Munuaisten hoito viinirypäleiden avulla
Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas
Miten pidät huolta munuaisistasi? Muistatko juoda tarpeeksi vettä päivän aikana? Oletko poistanut liiallisen suolan ruokavaliostasi? Entä harrastatko liikuntaa päivittäin? Kaikkia edellä mainittuja kysymyksiä on syytä pohtia, kun on kyse munuaisten terveydestä. Joskus on helppo unohtaa terveelliset elämäntavat ja kehittää tekosyitä – ainakin siihen päivään saakka, kunnes munuaiset alkavat oireilla. Munuaisten hoito on hyvin tärkeää kokonaisvaltaisen hyvinvointisi kannalta. Tässä artikkelissa kerromme, mitä terveydellisiä vaikutuksia viinirypäleillä on munuaisille.
Vatsaan asti säteilevä kipu alaselässä, polttava tunne virtsatessa, muutokset virtsan värissä… Kaikki nämä ovat merkkejä siitä, että munuaiset eivä toimi niin kuin niiden pitäisi. Munuaiset ovat elintärkeät kehon toiminnalle, sillä ne suodattavat yhdessä maksan kanssa vaaralliset aineet pois elimistöstä. Näitä elimistölle haitallisia aineita ovat esimerkiksi saasteet, ruuasta ja kosmetiikasta kerääntyvät kemikaalit sekä lääkeaineiden yhdisteet. Munuaiset ja maksa käsittelevät edellä mainittuja aineita, josta ne erittyvät hien, virtsan ja ulosteen kautta pois elimistöstä. Jos munuaiset eivät toimi kunnolla, voi elimistöön kertyä haitallisia myrkkyjä.
Mikset siis parantaisi elämäntyyliäsi ja tekisi elämästäsi terveellisempää? Lisää viinirypäleitä ruokavalioosi, mikä auttaa parantamaan munuaisten toimintaa välittömästi.
Munuaisten hoito viinirypäleiden avulla
Nämä tiedot saavat sinut varmasti heräämään todellisuuteen: yhdysvaltalaisen munuaissäätiön mukaan yhdelle ihmiselle yhdeksästä kehittyy munuaisvaivoja. Munuaisvaivat voivat olla mitä tahansa yksinkertaisesta virtsatietulehduksesta tai munuaistulehduksesta vakaviin ja kroonisiin sairauksiin, jotka pitkällä aikavälillä vaativat agressiivista hoitoa, kuten dialyysia tai munuaissiirron.
Munuaisten terveys on vakava asia, ja munuaiset tulee ottaa huomioon päivittäin. Pelkät geneettiset seikat eivät määritä sitä, kehittyykö sinulle munuaisongelmia, sillä munuaisten terveyteen voi vaikuttaa pitkälti elämäntapavalinnoilla. Elämäntyyli ja ruokailutottumukset ovat tärkeitä munuaisten toiminnan kannalta.
Tästä syystä on tärkeää lisätä tiettyjä ruoka-aineita ruokavalioon. Näillä aineksilla voi parantaa munuaisten terveyttä ja toimintaa, ja auttaa siinä, että munuaiset jaksavat puhdistaa verta ja poistaa kuona-aineita kehosta.
Suosittelemmekin, että alat nauttimaan viinirypäleitä päivittäin, sillä tämä lääkinnällinen hedelmä pitää sisällään yhdisteitä, jotka suojaavat munuaisia ja pitävät niiden toiminnasta huolta.
Viinirypäleiden siementen teho munuaisten toimintaan
Seuraavassa syitä siihen, miksi ei kannata sylkeä viinirypäleiden siemeniä pois:
- Rypäleen siemen sisältää fenoleja ja proantosyanideja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja. Nämä auttavat vahvistamaan munuaisia ja korjaamaan vaurioita.
- Antioksidanttien lisäksi siemenet sisältävät C- ja E-vitamiineja, sekä beetakaroteenia, jotka viipyvät munuaisissa jopa kolme päivää nauttimisen jälkeen. Nämä ainekset auttavat munuaisia puhdistamaan verta, poistamaan myrkkyjä ja toimimaan täydellä teholla.
- Rypäleen siemenet tasapainottavat verenpainetta, parantavat verenkiertoa ja vahvistavat verisuonia.
- Applied Physiology -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan viinirypäleiden siemenet ja siemenuute auttavat uudistamaan munuaiskudosta vaurioitumisen jälkeen, sekä auttavat ylipainoisia ihmisiä polttamaan rasvaa. Ylimääräinen rasvakudos on haitallista munuaisten terveydelle.
Rypälemehun hyödyt
- Luonnollinen rypälemehu, johon ei ole lisätty sokeria, on todellinen antioksidanttipommi, joka suojaa kehoa vapaiden radikaalien vaikutuksilta. Vapaat radikaalit voivat vaikuttaa munuaisten toimintaan negatiivisesti.
- Älä unohda, että rypälemehu laajentaa verisuonia, jolloin ne puhdistuvat tehokkaammin. Rypälemehun avulla voi ehkäistä valtimoiden kovettumisen ja plakin kertymistä, mikä pitää pitkällä aikavälillä huolta myös munuaisista.
- All 4 Natural Health -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan luomukasvatetut rypäleet vähentävät virtsahapon määrää kehossa ja puhdistavat munuaisia ja maksaa kuona-aineista ja jätteistä.
Munuaisten hoito viinirypäleiden avulla – miten toimia?
Muista, että vaikka viinirypäleet ovat luonnontuote, sisältävät ne silti sokeria. Jos haluat tehostaa niiden vaikutusta, pitää niitä nauttia kohtuudella seuraavia ohjeita noudattaen:
- Noin 15 rypälettä päivässä on riittävä määrä munuaisten terveyden kohentamiseen sekä munuaiskudoksen uudistamiseen. Nauttimalla 15 rypälettä et saa liikaa sokeria elimistöösi.
- Aamut ovat paras aika rypäleiden nauttimiseen. Voit lisätä rypäleitä puuroon, hedelmäsalaattiin tai maustamattomaan jogurttiin. Viinirypäleitä voi napostella myös päivän mittaan välipalana.
- Punaiset viinirypäleet ovat kaikkein terveellisimpiä. Punaiset rypäleet sisältävät enemmän antioksidantteja kuin vihreät rypäleet. Älä osta siemenettömiä rypäleitä, vaan totuttele rouskuttelemaan rypäleet siemenineen.
- Muista ostaa luomutuotettuja rypäleitä, sillä näin tiedät varmasti, ettei niitä ole käsitelty hyönteismyrkyin tai muita haitallisia kemikaaleja käyttäen.
- Muista pestä rypäleet ennen syömistä ja nauti ne kuorineen ja siemenineen.
- Jos valmistat oman rypälemehun, älä siivilöi nestettä. Nauti siemenet ja kuoret mehun seassa. Rypäleet sisältävät paljon vettä, joten ne on helppo mehustaa. Mehu säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
- Viinirypäleet ovat paljon enemmän kuin hedelmä, jota nautitaan jälkiruuissa tai aamiaisella. Ne sopivat täydellisesti salaatteihin, kasvisruokiin ja liharuokien kumppaniksi. Viinirypäle tuo mukavan makean säväyksen suolaisten aterioiden tueksi, ja se sopii etenkin kesäisiin grillijuhliin.
Aina kun viinirypäleet ovat sesongissa, kannattaa niitä lisätä ruokavalioon – samalla myös munuaisten hoito tulee huomoitua.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Rauf, A., Imran, M., Butt, M. S., Nadeem, M., Peters, D. G., & Mubarak, M. S. (2018). Resveratrol as an anti-cancer agent: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2016.1263597
- Saldanha, J. F., Leal, V. D. O., Stenvinkel, P., Carraro-Eduardo, J. C., & Mafra, D. (2013). Resveratrol: Why is it a promising therapy for chronic kidney disease patients? Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2013/963217
- Bertelli, A. A. E., Migliori, M., Panichi, V., Origlia, N., Filippi, C., Das, D. K., & Giovannini, L. (2002). Resveratrol, a component of wine and grapes, in the prevention of kidney disease. In Annals of the New York Academy of Sciences. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2002.tb02919.x
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.