Logo image
Logo image

Voiteet kasvojen tummien läikkien hoitoon

4 minuuttia
Voiteet kasvojen tummien läikkien hoitoon
Viimeisin päivitys: 13 maaliskuuta, 2019

Tummat läikät iholla ovat hyvin yleisiä ja ne voivat muodostua eri syistä. Hyvä uutinen on, että voit käyttää luonnollisia, kotitekoisia voiteita tummien läikkien hoitoon ja vaalentaaksesi niitä.

Miksi kasvoille muodostuu tummia läikkiä?

Dermiksen eli verinahkan värin tasaisuudessa tapahtuu muutoksia. Nämä muutokset voivat olla sävyltään esimerkiksi valkoisia, vaaleanpunaisia ja punaisia. Mitä tummempia ne ovat, sitä enemmän ongelmia ne aiheuttavat. Nämä ihon laikut johtuvat luontaisesta pigmentistä eli melaniinista. Yksi yleisimmistä syistä niiden muodostumiselle on altistuminen auringolle, joka voi aiheuttaa tilapäisiä tai pysyviä laikkuja.

Yleisin kasvojen (tai minkä tahansa muun ihon alueen) laikku on luomi, pisamat tai kesakot (pavun muotoinen). Vaikka ne eivät ole haitallisia terveydelle, monet ihmiset päättävät kuitenkin hakeutua niistä eroon, koska he haluavat näyttää paremmalta ja siksi tekevät tämän esteettisen hoidon.

Some figure

 

Suosituksia tummien läikkien ehkäisemiseksi

  • Suojaa itsesi auringon valolta, etenkin keskipäivällä kesäisin. Älä altista itseäsi auringolle ilman riittävän korkeaa aurinkosuojaa. Käytä hattua ja aurinkolaseja.
  • Pidä yllä terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota: runsaasti hedelmiä ja vihanneksia. Älä unohda kalaa ja saksanpähkinöitä, jotka molemmat ovat erittäin hyviä elintarvikkeita ajatellen verinahkan terveyttä.
  • Juo vähintään kuusi lasillista vettä päivässä. Tämä pitää ihon ja kehon hyvin nesteytettynä.

Pese kasvot ja kosteuta ne päivittäin. Ennen nukkumaanmenoa puhdista meikki ja pese kasvot lämpimällä vedellä. Käytä aamuisin hyvää kosteusvoidetta ja hyödynnä etenkin luontaistuotteita.

Tummien läikkien hoitoon luonnollisia konsteja

Omenaviinietikka, kookosmaito ja sitruunamehu

Seuraavia elintarvikkeita voidaan levittää kasvoille, ilman pelkoa iho-ongelmista, ja ne ovat avuksi kasvojen tummien läikkien hoitoon.

  • Omenaviinietikka: Liota pumpulituppoa omenaviinietikassa ja aseta se tummalle laikulle joka päivä. Anna hautua 20 minuuttia ja pese runsaalla vedellä.
  • Kookosmaito: Kookosmaito on myös hyvä. Levitä joka ilta ja anna hautua seuraavaan aamuun saakka.
Some figure

 

  • Sitruunamehu: Tämä on suosituin kotikonsti tummien läikkien hoitoon. Ole kuitenkin varovainen tämän niksin kanssa ja huomioi, että se tulee tehdä ainoastaan iltaisin tai kun et aio mennä ulos, sillä jos sitruunamehu iholla pääsee kontaktiin auringonvalon kanssa, vaikutus voi olla päinvastainen kuin toivoit.

Oliiviöljy, sipuli ja maito

  • Oliiviöljy: Käytä extra virgin -öljyä eli extra neitsyt -öljyä (puhtain oliiviöljy, jota on olemassa). Levitä öljyä hieman kasvoille vanulla. Anna öljyn olla, kunnes se kuivuu, ja pese sitten kuumalla vedellä.
  • Sipuli: Tämä on toinen hämmästyttävä keino poistaa tummat laikut, sipulimehun sisältämistä ravinteista johtuen. Voit käyttää sitä paikallisesti kasvoillasi myös peittääksesi esimerkiksi rypyt ja aknen. Anna hautua 10 minuuttia ja pese sitten kylmällä vedellä. Jos ihosi on vaurioitunut tai jos se on hyvin herkkä, sipulimehu voi aiheuttaa pientä polttavaa tunnetta. Jos niin tapahtuu, poista sipuli välittömästi.
Some figure

 

  • Maito: Tuhansien vuosien ajan maitoa on käytetty siloittamaan ihoa ja kaunistamaan sitä. Esimerkiksi Kleopatra kylpi hapatetussa vuohenmaidossa. Maitohappo poistaa kaikki kuolleet solut verinahkan pinnalta, valkaisee ihoa ja palauttaa iholle sen kirkkauden. Samaan tapaan voit käyttää hyväksi jogurtin hyötyjä. Levitä sitä kasvoille hellävaroen hieromalla ja anna kuivua. Huuhtele sitten lämpimällä vedellä.

Kurkku, aloe vera ja tomaatti

  • Kurkku: Kurkku kuuluu ehdottomasti kaikkiin ihonhoitoon liittyviin listoihin (se ei ole syyttä yleisin spa-hoitojen mainoskuva). Se sisältää paljon vettä, E-vitamiinia, luonnollisia öljyjä, ja monia ravintoaineita palauttamaan verinahkan elinvoimaisuutta, ja tämän lisäksi se auttaa myös poistamaan tummat laikut ja rypyt. Leikkaa kurkku viipaleiksi ja tee siitä tasainen tahna. Levitä sitä kasvoillesi, anna vaikuttaa kymmenen minuuttia ja huuhtele pois.
  • Aloe vera: Tässä toinen kauneutta edistävä kasvi, jota ei sovi unohtaa. Sitä on käytetty jo muinaisen Egyptin ajoista lähtien, sitä käytti mm. Egyptin kuningatar Nerfertiti. Aloe vera ravitsee ja silottaa ihoa. Leikkaa aloe vera -kasvista lehtiä ja ota siitä talteen geelimäinen aloe. Laita sitä sitten tummien laikkujen alueelle ja anna vaikuttaa 30 minuuttia.
Some figure

 

  • Tomaatti: Tomaattimehu sisältää suuren määrän ravinteita, kuten A- ja C-vitamiineja, proteiineja, ja lisäksi lykopeenia, joka estää vapaita radikaaleja moninkertaistumasta. Leikkaa tomaatti puoliksi ja levitä sitä kasvoille, jotta sen mehu vapautuu. Tämä on erinomainen luonnonlääke auringonpolttamiin.

Kurkumajauhe, vetyperoksidi ja kamomilla

  • Kurkumajauhe: Erinomainen aines useissa Intialaisissa ruokaresepteissä. Sillä on lisäksi hämmästyttäviä vaikutuksia eliminoimaan ihon tummia laikkuja. Sekoita kurkumajauhetta pieneen määrään vettä tai sitruunan mehua ja hiero sitten kevyesti kasvoillesi. Anna vaikuttaa 30 minuuttia ja huuhtele.
  • Vetyperoksidi: Tämä on todella uskomaton valkaisija (jota käytetään myös hampaille). Liota pumpulituppo vetyperoksidissa ja pyyhkäise sitä kevyesti iholle iltaisin. Jatka tätä hoitoa joka päivä kahden viikon ajan.
  • Kamomilla: Kamomillateetä voi käytetään astringenttina eli kudoksia supistavana ja/tai kirkastamaan ihoa. Voit käyttää sitä syväpuhdistamaan ihoa. Valmista kamomillateetä, anna hautua ja kostuta siinä pumpulituppo. Levitä ihollesi. Tätä ei tarvitse huuhdella pois, anna sen vain kuivua.

Toivomme, että tämä tieto on sinulle hyödyllistä – hyödynnä näitä vinkkejä tummien läikkien hoitoon!

Kuvat – Shannon Kringen, Kristen Taylor, Daniel R. Blume, ER ja Jenny ja Eddi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dessinioti, C., & Katsambas, A. (2017). Melasma. In Hyperpigmentation. https://doi.org/10.1201/9781315162478
  • Rajaratnam, R., Halpern, J., Salim, A., & Emmett, C. (2010). Interventions for melasma. In Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003583.pub2

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.