10 suositusta stressiä ja uupumusta vastaan taistelemiseen
Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater
Uupumus on tavallisesti ohimenevää ja se ilmaantuu seurauksena fyysisestä rasituksesta, unenpuutteesta ja jopa huonosti syömisestä päivän aikana. Voit kuitenkin kehittää myös kroonisen väsymyksen, joka pysyy pitkän aikaa ja voi estää sinua elämästä normaalia elämää. Lue keinot taistella stressiä ja uupumusta vastaan tehokkaasti.
Taistele stressiä ja uupumusta vastaan
Mikä aiheuttaa kroonista uupumusta? Se voi aiheutua useista syistä sairaudesta vitamiinien puutteeseen tai diagnosoimattomaan masennukseen. Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin stressin aiheuttamaan uupumukseen.
Tästä päivittäisestä paineesta voi tulla vaikea jaksamisen kannalta ja se voi olla jopa tehoa ja elämänlaatua heikentävää. Elintapojen muuttaminen ja stressin minimisointi auttavat varmasti.
Ruokavalion tarkasteleminen ja korjaaminen sekä tämän artikkelin ohjeiden seuraaminen nopeuttaa elpymistäsi. Haluatko kokeilla? Laita tämän artikkelin neuvot käytäntöön ja kokeile niitä tänään.
1. Aloita päiväsi lasillisella lämmintä vettä sitruunan kanssa
Se on ihanteellinen tapa tasoittaa pH-arvojasi, ajaa myrkkyjä ulos kehosta ja vahvistaa vastustuskykyä. Sitruunamehu on vitamiinien ja kivennäisaineiden aarre uupumusta vastaan taistelemisessa. Ota sitä viiden päivän ajan joka päivä heti kun nouset aamulla ylös.
Pidä viikonlopun ajan taukoa ja jatka sitten uudestaan. Tulet huomaamaan eron, jonka se saa aikaan!
2. Kaurapuuro on hyvä taistelussa stressiä vastaan
Kaurapuuro on superruoka, jossa on runsaasti eri vitamiineja, kivännäisaineita ja ravinteita. Se on myös hyvin lääkinnällinen ruoka hermostolle. Se sisältää avenin -nimistä alkaloidia joka toimii kuin hellävarainen rauhoittava lääke.
Se auttaa aloittamaan päiväsi rentoutuneempana ja oikeilla ravinteilla auttaen välttämään perinteistä aamuväsymystä.
Lisäämällä muutaman mantelin puurolautasellesi, lisäät näitä ominaisuuksia jopa vielä enemmän.
3. Ainoastaan yksi kuppi kahvia päivässä ja ei virvoitusjuomia
Kahvi on luonnollinen stimulantti. Kahvin energiaa antavien ominaisuuksien ja korkean antioksidanttipitoisuuden vuoksi on hyvä idea juoda kupillinen kahvia aamiaisen kanssa. Se auttaa sinua heräämään ja parantaa mielialaasi.
On kuitenkin todella tärkeää että et ylitä tätä päivittäistä annosta tai juo kahvia keskipäivän jälkeen. Koska hermostosi on jo muuttunut stressin vuoksi, kofeiini kahvissa voi tehdä hermostuneisuutesi pahemmaksi.
Meidän pitää myös huomauttaa, että moni ihminen joka kärsii stressistä tai uupumuksesta turvautuu usein juomaan virvoitusjuomia piristykseksi tajuamatta riskejä joita se luo heidän terveydelleen.
Korkea sokerimäärä (jopa kevytjuomissa) edesauttaa uupumuksen oireita yhä pahemmiksi. Elpyminen on vain hetkellistä ja sen jälkeen “romahdus” tulee olemaan vielä raskaampi. Nauti sen sijaan luonnollisia hedelmämehuja ja vettä, johon voit lisätä hieman sitruunaa.
4. Kuntoile vähän joka päivä
Siitä huolimatta että tunnet olosi väsyneeksi, sinun pitäisi yrittää muistaa että yksi tämän tyyppisen uupumuksen tehokkain taistelukeino on liikunta; esimerkiksi kävely, uinti, pyöräily tai tanssi. Liikunta nostaa endorfiinitasoja ja parantaa sydämen terveyttä.
5. Nuku 8 tuntia yössä ja ota 20 minuutin päiväunet iltapäivällä
Vaikka et saisikaan unta, sulje silmäsi ja yritä levätä. Kehosi ja mielesi tarvitsevat sitä. Muista ylläpitää sama aikataulu ja syö ja mene nukkumaan samaan aikaan joka päivä. Tämä auttaa sinua saamaan paremman unenlaadun ja taistelemaan stressiä ja uupumusta vastaan.
6. Hengitä luonnon ilmaa
Ota hetki joka päivä nauttiaksesi luonnosta. Vietä puoli tuntia ulkona raikkaassa ilmassa puiden lähellä. Tunne raikas tuulenhenkäys, aurinko kasvoillasi, hengitä ja kytke mielesi irti. Älä ajattele mitään ja anna vain itsesi löytää rauha luonnosta. Se on todella terapeuttista.
7. Makeuttamaton luonnollinen jogurtti
Loistava aamiaiseksi tai iltapäivän välipalana. Luonnollinen jogurtti auttaa elvyttämään suolistobakteeristoa ja edistää serotoniinin eritystä (hormoni joka säätelee ja parantaa mielialaa). Se on myös hyvä torjumaan stressiä ja jopa säätelemään ruumiinlämpöä parempia yöunia varten.
8. Makeuttamaton tumma suklaa
Luonnollinen antioksidanttien, kalsiumin ja magnesiumin lähde. Tumma suklaa on loistava vähentämään uupumusta ja stressin vaikutuksia, joten pidä hieman tummaa suklaata käsilaukussasi. Päivittäinen annos jonka voit syödä on noin 30-50 grammaa.
9. Mieluummin kala kuin punainen liha
Kala sisältää runsaasti proteiinia ja terveellisiä rasvahappoja; se on perusruoka joka pitäisi olla ruokavaliossasi stressiä ja uupumusta vastaan taistelemisessa.
Esimerkiksi lohi ja sardiinit auttavat sinua vähentämään veren kortisoliarvoja. Kala voi jopa auttaa ainua välttämään päänsärkyjä ja nivelkipuja, jotka usein liittyvät stressiin. Se on todella terveellistä sinulle!
10. Lasillinen punaviiniä päivässä
Lasillinen punaviiniä päivässä on hyväksi sydämellesi. Lisäksi se säätelee veren painetta, vähentää kolesterolia ja auttaa taistelemaan stressiä ja ahdistusta vastaan. Muista pitäytyä yhdessä lasillisessa!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Perry, S. E., & Santhouse, A. M. (2016). Chronic fatigue syndrome. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2016.09.015
- Mohanapriya, M., Ramaswamy, L., & Rajendran, R. (2013). Health and Medicinal Properties of Lemon (Citrus Limonum). International Journal Of Ayurvedic And Herbal Medicine.
- Katz, D. L. (2001). A Scientific Review of the Health Benefits of Oats. Public Health.
- de Mejia, E. G., & Ramirez-Mares, M. V. (2014). Impact of caffeine and coffee on our health. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2014.07.003
- Vartanian, L. R., Schwartz, M. B., & Brownell, K. D. (2007). Effects of soft drink consumption on nutrition and health: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Public Health. https://doi.org/10.2105/AJPH.2005.083782
- Warburton, D. E. R., Nicol, C. W., & Bredin, S. S. D. (2006). Health benefits of physical activity: The evidence. CMAJ. https://doi.org/10.1503/cmaj.051351
- Parvez, S., Malik, K. A., Ah Kang, S., & Kim, H. Y. (2006). Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2006.02963.x
- Fernández-Murga, L., Tarín, J. J., García-Perez, M. A., & Cano, A. (2011). The impact of chocolate on cardiovascular health. Maturitas. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2011.05.011
- Health, S. (2016). Seafood Health Facts : Making Smart choices Balancing the Benefits and Risks of Seafood Consumption. National Integrated Food Safety Initiative of National Institute of Food and Agriculture.
- Guilford, J. M., & Pezzuto, J. M. (2011). Wine and health: A review. American Journal of Enology and Viticulture. https://doi.org/10.5344/ajev.2011.11013
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.