6 vinkkiä terveiden ja kauniiden mehikasvien kasvattamiseen
Mehikasvien ehkä tunnistettavin ominaisuus on niiden kyky varastoida vettä. Tämä ominaisuus auttaa niitä sopeutumaan erilaisiin ympäristöihin, jopa hyvin kuumiin ja kuiviin. Niiden kestävyydestä ja helppohoitoisuudesta huolimatta meillä on muutamia hyviä vinkkejä terveiden ja kauniiden mehikasvien kasvattamiseen.
Tämä monipuolinen, useista suvuista ja sukukunnista koostuva kasviryhmä tunnetaan myös hitaasta kasvustaan. Seuraavilla suosituksilla on mahdollista nopeuttaa niiden kasvuprosessia ja saada samalla terveitä yksilöitä, joilla on voimakkaat värit.
Mehikasvien optimaalinen ylläpito liittyy vähäiseen kastelutiheyteen, puhtauteen ja valolle altistumiseen.
Mitä mehikasvit ovat?
Mehikasvit ovat kasvityyppi, joka koostuu useista eri suvuista ja perheistä. Kaikki eivät ole geneettisesti sidoksissa toisiinsa, mutta niillä on joukko ominaisuuksia, jotka ryhmittävät ne yhteen.
Tärkein niistä on niiden kyky varastoida vettä. Joskus jopa 95 prosenttia niiden rakenteesta koostuu vedestä. Tämä auttaa niitä kestämään kuivuutta paljon paremmin kuin muut lajit. Ne sopeutuvat kuumaan ilmastoon ja useiden päivien vedenpuutteeseen. Ne vaativat kuitenkin auringonvaloa.
Vaikka niiden hoito on hyvin yksinkertaista, niiden suuren kestävyyden ja sopeutumiskyvyn vuoksi mehikasvit kasvavat yleensä hitaasti. Lisäksi, jos et kiinnitä huomiota tiettyihin yksityiskohtiin, ne voivat menettää väriä, kokoa ja voimaa. Tästä syystä on toteutettava joitakin toimenpiteitä, joiden avulla voit kasvattaa terveitä ja kauniita mehikasveja.
Esimerkkejä mehikasveista
Koska kyseessä on niin monimuotoinen ryhmä, monet kasvisperheet kuuluvat tähän luokkaan. Esimerkiksi Agavaceae eli agaavekasvit ja Cactaceae eli kaktuskasvit.
Seuraavassa on joitakin yleisimpiä mehikasveja kodeissa ja puutarhoissa:
- Aloe
- Kaktukset
- Maksaruohokasvit
- Agaave
- Aavikkoruusu
Saatat olla kiinnostunut: Ovatko kaktukset ja mehikasvit sama asia?
Parhaat vinkit saadaksesi terveitä, kauniita mehikasveja
Mehikasvit ovat yksi suosituimmista kotikasveista. Olipa kyse puutarhan koristeluun tai sisäkäyttöön tarkoitetuista kasveista, ne ovat erittäin suosittuja yksilöitä, joiden esteettisyys ja helppohoitoisuus kiehtovat ihmisiä. Kaikki eivät kuitenkaan tiedä, miten kasvattaa terveitä kauniita mehikasveja.
1. Kastelu
Mehikasvien kasvun vahvistaminen vaatii erityistä huomion kiinnittämistä kasteluun. Koska näille kasveille on ominaista niiden varastointikyky, kastelun tulisi olla satunnaista. Ei useammin kuin kolmen tai neljän päivän välein.
Voit parantaa niiden olosuhteita entisestään kastelemalla niitä tislatulla vedellä, sillä kalkki tai suolat voivat vaikuttaa niiden kehitykseen. Jotkut käyttävät suoraan sadevettä mehikasvien vahvistamiseen.
2. Hallitse maaperän kosteutta
Toinen huomioon otettava seikka on maaperän kunto. Jotta mehikasvit kasvavat terveiksi ja kauniiksi, on käytettävä orgaanista kasvualustaa eikä tavallista multaa. Toisaalta, koska niillä on erityinen varastointikapasiteetti, ne kärsivät erityisesti vettymisestä.
Jos maaperä on hyvin märkää, kastelu kannattaa lopettaa 15 päiväksi tai kunnes se on taas kuivaa. On suositeltavaa käyttää ruukkuja, joissa on pieniä reikiä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Näin estät sienitaudit.
3. Karsiminen
Kuten muutkin lajit, mehikasvit menettävät lehtiä uudistumisen aikaan. Siksi oksia on karsittava hienovaraisesti. Heikkojen ja pudonneiden lehtien poistaminen ei ole valinnainen tehtävä.
4. Tarjoa riittävästi auringonvaloa
Toinen tärkeä yksityiskohta on auringonvalolle altistuminen, joka on tärkeää näille lajeille. Muuten lehdet menettävät kiiltoaan ja väriään.
Varmista, että auringonvalo ei ole aina suora, sillä se voi olla haitaksi. Todiste siitä, että se saa oikean määrän, on sen vuosittainen kukinta.
Terve mehikasvi kehittää yleensä kukkia kerran vuodessa. Jos kasvi taas venyy liian pitkälle ylöspäin, se voi tarkoittaa, että se hakee auringonvaloa, joten lisää sen altistusta.
5. Säilytä valoisuus ja kasvu
Terveiden, kauniiden mehikasvien kehitystä voi edistää vaihtamalla ruukku suurempaan. Näin kasvi tietää, että sillä on enemmän tilaa, ja se jatkaa kasvuaan vahvempana.
Pieni ruukku rajoittaa sen kasvua. Mehikasvien kohdalla on kuitenkin tärkeää, että teet siirron suurempaan ruukkuun lämpimämpinä kuukausina.
6. Tarkista kärjet
Mehikasvin kärjissä voi näkyä niiden huono hoito. Jos kärjet ovat palaneet, kasvi saattaa altistua liialle auringolle.
Toinen syy on, että kasvi saattaa olla liian kylmässä ympäristössä. Suojellaksesi niitä sieniltä, palovammoilta ja juurimädältä, pidä huolta salaojituksesta.
Jatka lukemista: Näin piikkikruunu kukkii ympäri vuoden
Muut vinkit kauniiden mehikasvien kasvattamiseen
Kaikkien tämän lajin etujen lisäksi saatat haluta nopeuttaa niiden kasvua hieman. Voit tehdä niin laittamalla kasvualustaan kompostia kesäkuukausien aikana.
Toisaalta poista kaikki kasvin rinnalla kasvavat pistokkaat. Voit siirtää ne omiin ruukkuihinsa, jolloin ne eivät käytä niitä ravinteita, joita alkuperäinen kasvi tarvitsee.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gheribi, Rim, and Khaoula Khwaldia. “Cactus Mucilage for Food Packaging Applications.” Coatings 1 Oct. 2019. Disponible en: https://doi.org/10.3390/coatings9100655
- Andrade , José Luis, Barrera , Erick de la, Reyes García, Casandra, Ricalde , M. Fernanda, Vargas Soto, Gustavo, Cervera , J. Carlos, El metabolismo ácido de las crasuláceas: diversidad, fisiología ambiental y productividad. Boletín de la Sociedad Botánica de México [Internet]. 2007; (81):37-50. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=57708102
- Mariani, John F. “Agave.” The Encyclopedia of American Food and Drink. Bloomsbury Publishing Plc, 2020. 20–30. Disponible en: https://doi.org/10.5040/9781635577068-0012
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.