14 vinkkiä keittiöjätteen vähentämiseksi
Ruokajätteen valtava määrä on suuri ongelma ympäri maailmaa. Ruokaa päätyy roskiin aivan turhaan ja maailmanlaajuisesti kaikesta tuotetusta ruuasta jätteeksi joutuu jopa kolmannes, joka ikinen vuosi.
Ajatus syömäkelpoisen ruuan haaskaamisesta tuntuu käsittämättömältä, etenkin kun mietitään vähempiosaisia ihmisiä, jotka kärsivät nälästä ja ruuan puutteesta.
Viime vuosina erilaiset yhdistykset ovat vedonneet kuluttajiin ja ruuan tuottajiin ja ehdottaneet keinoja ruuan haaskaamisen vähentämiseksi. Lisäksi nämä yhdistykset ovat kehittäneet strategioita, joilla vähennetään sadon alkuvaiheessa syntyvää jätettä.
Haasteet ruokajätteen määrän pienentämisessä
Suurin haaste ruuan tuotannossa ja kuluttamisessa on vähentää jätteen määrää ja lisätä ruuan saatavuutta maailmanlaajuisesti niille ihmisille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Ympäristön kannalta on tärkeää, että jokainen omistautuu jätteen vähentämiselle omassa elämässään.
Tässä artikkelissa jaamme 14 loistavaa keinoa ruokajätteen määrän vähentämiseen, sekä ruuan kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen. Näillä vinkeillä pidennät ruuan säilyvyyttä ja hyödynnät ruokajäämät!
1. Pidä kananmunat tuoreina pidempään
Ennen kananmunien siirtämistä jääkaappiin, hiero niiden pintaan tilkka oliiviöljyä. Näin munat pysyvät tuoreina jopa kolme tai neljä viikkoa.
2. Pelasta liian suolainen keitto
Jos lisäsit epähuomiossa liikaa suolaa keittoosi, älä huoli. Kuori yksi peruna, laita se keittokattilaan, odota 20 minuuttia ja poista peruna. Peruna imee ylimääräisen suolan ja keitto on pelastettu.
3. Käytä viimeisetkin majoneesin rippeet
Päästäksesi käsiksi majoneesijäämiin purkin pohjalla, voit tiputtaa muutaman ruokalusikallisen etikkaa tai sitruunamehua purkkiin. Ravistele, ja herkullinen salaattikastike on syntynyt.
4. Pidä marjat tuoreina
Marjat pilaantuvat harmittavan nopeasti, jollei niitä nauti parin ensimmäisen päivän jälkeen ostamisesta. Ehkäistäksesi marjojen mätänemistä, huuhtele ne kulhollisessa vettä ja omenaviinietikkaa.
Jos et aio syödä marjoja heti, säilytä ne ilmatiiviissä rasiassa ja aseta pakastimeen.
5. Pidä valkosipuli ja sipuli tuoreena
Sipulit ja valkosipuli säilyvät parhaiten paperipusseissa, joihin on puhkottu reikiä. Sipulit pysyvät tuoreina ja maukkaina huoneenlämmössä säilytettynä.
6. Pidä avokadon puolikas tuoreena
Joskus avokadosta käytetään vain puolet ja kun toinen puoli laitetaan jääkaappiin, se alkaa ruskistua ja pilaantua nopeasti. Välttääksesi ruokajätteen syntymisen, säilytä avokado lasi- tai muoviastiassa suuren sipulipalan kera.
7. Käytä suklaalevitteestä rippeetkin
Suklaalevitteet kuten Nutella ovat herkullisia paahtoleivällä ja leivonnassa. Ikävä kyllä purkista on välillä vaikea saada kaavittua viimeisimmätkin jämät.
Älä heitä purkkia jämineen roskiin, vaan kaada tilkka kuumaa maitoa purkkiin, sekoita lusikalla ja nauti herkullinen kuuma suklaajuoma välittömästi.
8. Sellerin säilyttäminen
Kääri selleritanko folioon. Tämä pitää sellerin syötävänä ja rapeana jopa viikkokaupalla.
Muista säilyttää selleri jääkaapin vihanneslaatikossa.
9. Pitkitä banaanien elämää
Jos käärit pienen palan muovikäärettä banaanin kärkeen, ne pysyvät hyvässä kunnossa 3-4 päivää pidempään, eivätkä ne tummu yhtä nopeasti.
10. Maidon uusiokäyttö
Vaikka maito olisi jo ohittanut parasta ennen -päivämääränsä, voit käyttää sitä vaikka raejuuston ja muiden maitotuotteiden valmistukseen.
11. Yrttien säilyttäminen
Tuoreet yrtit alkavat huonontua nopeasti, mutta ne voi myös säilöä helposti. Kokeile tätä helppoa kikkaa ja pidä yritit tuoreena jopa kuuden kuukauden ajan:
Aseta yrtit jääpalamuottiin ja täytä lokerot vielä oliiviöljyllä. Aseta pakastimeen. Voit käyttää yrttikuutioita padoissa, keitoissa ja kastikkeissa.
12. Perunoiden ja omenoiden säilytys
Pitääksesi omenat tuoreina, aseta ne samaan astiaan perunoiden kanssa.
13. Näin hyödynnät koko mangon
Mangon kuoriminen voi olla hankalaa. Usein tuntuu, että hedelmälihaa jää käyttämättä paljolti, sillä mango on pahamaineisen vaikea kuoria oikein. Kokeile seuraavalla kerralla tuoreen mangon kuorimista juomalasia käyttämällä. Leikkaa mango viipaleiksi ja kaavi hedelmäliha lasin reunaa käyttämällä suoraan lasiin.
Voit käyttää samaa kikkaa kiivin, avokadon ja muiden samantyylisten hedelmien kanssa.
14. Kahviporojen uusiokäyttö
Käytetyt kahvinporot sisältävät yhä tärkeitä ja hyödyllisiä ravintoaineita, ja ne sopivat hyvin uusiokäyttöön.
Kahvinporot sopivat loistavasti kasvimaalle tai kukkapenkkiin sellaisten kasvien kasvatukseen, jotka kaipaavat hapokasta maaperää kukoistaakseen.
Lisäksi kahvinporoja voi käyttää ihon kuorimiseen, kirkastamiseen ja puhdistamiseen. Voit käyttää puruja vartalokuorinnan tai kasvokuorinnan tekoon.
Näillä vinkeillä pääset hyvään alkuun. Tärkeintä on alkaa tosissaan miettiä, miten ruokajätteen määrää voi pienentää. Samalla säästät rahaa, kun käytät ruuasta kaikki mahdolliset osat. Kokeile näitä vinkkejä ruokajätteen vähentämiseksi jo tänään!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Qi, D., & Roe, B. E. (2016). Household food waste: Multivariate regression and principal components analyses of awareness and attitudes among u.s. consumers. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0159250 Ilyuk, V. (2018). Like throwing a piece of me away: How online and in-store grocery purchase channels affect consumers’ food waste. Journal of Retailing and Consumer Services. https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2017.11.003 Ganglbauer, E., Fitzpatrick, G., & Molzer, G. (2012). Creating Visibility : Understanding the Design Space for Food Waste. MUM’12. Blichfeldt, B. S., Mikkelsen, M., & Gram, M. (2015). When it stops being food: The edibility, ideology, procrastination, objectification and internalization of household food waste. Food, Culture and Society. https://doi.org/10.2752/175174415X14101814953963
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.