Logo image
Logo image

6 vinkkiä särkyneen ystävyyssuhteen hyväksymiseksi

3 minuuttia
Kun ystävyyssuhde katkeaa, antaa se meille tilaisuuden pohtia, millaisia ihmissuhteita haluamme elämäämme ja miten niistä huolehditaan. Nämä vinkit auttavat sinua prosessissa.
6 vinkkiä särkyneen ystävyyssuhteen hyväksymiseksi
Viimeisin päivitys: 11 kesäkuuta, 2022

Ihmiset muuttuvat, ja niin muuttuvat myös ihmissuhteet. Useimmiten puhutaan siitä, kuinka pariskunnat eroavat, mutta unohdamme, että myös ystävyyssuhteet voivat päättyä. Tässä artikkelissa annammekin 6 vinkkiä särkyneen ystävyyssuhteen hyväksymiseksi ja käsittelemiseksi.

Ajattelemme usein, että parhaat ystävämme kulkevat mukanamme koko elämän ajan, mutta sitten jokin alkaa aiheuttaa kitkaa. Tämä on aina vaikeaa, koska minkä tahansa suhteen lopettaminen on tuskallista.

Mitä ystävyyden särkyminen tarkoittaa?

Ystävyys perustuu vastavuoroisuuteen ja luottamukseen, molemminpuoliseen tukeen sekä kiinnostukseen. Se on transsendenttinen side ihmisten elämässä, koska kun se on totta, ystävät ovat niitä, jotka tukevat meitä, rohkaisevat meitä ja jopa auttavat meitä löytämään potentiaalimme.

Ystävyys tuo hyvinvointia ja edistää elämänlaatuamme sekä terveyttämme. Monet ihmiset ajattelevat, että seurustelusuhteen katkeaminen on kaikista tuskallisinta, mutta he voivat olla väärässä.

Ystävyyden loppuminen voi olla yhtä merkittävää, koska kyse ei ole siteen tyypistä, vaan siitä, kuinka merkityksellinen se on meille.

Miksi ystävyys loppuu?

Joskus ystävyys päättyy, koska ihmissuhteen osapuolet eivät ole valmiita panostamaan ystävyyteen tasavertaisesti. Toinen henkilö voi tuntea antavansa kaikkensa ystävyyden puolesta, mutta toinen osapuoli käyttäytyy itsekeskeisesti.

Joskus käy myös niin, että ystävyyssuhde muuttuu myrkylliseksi. Ihmissuhteen toinen osapuoli saattaa tarkoituksella tehdä kohtauksia, estää sinua solmimasta muita ystävyyssuhteita tai alat tuntea, että sinun on piilotettava osa elämästäsi. Manipulaatio, syyllisyys ja kateus tekevät suhteesta epäterveen.

Voi myös käydä niin, että suhde olisi pitänyt katkaista aiemmin, mutta se säilyi. Tässä tapauksessa side oli pakotettu epämukavuudesta huolimatta.

Usein kyse ei ole siitä, että ystävyys olisi katkennut, vaan se voi olla yksinkertaisesti oire luonnollisesta etäisyydestä. Tapaamistiheys saattaa vähentyä ja ette ehkä enää ole samaa mieltä asioista. Siten ihmissuhde lakkaa olemasta. Tämä ei tarkoita, että sinulla on ongelma, vaan ehkä olette yksinkertaisesti eri elämänvaiheissa.

Some figure

Lue myös: 7 merkkiä siitä, että on aika lopettaa ystävyys

Vinkkejä särkyneen ystävyyssuhteen hyväksymiseksi

Tässä on joitain suosituksia tunteiden käsittelemiseksi ja särkyneen ystävyyssuhteen hyväksymiseksi. Yritä toteuttaa näitä vinkkejä käytännössä.

1. Jos mahdollista, keskustele ystäväsi kanssa

Jos sinulla on ongelma, kannattaa puhua siitä ja selittää, miltä sinusta tuntuu. Näin molemmilla osapuolilla on mahdollisuus ilmaista itseään ja on helpompi ymmärtää, mitä suhteessa tapahtuu.

Aivoilla on taipumus olla johdonmukaiset, koska ne eivät siedä ristiriitoja. Joten kun jokin yksisuuntainen muuttuu, siihen on oltava järkevä selitys. Usein emme voi lopettaa asian ajattelemista, ennen kuin ymmärrämme täysin, miksi ystävyyssuhde päättyi.

Vastaamattomien kysymysten vuoksi on vaikea jatkaa eteenpäin. Siksi on paljon parempi puhua ja olla avoin.

2. Kunnioita toista henkilöä

Joskus ystävyyttä ei ole mahdollista korjata keskustelulla. Tässä mielessä on erittäin tärkeää kunnioittaa toisen henkilön päätöstä olla puhumatta.

Jokaisella ihmisellä on omat prosessinsa, emmekä aina ole valmiita käsittelemään tiettyjä asioita. Ehkä ajan myötä jotkut asiat selviävät. Mutta puhuminen jollekulle, joka ei halua puhua, on turhaa.

3. Vältä kantamasta kaunaa

Me kaikki teemme joskus virheitä ja satutamme toisiamme. Usein asetamme myös paljon odotuksia muille. Riippumatta siitä, mitä on tapahtunut, yritä pitää kiinni parhaista yhteisistä muistoistasi.

4. Anna itsesi surra

Ystävyyden päättyminen tarkoittaa rakkaan menettämistä. Miksei siitä saisi olla surullinen? Ota aikaa suruun äläkä minimoi menetyksen painoa.

Voit odottaa käyväsi läpi eri vaiheita (kieltäminen, viha ja syyllisyys). Tulet käymään läpi myös erilaisia ​​tunteita (ärsytystä, surua, turhautumista). Kuitenkin vain olemalla rehellinen itsellesi ja antamalla itsellesi aikaa käydä läpi nämä tunteet, voit jatkaa eteenpäin.

5.Työskentele ajatustesi kanssa

Usein jäämme omien ajatustemme ansaan. Joten jos sinulla on tapana olla liian dramaattinen, ystävän menettäminen voi tuntua maailmanlopulta.

Toisaalta, jos olet yksi niistä ihmisistä, jotka pitävät muita vastuullisina siitä, mitä sinulle tapahtuu, keräät katkeruutta etkä pysty oppimaan suhteesta ja syyttelet muita vastoinkäymisestäsi. Yritä tunnistaa, mistä ajattelet, äläkä usko kaikkea, mitä sanot itsellesi pääsi sisällä.

Some figure

Lue myös: Ovatko dominointi ja alistus -tyyppiset suhteet turvallisia?

6. Hyväksy, että ihmiset ja ihmissuhteet muuttuvat

Emme ole aina samanlaisia, ja siellä, missä aiemmin oli kahden ihmisen välinen yhteys, yhteyttä ei ehkä enää ole. On tärkeää lopettaa idealisointi ja ymmärtää, että kokemukset tekevät meistä erilaisia.

Särkynyt ystävyyssuhde antaa meille tilaisuuden miettiä arvojamme

Jokainen ihmissuhde, joka päättyy, on tilaisuus oppia elämästä ja itsestäsi. Jokainen kriisi antaa mahdollisuuden uuteen alkuun, jonka avulla voimme arvioida positiivisia ja negatiivisia asioita.

Ystävyyssuhteen särkyminen on hetki miettiä uudelleen (missä menimme pieleen ja missä voimme parantaa?). Ennen kaikkea se on mahdollisuus päättää, keitä haluamme olla tulevaisuudessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ramos Linares, Victoriano, & Inglés Saura, Cándido José, & Martínez González, Agustín Ernesto, & Piqueras Rodríguez, José Antonio (2010). Importancia de los amigos y los padres en la salud y el rendimiento escolar. Electronic Journal of Research in Educational Psychology, 8(1),111-138.[fecha de Consulta 13 de Abril de 2022]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=293121995006
  • Greco, Carolina. (2010). Las emociones positivas: su importancia en el marco de la promoción de la salud mental en la infancia. Liberabit16(1), 81-94. Recuperado em 13 de abril de 2022, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-48272010000100009&lng=pt&tlng=es.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.