Logo image
Logo image

6 virhettä, joita saatat tehdä käyttäessäsi uunia

3 minuuttia
Nämä ovat joitain hyvin yleisiä virheitä, joita meillä on tapana tehdä uunia käytettäessä. Opi niistä tästä artikkelista, jotta saat uunistasi kaiken irti valmistaessasi seuraavaa reseptiäsi!
6 virhettä, joita saatat tehdä käyttäessäsi uunia
Viimeisin päivitys: 23 heinäkuuta, 2022

Uunin käytössä on helppo tehdä tiettyjä virheitä, jotka vaikuttavat sen toimintaan. Vaikka tämä laite on yksi keittiön käytännöllisimmistä laitteista, sen käyttäminen väärällä tavalla voi pilata ruuanlaiton tai lyhentää laitteen käyttöikää. Mitkä ovat 6 virhettä, joita saatat tehdä virhettä käyttäessäsi uunia? Lue eteenpäin niin saat tietää!

Ruoanlaitto on taidetta, jossa tulee ottaaa huomioon paljon pieniä yksityiskohtia. Mikäli haluat kokata kuin ammattilainen, sinun on otettava huomioon tiettyjä asioita. Johtuipa se sitten laiskuudesta tai tietämättömyydestä, on todennäköistä, että olet joskus pilannut ruoan näiden yleisten virheiden vuoksi.

6 virhettä, jotka voit tehdä käyttäessäsi uunia

Uuni on yksi keittiön käytetyimmistä kodinkoneista. Sen lisäksi, että se tarjoaa mahdollisuuden valmistaa satoja herkullisia reseptejä, markkinoilla on tarjolla runsaasti erilaisia malleja.

On kuitenkin muutamia asioita, joihin sinun tulee kiinnittää huomiota uunin käytössä ja huollossa. Jatka lukemista oppiaksesi aiheesta enemmän!

1. Et esilämmitä uunia

Optimaalisen lopputuloksen saavuttamiseksi, sinun tulee aina esilämmittää uuni. Tämä on erittäin olennainen osa uunin käyttöä ja ruoanlaittoa.

Yritä esilämmittää uunia vähintään 15 minuuttia ennen ruoan kypsennystä, jotta lopputulos on odotusten mukainen ja ruoka kypsyy mahdollisimman tasaisesti.

Some figure

Lue myös: Uuninpuhdistusmenetelmiä: viisi vinkkiä kokeiltavaksi

2. Et osaa säätää uunin lämpötilaa

Tämä on yksi yleisimmistä virheistä, joita saatat tehdä uunia käyttäessäsi. Muista, että sinun on osattava säätää uunin lämpötilaa, jotta ruoka kypsyy tasaisesti.

Tiesitkö, että korkeus, jolle asetat ruuan uuniin, vaihtelee kypsennysasteen mukaan? Selitämme sinulle joitain tähän asiaan liittyviä perussääntöjä:

  • Uunin yläosa: Tämä on uunin se osa, joka varastoi eniten lämpöä, joten se on ihanteellinen erittäin nopeaan ruoanlaittoon, kuten gratiineihin tai ruokiin, jotka on lämmitettävä mahdollisimman pian.
  • Uunin keskiosa: Tämä osa sopii erinomaisesti kalan, kakkujen, keksien, lasagnen ja muiden pidempään kypsennysaikaa vaativien reseptien valmistukseen.
  • Uunin alaosa: Tätä suositellaan ruoille, joiden täydellinen kypsennys vaatii pitkiä aikoja, kuten paksut lihapalat.

3. Avaat ja suljet uunia jatkuvasti

Jossain vaiheessa sinulle on luultavasti käynyt näin: paistat kakkua ja silloin tällöin avaat uunin oven tarkistaaksesi kakun kypsyysasteen. Pian kuitenkin huomaat, että kakku ei kohoa tasaisesti. Mistä tämä johtuu? Todennäköisesti se johtuu uunin lämpötilan muutoksista.

Useimmissa uuneissa on lasinen ikkuna, jonka kautta voit seurata ruuan valmistumista, eikä sinun tarvitse erikseen avata uunin luukkua. Joka kerta kun avaat uunin, lämpötila laskee jopa 50°C astetta, mikä tekee ruoan kypsennyksestä hidasta ja vaikeaa.

4. Muista käyttää uuninkestävia paistovuokia

Kun olet aloittelija ruoanlaiton maailmassa, tämä on yksi yleisimmistä virheistä, joita saatat tehdä käyttäessäsi uunia. Älä käytä astioita, jotka eivät kestä uunin paistolämpötiloja.

Käytä aina uunivuokia, jotka on tehty lasista, keramiikasta tai ruostumattomasta teräksestä. Älä koskaan käytä muoviastioita, koska ne alkavat sulaa uunin sisällä.

5. Et puhdista uunia tarpeeksi usein

Keittiön siisteys ja hyvä elintarvikehygienia on välttämätöntä erilaisien patologioiden torjunnassa. Aivan kuten mikroaaltouuni, uuni kannattaa pestä vedellä ja rasvanpoistosaippualla käytön jälkeen.

Etikan on osoitettu olevan hyvä korvike keinotekoisille kemikaaleille, joita myydään rasvanpoistoon ja desinfiointiin. Se on siis luonnollinen puhdistusaine, jota voit käyttää juuri tähän tarkoitukseen.

Uunin säännöllisellä puhdistamisella varmistat, ettei seuraavassa ruokalajiisi tartu pahoja hajuja tai vanhaa rasvaa. Kuvittele, että kypsennnät ensin lihaa uunissa monta tuntia ja sen jälkeen laitat kakun uuniin. Jos et puhdista uunia perusteellisesti, kakkuun tarttuu todennäköisesti lihan haju.

Some figure

Lue myös: Miten käyttää puulämmitteistä uunia?

6. Hyvin vanhan uunin käyttäminen

Uunit eivät ole enää harvinaisuus tai vain rikkaiden ihmisten etuoikeus. Joten jos mahdollista, investoi laadukkaaseen uuniin. Tämän investoinnin tekeminen tekee ruoanlaitosta turvallisempaa, nopeampaa ja tehokkaampaa.

Yritä välttää näitä yllä mainittuja virheitä

Kaiken kaikkiaan kiinnittämällä huomiota näihin virheisiin, joita voit tehdä tätä laitetta käyttäessäsi, saat siitä enemmän irti. Muista investoida laadukkaaseen laitteeseen, esilämmitä uuni ennen käyttöä ja ole tietoinen oikeasta kypsennyslämpötilasta. Muista tietysti myös puhdistaa uuni aina käytön jälkeen.

Uunin huoltaminen ei ole niin vaikeaa kuin miltä se näyttää. Muista, että jatkuva huolto varmistaa sen turvallisuuden ja pidentää sen käyttöikää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Arias Flores, A. I. (2019). Evaluación a nivel laboratorio, de la acción desinfectante y desengrasante del vinagre sintético blanco al 4 %, con vida de anaquel caducada, como sustituto a productos químicos comunes (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala).
  • Improve Your Kitchen and Food Safety. Am J Lifestyle Med. 2016;10(1):21-22. Published 2016 Jan 13. doi:10.1177/1559827615609043

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.