Logo image
Logo image

6 vinkkiä, joilla saat kaktuksen kukkimaan

4 minuuttia
Kaktukset eivät tarvitse paljoakaan hoitoa, mutta jos haluat saada ne kukkimaan, noudata vinkkejämme.
6 vinkkiä, joilla saat kaktuksen kukkimaan
Viimeisin päivitys: 06 toukokuuta, 2023

Jos haluat saada kaktuksen kukkimaan, se edellyttää sinulta sitoutumista. Vaikka kaktukset eivät yleisesti ottaen vaadi tiukkaa huomiota, maaperä tulee valmistella hyvin ja valaistus pitää ottaa huomioon.

Lisäksi kaktuksen kukinta on tyyneyttä vaativa teko, koska toisin kuin muilla lajeilla, se ei tapahdu niin nopeasti. Se ei myöskään ole jatkuvaa, ja kukinta kestää hyvin vähän aikaa.

Kaktukset erottuvat ulkonäöllään ja monipuolisilla käyttötarkoituksillaan, joista Research in Phytotherapy korostaa niiden käyttöä rehuna, ihmisten ruokana, lääkkeissä ja koristekasvina. Ja kun niitä pidetään koristekasvina, moni toivoo niiden kukintaa.

Esiintyykö kukkia kaikissa lajikkeissa? Milloin kukinta tapahtuu? Otetaan selvää.

Kukkivatko kaikki kaktuslajit?

Kaktuskasvien heimo kuuluu Caryophyllales-lahkoon, ja niille on ominaista niiden piikkimäinen ulkonäkö, jota pehmentävät suuret, värikkäät, yksinäiset kukat. Encyclopedia Britannica kertoo, että kaikilla lajeilla on kukkaputki, jossa on terälehtiä ja muita lehtiä muistuttavia rakenteita.

Karkean ulkonäön vuoksi jotkut uskovat, että kaktus ei koskaan kuki. Mutta Bogotán kulttuuri-, virkistys- ja urheilusihteeristön julkaisema artikkeli kumoaa tämän uskomuksen.

Tekstissä selvennetään, että kaikki kaktukset kukkivat, mutta jotkin tyypit kukkivat vain, kun ne saavuttavat 2 metrin korkeuden tai ovat useita vuosia vanhoja. Ensimmäisen kukinnan jälkeen silmut kasvavat samaan aikaan uudelleen joka vuosi.

Kaktuksia on yli 200 sukua ja 2500 lajia.

Mikä voi aiheuttaa kaktuksen kukinnan pysähtymisen?

Kasvin ikä on ensimmäinen syy sen kukinnan pysähtymiseen, joten on tärkeää tietää, onko se nuori vai täysikasvuinen, sanoo Tropical Nature. He väittävät, että erityisesti kaktukset elävät eri kypsymisaikoja lajin mukaan.

Toisten kukinta kestää yli 10 vuotta, kun taas toiset kukkivat puolessatoista vuodessa. Ja jos se kasvaa sarakkeissa, on mahdollista, että viive on suurempi.

Toinen kukinnan pysähtymisen aiheuttaja on sairaus. Kaktukset voivat saada tartunnan kirvoista, villakilpikirvoista ja sienistä, jotka viivästyttävät tai estävät lopullisesti kukkien syntymisen. Jos ne teettävät silmuja, tuholaiset saavat ne kuihtumaan, lisää Tropical Nature.

Myös muut tekijät, kuten vähäinen valo ja substraatin puute, vaikuttavat kasvin vointiin. Ja vaikka keskittyisit lannoitteiden ja valon tarjoamiseen, niin kukinta ei yksinkertaisesti tapahdu, jos kyseessä ei ole kyseisen lajin kukintakausi.

Some figure
Kaikki kaktukset voivat kukkia, mutta se riippuu kasvin sisäisistä ja ulkoisista olosuhteista.

Lue: 10 helppoa kasvia kotiin istutettavaksi

Suosituksia, joilla saat kaktuksen kukkimaan

Helpoin tapa on ostaa jo kukkiva kaktus kukinnan odottamisen sijaan. Mutta jos haluat kokea prosessin, sinun on ensin selvitettävä, mikä laji sinulla on kotona.

Esimerkiksi Cereus avaa terälehtensä aamunkoitteessa, Selenicereus avautuu noin 2 tuntia ennen puoltayötä ja Epiphyllum avautuu puolenyön jälkeen. Mutta kukat ovat lyhytikäisiä ja putoavat sitten, yksityiskohdat Monaco Nature Encyclopedia.

Jotta saisit kaktuksen kukkimaan, on suositeltavaa toteuttaa seuraavat vinkit käytännössä.

1. Istuta sopivaan ruukkuun

Voit edistää kaktusten kukintaa hyödyntämällä saviruukkuja. Tämä materiaali on huokoista ja auttaa ilmastamaan alustaa ja nopeuttamaan kuivumista kastelujen välillä.

Kun istutat, valitse ruukut, jotka eivät ole liian suuria, jotta vesi ei keräänny niihin. Pienet ruukut ovat parempia, kunhan juuret eivät tule ulos tyhjennysaukoista. Heti kun juuret alkavat työntyä aukoista, harkitse siirtoa suurempaan ruukkuun.

2. Lannoita sopivaan aikaan

Kaktusten lannoitus on tärkeää, mutta tämä toiminta kannattaa tehdä pari kuukautta ennen kukintaa. Ihannetapauksessa keväällä ja kesällä.

Kun teet sen, varmista, että lannoite on tarkoitettu kaktuksille tai että se sisältää suuren annoksen kaliumia. Agroproductores väittää, että tämä mineraali liittyy yli 50 kasvin kehitykselle välttämättömän entsyymin aktivointiin ja osallistuu kasvisolujen sisään tulevan ja sieltä poistuvan veden määrän säätelyyn.

3. Anna kaktuksen paistatella auringossa, jotta se kukkii

Kaktukset rakastavat aurinkoa ja siten valoa. Kun niitä kasvatetaan sisätiloissa, kukinta on vaikeaa, koska ne vaativat paikan, jossa ne saavat mahdollisimman paljon valoa.

Keväällä ja kesällä ne on hyvä viedä ulos aurinkoon, mutta ennen ulos jättämistä ne on sopeutettava. Talvella on tärkeää jättää kaktus sisätiloihin, valoisaan paikkaan ja paikkaan, jossa yöllä tuntuu lämpimältä.

4. Noudata oikeaa kasteluväliä

Kaktuksen nesteytys määräytyy maaperän kuivuuden ja ympäristön lämmön perusteella. Mitä suurempi kuivuus ja lämpötila, sitä enemmän se vaatii vettä. Älä kuitenkaan kastele liikaa, jotta se ei mädänny.

Toisaalta kastelua kannattaa harventaa entisestään syksyn ja talven aikana, sillä tämä on kaktusten passiivinen vaihe ja niillä on vesivarastoa edellisten kuukausien ajalta.

5. Tarjoa ravinteita

Sekä puutarhassa että ruukuissa kaktukset tarvitsevat erityisen maaperän kukoistaakseen. On suositeltavaa, että alusta on huokoinen, ei estä vedenpoistoa ja edistää juurien hapetusta. Samoin sinun on puhdistettava se rikkaruohoista ja taudinaiheuttajista.

Monografías Botánicas toteaa, että substraatti voi olla orgaaninen, epäorgaaninen tai sekoitettu. Erityisesti ne ovat hyviä, joiden rakeisuus, pH ja vedenpidätyskyky sopivat kaktuksille. He ehdottavat seuraavia vaihtoehtoja kelvollisiksi:

 • Sora
 • Perliitti
 • Vermikuliitti
 • Piidioksidihiekka
 • Kookoskuitu
 • Vulkaaninen kiviaines
 • Paisutettu savi
 • Vaalea ja musta turve
 • Piipitoinen jokihiekka
Some figure
Santa Rita -kaktuksen kukka. Opuntia santarita.

6. Anna kaktusten levätä, jotta se kukkii

Kaktuslajikkeet lepäävät talvella ja jos haluat saada kaktuksen kukkimaan, älä häiritse sen lepoa. Kuinka voit auttaa? Siirtämällä se valoisalle alueelle, eristämällä sen kylmältä ja rajoittamalla kastelua kahteen kertaan kuukaudessa.

Lue tämäkin: Erilaiset basilikat, joita voit kasvattaa puutarhassasi

Teet “kaiken” saadaksesi kaktuksen kukkimaan, mutta se ei vain kuki: mitä toimenpiteitä tehdä?

Jos noudatat kaikkia yllä olevia ohjeita, mutta et näe kaktuksen kukintaa, on vain oltava kärsivällinen. Monet näistä kasveista kasvavat hitaasti. Niinkin hitaasti, että voi kestää vuosia ennen kuin ensimmäinen kukka itää.

Ja kun ostat kaktuksen, kysy myyjältä kaikki yksityiskohdat, jotta tiedät heti ensimmäisestä hetkestä lähtien, kuinka kauan kestää että se alkaa kukkimaan, mikä hoito tukee tätä tarkoitusta ja niin edelleen. Näin voit valmistautua tähän luonnon spektaakkeliin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Agroproductores. (2020). Funciones del potasio en las plantas. Agroproductores. https://agroproductores.com/funciones-del-potasio-en-las-plantas/
 • Britannica, T. Editors of Encyclopaedia (2018). Old man cactusEncyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/plant/old-man-cactus
 • Bueno, V., Plumed, J. Los cactus. Monografías Botánicas. http://jardibotanic.org/fotos/pdf/publicacion_2_111_CACTUS-ESP-BAJAaaa.pdf
 • Das, G., Lim, K. J., Tantengco, O. A. G., Carag, H. M., Gonçalves, S., Romano, A., … Patra, J. K. (2021, March 1). Cactus: Chemical, nutraceutical composition and potential bio-pharmacological properties. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.6889
 • Mazza, G. (1996). Cactus de la noche: florecen apenas oscurece y caen al amanecer. Monaco Nature Encyclopedia. https://www.monaconatureencyclopedia.com/cactus-de-la-noche-florecen-apenas-oscurece-y-caen-al-amanecer/?lang=es#:~:text=Los%20primeros%20en%20florecer%2C%20al,hora%2C%20sus%20grandes%20corolas%20pirot%C3%A9cnicas.
 • Naturaleza Tropical. Cómo lograr que los cactus florezcan de forma sencilla. Naturaleza Tropical. https://naturalezatropical.com/metodos-floracion-cactus/
 • Naturaleza Tropical. El barro y sus beneficios. Macetas DIY fabulosas y consejos. Naturaleza Tropical. https://naturalezatropical.com/ideas-barro-macetas-beneficios/
 • Secretaría de Cultura, Recreación y Deporte. Los cactus. Redacción Secretaría de Cultura, Recreación y Deporte. Alcaldía de Bogotá. https://www.culturarecreacionydeporte.gov.co/es/bogotanitos/biodiverciudad/los-cactus#:~:text=Los%20cactus%20tienen%20espinas%20que,areolas%2C%20son%20llamadas%20com%C3%BAnmente%20suculentas.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.