6 vinkkiä välttääksesi nukahtamisen opiskelun aikana

Näiden vinkkien noudattaminen estää paitsi nukahtamisen, myös vahvistaa työmuistiasi ja parantaa terveyttäsi.
6 vinkkiä välttääksesi nukahtamisen opiskelun aikana
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 25 huhtikuuta, 2023

Yritätkö välttää nukahtamisen opiskelun aikana? Yritätkö keskittyä, mutta tunnet itsesi väsyneeksi? Unettomat yöt, pitkät opiskeluajat ja monimutkaiset tai tylsät aiheet ovat usein tämän ongelman pääasiallisia aiheuttajia. Onneksi on olemassa keinoja välttääksesi nukahtamisen opiskelun aikana.

Olipa kyseessä sitten esitelmän valmistelu tai tenttiin opiskelu, on tärkeää olla hereillä ja tarkkaavainen. Muuten se haittaa muistamista ja oppimisprosessia, mikä johtaa pulmatilanteisiin.

Mitä voit tehdä välttääksesi nukahtamisen opiskelun aikana

Joskus uneliaisuus muodostuu opiskelun esteeksi. Joko siksi, että edellisenä yönä on ollut vaikeuksia nukkua, tai siksi, että opiskeltava aihe ei houkuttele, joka tapauksessa tuo väsymys estää tiedon kunnollisen sisäistämisen.

Ehkäpä kirjojen syrjään laittaminen ja lepääminen on tehokkain vaihtoehto asian hoitamiseksi. Mutta jos se ei ole mahdollista, on olemassa joitakin strategioita, jotka auttavat sinua pysymään hereillä. Lue eteenpäin.

1. Huolehdi nukkumisajoista

Ensimmäinen vinkki välttääksesi nukahtamisen opiskelun aikana on ilmeinen, mutta välttämätön. Huolehdi nukkumisajoista! Sen lisäksi, että nukut yöllä riittävästi ja hyvin, voit harkita päiväunia.

Sen lisäksi, että lepo pitää mielialasi vakaana, se on kriittisen tärkeää tarkkaavaisuuden, motivaation ja muistin ylläpitämisen kannalta. Näin ollen myös oppimisen kannalta.

Sleep  -lehden tutkimus osoittaa, että 30 minuutin päiväunet opiskelun jälkeen parantavat oppimisprosessia ja saavat sinut säilyttämään tiedon jopa viikon kuluttua lukemisesta. Ota päiväunet opiskelun jälkeen, mutta vain puoli tuntia.

Jos et ryhdy asianmukaisiin toimenpiteisiin, opiskelusta voi tulla yksitoikkoista ja hyvin vaikeaa.

2. Tarkkaile ryhtiäsi ja liiku

Jos olet väsynyt, harkitset todennäköisesti opiskelua sängyssä. Tämä ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Kun asetut makuulle, kehosi tulkitsee, että se menee lepäämään, ja aktivoi joitakin parasympaattisen hermoston säätelemiä toimintoja, kuten ruoansulatuksen. Pystyssä istuminen sen sijaan aktivoi valppautta.

Tutkimusten mukaan asento on ratkaiseva suorituskyvyn ja työmuistin kannalta. Jos kyllästyt istumaan koko ajan, yritä opiskella seisten tai pidä taukoja ja liiku.

Frontiers in Public Health -lehdessä julkaistu tutkimus raportoi, että 10 minuutin kävely ulkona parantaa opiskelijoiden suoritusta. Erityisesti tämän fyysisen aktiivisuuden havaittiin vaikuttavan myönteisesti työmuistiin ja matemaattiseen ongelmanratkaisuun.

Nouse ylös tuolistasi ja liiku vähän. Kävele, hyppele tai tanssi. Sen lisäksi, että karkotat unta, stimuloit muistia ja muita taitojasi.

3. Nesteytys ja ravitsemus

Eräässä tutkimuksessa huomautetaan, että jopa lievässä tai kohtalaisessa määrin nestehukka voi vaikuttaa lyhytaikaiseen muistiin sekä keskittymiskykyyn, matemaattisiin kykyihin, havaintokykyyn ja vireystilaan. Siksi sinun tulisi nesteyttää itseäsi säännöllisesti.

On myös tärkeää noudattaa terveellistä ruokavaliota. Vältä makeita välipaloja ja roskaruokaa. Vaikka ne saattavat aluksi saada sinut tuntemaan olosi pirteäksi, verensokerisi voi romahtaa ja tehdä olosi entistä vaisummaksi ja uneliaammaksi.

Noudata sen sijaan ruokavaliota, joka sisältää pieniä annoksia mutta usein, sellaisia jotka sisältävät proteiinia, monimutkaisia hiilihydraatteja ja terveellisiä rasvoja. Suositeltavia ruokia ovat muun muassa seuraavat:

  • Kananmunat
  • Kalkkunanliha
  • Kala
  • Äyriäiset
  • Linssit
  • Viljat
  • Pähkinät
  • Maitotuotteet

4. Valaistus ja ympäristö ovat avainasemassa

Jos haluat välttää uneliaisuutta opiskelun aikana, sinun on kiinnitettävä huomiota tilan valaistukseen. Keho reagoi ympäristön signaaleihin, kuten valoon ja pimeyteen. Tutkimukset osoittavat, että valolle altistuminen aktivoi elimistössä proteiinia, joka edistää valveillaoloa eli valppautta.

Vaikka on tapauksia, joissa uni voi voittaa jopa valaistussa huoneessa, yritä saada valoa ympärillesi. Jos mahdollista, päästä sisään luonnonvaloa ja raitista ilmaa.

Myös opiskelupaikka on ratkaiseva. Makuuhuonetta ei suositella, koska se liittyy nukkumiseen. Mutta jos muuta vaihtoehtoa ei ole, hanki työpöytä, jonka ääressä voit opiskella istuen, etkä makuuasennossa.

Voit myös lähteä muualle opiskelemaan. Läheinen kirjasto, puisto tai kahvila ovat hyviä paikkoja. Muista, että paikan on oltava hyvin valaistu.

5. Luo opiskelustrategioita

Tee hyvä opiskelusuunnitelma välttääksesi nukahtamisen opiskelun aikana.
Järjestelmällisyys on tärkeää, jotta saat opiskelusta kaiken irti.

Opiskelustrategioiden luominen tekee oppimisesta dynaamisempaa. Älä tyydy lukemiseen ainoana oppimismekanismina, vaan yritä käyttää viitekortteja tai tee käsitekarttoja, joiden avulla voit jakaa tiedon ja muistaa sen helposti. Muita vaihtoehtoja ovat seuraavat:

  • Lue ääneen
  • Piirrä taululle
  • Ratkaise ongelmia käytännön harjoitusten avulla

Kokeile opiskelua yhdessä luokkatovereiden kanssa. Sen lisäksi, että voit harjoitella oppimaasi, voit tarjota ja saada uusia näkökulmia ja tulkintoja opiskeltavasta aiheesta.

Jos olet epävarma jostakin asiasta, toinen voi auttaa sinut pois epäilyksestä tai virheestä. Mahdollisuus siihen, että uneliaisuus vaikuttaa koko ryhmään, on hyvin pieni. Päinvastoin, ryhmätyö pitää jäsenet hereillä.

6. Muista tavoitteesi

Älä koskaan unohda tavoitettasi! Opi uutta, läpäise tentti tai saavuta muu tärkeä tavoite. Se, että pidät mielesi keskittyneenä siihen, mitä haluat, on yksi suurimmista motivaattoreista.

Noudata näitä vinkkejä, jotta vältät nukahtamisen opiskelun aikana

Näiden strategioiden noudattaminen on hyvin yksinkertaista. Niihin ei liity uhrauksia, vaan päinvastoin niistä tulee palkitsemismekanismeja. Sisällytä siis opiskelurutiineihisi yksi tai useampi näistä vinkeistä estääksesi uneliaisuutta ottamasta valtaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition reviews, 68(8), 439–458. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x.
  • Mualem, R., Leisman, G., Zbedat, Y., Ganem, S., Mualem, O., Amaria, M., Kozle, A., Khayat-Moughrabi, S., & Ornai, A. (2018). The Effect of Movement on Cognitive Performance. Frontiers in public health, 6, 100. https://doi.org/10.3389/fpubh.2018.00100.
  • Muehlhan, M., Marxen, M., Landsiedel, J., Malberg, H., & Zaunseder, S. (2014). The effect of body posture on cognitive performance: a question of sleep quality. Frontiers in human neuroscience, 8, 171. https://doi.org/10.3389/fnhum.2014.00171.
  • James N Cousins, Kian F Wong, Bindiya L Raghunath, Carol Look, Michael W L Chee, The long-term memory benefits of a daytime nap compared with cramming, Sleep, Volume 42, Issue 1, January 2019, zsy207, https://doi.org/10.1093/sleep/zsy207.
  • Chen, S., Reichert, S., Singh, C., Oikonomou, G., Rihel, J., Prober, D. Light-Dependent Regulation of Sleep and Wake States by Prokineticin 2 in Zebrafish. Neuron. Vol. 95, 153–168, July 5, 2017.
  • Valenzuela, A. El café y sus efectos en la salud cardiovascular y en la salud materna. Rev Chil Nutr. Vol. 37, N. 4, 2010.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.