Logo image
Logo image

10 stressin haitallista vaikutusta ulkonäköösi

3 minuuttia
10 stressin haitallista vaikutusta ulkonäköösi
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tiesitkö, että moni niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat negatiivisesti ulkonäköösi, liittyy stressiin? Kannattaa siis yrittää hallita sellaisia asioita, jotka ovat stressin mahdollisia aikaansaajia, jotta ne eivät pystyisi luomaan tuhoa ulkoisessakin olemuksessasi. Tässä artikkelissa esittelemme 10 stressin haitallista vaikutusta ulkonäköösi.

Stressi on sekä fyysistä että tunnetasolla tapahtuvaa jännitettä, joka voi ilmetä muun muassa turhauttavien, vihaa aiheuttavien tai hermostuttavien tilanteiden tuloksena – stressiä voivat luoda hyvin monet asiat.

Pienissä määrissä stressiä pidetään normaalina ja hyvänä asiana, sillä se voi toisinaan auttaa ihmistä välttämään vaarallisia tai huonoja tilanteita. Tavallisesti se kuitenkin saa aikaan negatiivisia vaikutuksia, sillä stressiä ilmenee usein hallitsemattomalla tavalla, ja tällaisissa olosuhteissa se saattaa heikentää ihmisen elämänlaatua.

Vaikka stressi useimmiten näyttäytyykin negatiivisten tunteiden sarjan kautta, sen on osoitettu aiheuttavan myös havaittavissa olevia fyysisiä oireita, joita on vaikea hoitaa.

Koska stressi aiheuttaa muun muassa sellaisten hormonien kuten kortisolin ja adrenaliinin lisääntymistä, kehosi käy stressin aikana lävitse tiettyjä muutoksia, jotka vaikuttavat sekä terveyteen että ulkonäköön.

Ihosi on erityisen altis stressille, ja siinä näkyy useimmiten sellaisia muutoksia, jotka voidaan havaita sekä kasvoissa että kehossa. Seuraavassa esittelemme 10 stressin haitallista vaikutusta ulkonäköösi – jatka lukemista ja mieti, mitä näistä ilmiöistä stressi saa aikaan omalla kohdallasi.

10 stressin haitallista vaikutusta ulkonäköösi

1. Silmäpussien ilmaantuminen

Some figure

 

Stressi, unettomuus ja muutokset kasvoissa ovat asioita, joilla on melkoisen selkeä yhteys toisiinsa.

Huolet, ongelmat kumppanin kanssa ja lukemattomat asiat tehtävälistallasi voivat vähentää unesi laatua sekä johtaa epämiellyttävien silmäpussien ilmaantumiseen.

Tämä saa ihosi ja silmäsi näyttämään vanhemmilta ja väsyneemmiltä, ja silmäpussien ilmaantuminen on asia, joka on selkeästi yhteydessä nesteen kerääntymiseen kehoon.

2. Ihon kuivuminen

Stressin aiheuttama jännittyneisyys häiritsee myös ihon kunnollista kosteuttamista. Jos tämä kosteustasapainon häiriintyminen pääsee valloilleen, ihmisen halu juoda vettä vähenee, sillä sen sijaan hän haluaa kahvia tai virvoitusjuoman.

Suurin ongelma tässä on se, että keho tarvitsee runsaasti vettä pysyäkseen k0steutettuna ja saadakseen tarpeeksi happea.

3. Akne ja finnit

Some figure

 

On osoitettu, että stressillä on paljon tekemistä aknen, psoriaksen, ekseeman ja muiden tavallisten iho-ongelmien kanssa.

Kortisolin erittyminen luo kehossa hormonaalisen epätasapainon, joka näkyy siten, että iholle kehittyy aknea. Sekä kasvoissa että muilla kehon alueilla on havaittavissa ihomuutoksia.

Stressi voi myös muuttaa suoliston mikrobikasvustoa, jolla on tärkeä rooli ihmisen ihon terveydessä.

4. Ihottuma ja nokkosihottuma

Ihottumat ja nokkosihottumat aiheutuvat siitä, että suolistossa on epätasapainotila, joka tunnetaan nimellä dysbioosi. Näin tapahtuu silloin, kun huonolaatuiset bakteerit valtaavat suoliston sekä estävät siellä hyvien mikrobien toiminnan, jotka suojelevat ihmisen terveyttä.

5. Liiallinen hiustenlähtö

Some figure

 

Joskus runsas hiustenlähtö johtuu siitä, että henkilö on jatkuvasti altistuneena stressaaville tilanteille.

Tämä häiriö estää karvatupen kunnollisen toiminnan sekä saa sen heikentymään, mikä sitten johtaa hiustenlähdön lisääntymiseen.

6. Ennenaikaisten ryppyjen ilmaantuminen

Jos et yritä vähentää stressin määrää elämässäsi, tulet huomaamaan, että liiallinen kortisolin erittyminen aiheuttaa esimerkiksi verenpaineen nousua, painon lisääntymistä sekä kollageenin vähentymistä kehossasi.

Tämä viimeisin seuraus saa aikaan sen, että iho alkaa menettää joustavuuttaan, ja siten tulet saamaan ennenaikaisia ryppyjä. Näitä ilmaantuu muun muassa kasvoihin, kaulalle ja käsiin.

7. Hiusten harmaantuminen

Some figure

 

Hiukset voivat irtoamisen lisäksi myös ikääntyä ennenaikaisesti stressin vuoksi. Jos sinulla on geneettisesti taipumusta saada harmaita hiuksia, stressi tulee vähentämään entisestään melaniinin määrää, mikä aiheuttaa harmaiden hiusten määrän lisääntymisen.

Jos lisäät biotiinin, proteiinien ja E-vitamiinin saantia, voit vähentää näitä negatiivisia vaikutuksia, jotta tukkasi säilyisi vahvana ja nuorekkaana.

8. Viivojen ilmaantuminen kynsiin

Pystysuorien viivojen ilmaantuminen kynsiin on melkoisen tavallista, ja se liittyy sekä luonnolliseen kehon ikääntymisprosessiin että ravinnepuutoksiin.

Jos nämä viivat kuitenkin ulottuvat kynsinauhasta kynnen päähän asti, tässä on kyseessä selkeä merkki siitä, että stressi vaikuttaa kehoosi huonolla tavalla.

9. Rakkulat käsissä

Some figure

 

Silloin tällöin rakkuloita voi ilmaantua käsiin, ja niitä voidaan luulla sienen aiheuttamiksi ongelmiksi tai muiksi vastaaviksi. Tässä on kuitenkin kyseessä paikallinen sairaus, joka on nimeltään dyshidroosi, ja tämä häiriö liittyy selkeästi pitkään jatkuneeseen stressiin.

10. Ihon vastustuskyvyn heikentyminen

Stressin vaikutuksia kokeva iho on myös alttiimpi ärsyttäville tekijöille ja tulehduksille, jotka voivat vaikuttaa ihon terveyteen yleisellä tasolla. Hallinnan puute voi lisätä sienen, pinnallisten palovammojen, läiskien ja näppylöiden ilmaantumista, ja siten iho alkaa näyttää vanhemmalta kuin se onkaan.

Kuten voit näistä oireista huomata, stressissä on kyse muustakin kuin vain tunteista, ja se alkaakin vaikuttaa elimistöösi tavoilla, jotka saattavat olla yllättäviä.

Vaikka onkin olemassa kosmeettisia tuotteita, jotka voivat vähentää näitä ihossa tapahtuvia negatiivisia vaikutuksia, on tärkeää ratkaista ongelma sen aiheuttajan tasolla. Näin voit päästä eroon stressin haitallisista vaikutuksista terveyteesi ja myös hallita stressin haitallista vaikutusta ulkonäköösi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Epel, E. S., & Lithgow, G. J. (2014). Stress biology and aging mechanisms: toward understanding the deep connection between adaptation to stress and longevity. The journals of gerontology. Series A, Biological sciences and medical sciences, 69 Suppl 1(Suppl 1), S10-6.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4022128/
  • Mathur, M. B., Epel, E., Kind, S., Desai, M., Parks, C. G., Sandler, D. P., & Khazeni, N. (2016). Perceived stress and telomere length: A systematic review, meta-analysis, and methodologic considerations for advancing the field. Brain, behavior, and immunity, 54, 158-169.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5590630/
  • Epel, E. S., Blackburn, E. H., Lin, J., Dhabhar, F. S., Adler, N. E., Morrow, J. D., & Cawthon, R. M. (2004). Accelerated telomere shortening in response to life stress. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 101(49), 17312-5.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC534658/
  • Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000853.htm
  • VV.AA. (2020).Hyperactivation of sympathetic nerves drives depletion of melanocyte stem cells. https://www.nature.com/articles/s41586-020-1935-3
  • VV.AA. (2013).Sleep deprivation linked to aging skin, study suggests. https://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130723155002.htm
  • Clínica Mayo. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/stress-management/expert-answers/stress-and-hair-loss/faq-20057820

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.