkyvät ja tuntuvat joko punoittamisena, kipuna, särkynä ja turvotuksena.
Milloin tulehduksen lievittäminen kotihoitokonsteilla kannattaa
- Heti vamman tai kolhun saamisen jälkeen, kun ihossa ei ole näkyvää haavaa.
- Mille tahansa kroonisesta kivusta kärsivälle alueelle, etenkin selkään ja niveliin.
- Kaulalle kurkun tulehduksen lievittämiseen.
- Maksan alueelle (kehon oikea puoli, kylkiluiden alapuolella), kun tunnet kipua tai olo on tukkoinen. Tässä tapauksessa emme suosittele käyttämään jääterapiaa, vaan jompaa kumpaa kahdesta muusta hoidosta.
- Vatsan alueelle, jos vatsa tuntuu turvonneelta tai kärsit jostain tietystä vatsan ongelmasta.
Jääterapia
Kuten mainitsimme edellä, suurimpaan osaan tulehduksia liittyy punoitusta ja kuumottava tunne, joten käytämme tulehduksen hoitoon nopeasti toimivaa menetelmää: jäätä. Tulehduksen lievittäminen jään avulla on nopeaa ja tehokasta.
Muista, ettei jäätä tule laittaa suoraan paljaalle iholle, vaan käytä jäätä sen sijaan näillä tavoilla:
- Hyödynnä pussillinen jäädytettyjä kasviksia, kuten herneitä.
- Taittele kourallinen jääpaloja liinan tai keittiöpyyhkeen sisään.
- Käytä jääpussia tai kylmägeelipakkausta.
Anna jään vaikuttaa tulehtuneella alueella vähintään 20 minuuttia.
Krooninen tulehdus ei kuumota samalla tavalla kuin akuutit tulehdukset, ja joskus kroonisesti tulehtunut alue voi tuntua viileämmältä kuin normalit ihoalueet. Näissä tapauksissa on parasta hoitaa tulehdusta lämpimillä keinoilla, esimerkiksi kuumavesipullolla tai kuumalla pyyhkeellä. Lämpö rentouttaa alueen ja lievittää samalla kipua.
Savi ja kurkuma
Savi on vanha hoitokeino tulehduksiin, sillä savea on ollut helposti saatavilla terapeuttiseen käyttöön jo vuosisatojen ajan. Nykyisin savea käytetään jauhemuodossa, johon sekoitetaan tilkka vettä ennen käyttöä tahnan muodostamiseksi. Savea voi ostaa kauneushoitoloista tai luontaistuotekaupoista.
Tahnan tulisi olla jämäkkää ja paksua, mutta helposti levittyvää, joten älä lisää liikaa vettä seokseen.
Kun käytät savea tulehduksen hoitoon, on tärkeää sekoittaa savihoito puisilla, keraamisilla tai lasisilla välineillä. Älä käytä metallia tai muovia (kulhoa tai kauhaa), sillä osa saven hoitavista ominaisuuksista voi imeytyä muoviin ja metalliin.
Levitä savi tulehtuneelle alueelle ja anna sen kuivua kauttaaltaan. Parantaaksesi saven hoitavaa vaikutusta, suosittelemme lisäämään hyppysellisen kurkumaa saven sekaan, sillä kurkuma ehkäisee tulehduksen leviämistä ja lievittää kipua.
Tulehduksen lievittäminen kaalilla
Kaalista voi valmistaa hoitavan hauteen, joka on helppo ja halpa. Kaali lievittää tulehdusta, laskee turvotusta ja helpottaa kipua nopeasti. Kaalia voi nauttia myös sisäisesti tulehdusten hillitsemiseen, mutta paras paikallinen hoitokeino on valmistaa haude.
Hauteen valmistukseen tarvitset kaksi tai kolme kaalin ulointa lehteä. Voit käyttää tähän mitä tahansa kaalia, suosi etenkin vihreää kaalia.
Näin valmistat hauteen
- Keitä pieni määrä vettä.
- Kasta lehdet kiehuvaan veteen muutamaan kertaan, niin että ne eivät ehdi kypsyä, mutta pehmenevät hiukan. Murskaa lehdet kulhossa.
- Levitä muussattu kaali tulehtuneelle alueelle ja peitä puhtaalla liinalla, kääri muovikelmuun, niin että haude pysyy paikoillaan.
- Anna hauteen vaikuttaa vähintään puoli tuntia. Pese ihoalue.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bleakley, C. M. & Davison, G. W. (2010) Cryotherapy and inflammation: evidence beyond the cardinal signs. Physical Therapy Reviews, 15(6), 430-435. https://doi.org/10.1179/1743288X10Y.0000000014
- González-Costa, M., & González, A. (2019). La inflamación desde una perspectiva inmunológica: desafío a la Medicina en el siglo XXl. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 18(1), 30-44. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2019000100030&lng=es&tlng=es
- Manual MSD. (SF). Tratamiento del dolor y la inflamación. https://www.msdmanuals.com/es/hogar/fundamentos/rehabilitaci%C3%B3n/tratamiento-del-dolor-y-la-inflamaci%C3%B3n [consultado el 14 de febrero de 2023]
- Ramadan, G., Al-Kahtani, M. A., & El-Sayed, W. M. (2011). Anti-inflammatory and anti-oxidant properties of Curcuma longa (turmeric) versus Zingiber officinale (ginger) rhizomes in rat adjuvant-induced arthritis. Inflammation, 34, 291-301. https://link.springer.com/article/10.1007/s10753-010-9278-0
- Smith, A. G., Miles, V. N., Holmes, D. T., Chen, X., & Lei, W. (2021). Clinical Trials, Potential Mechanisms, and Adverse Effects of Arnica as an Adjunct Medication for Pain Management. Medicines (Basel, Switzerland), 8(10), 58. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34677487/
- Villar, Á., & De las Heras, B. (2006). Aloe vera. Farmacia profesiona, 20(8), 64-67. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-aloe-vera-13092627
- Wellen, K. E., & Hotamisligil, G. S. (2005). Inflammation, stress, and diabetes. Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1172/JCI20052510
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.