Verkkoterapia on jokaisen saatavilla
Digitaalinen maailma ja internet muuttavat todellisuuttamme koko ajan. Psykoterapian kenttä ei ole enää tuntematonta aluetta teknologian vaikutuksen ansiosta, ja tämä selittää sen että verkkoterapia on yhä yleisempää.
Myös perinteinen terapiamuoto on edistynyt ja vaikka siihen liittyy monenlaisia haasteita, sen tarjoamat hyödyt ovat kiistattomia.
On kuitenkin myönnettävä, että yhteiskunta muuttuu koko ajan kiireisemmäksi. Työpäivät ovat pitkiä, tulemme ja menemme, suunnittelemme ja toteutamme… Aikaa on vain rajallinen määrä ja arvostamme niin palveluiden välittömyyttä kuin niiden laadukkuuttakin.
Tässä artikkelissa tarkastelemme lähemmin aihetta verkkoterapia.
Verkkoterapia on hyvä mahdollisuus parantaa hyvinvointia
Psykologian kenttä on tästä hyvin tietoinen ja näkee verkkoterapiassa selkeitä hyötyjä.
Vuonna 2018 julkaistu tutkimus Journal of Medical Internet Research -julkaisussa esittää asiasta jotain erityisen merkittävää. Verkkoterapia helpottaa kansalaisten pääsyä psykologisen hoidon piiriin, se tuo sitä lähemmäksi ihmisiä ja se on sovitettavissa ihmisten aikataulujen ja yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.
Tämän päivän maailmassa, jossa mielenterveys tulee helposti laiminlyödyksi, on verkkopsykologi vahvassa ja olennaisessa asemassa. Albert Ellisin sanoman mukaan jokainen muutos voi olla hyvä mahdollisuus saavuttaa kaivattua hyvinvointia.
Miksi verkkoterapia on niin suosittua?
Monet hakevat psykologista apua verkosta. On monenlaisia syitä, miksi omiin tarpeisiin, ongelmiin ja elämän haasteisiin haetaan apua internetistä, mutta ne voidaan tiivistää muutamaan pääkohtaan.
- Jokaisella on mahdollisuus itse valita oma verkkoterapeutti. Sinun tulee vain lukea terapeutin profiilista, kokemuksesta sekä erikoistumisesta, ja voit valita parhaimman vastaamaan omia tarpeitasi.
- Säästät aikaa. Ei tarvitse matkustaa erikseen tai istua odottamassa omaa vuoroaan. Voit vain varata itsellesi ajan terapiaan ja olla yhteydessä terapeuttiin internetin ja teknologisen laitteen välityksellä.
- Välimatka ei ole ongelma. Moni valitsee itselleen verkkoterapeutin, koska ei kykene löytämään sopivaa terapeuttia omalta asuinalueeltaan. Saattaa olla myös niin, että henkilö työskentelee maassa, jossa terapeutti ei puhu samaa kieltä. Tällaisissa tapauksissa verkkoterapia on loistava vaihtoehto.
- Läheisyys, yksityisyys ja hienovaraisuus. Psykologisen avun saaminen verkon kautta auttaa luomaan turvallisen ympäristön. Kotona tunnemme olomme mukavaksi ja ennen kaikkea rentoutuneemmaksi, koska kaikki on siellä omassa hallinnassa. Kaikki tällainen helpottaa hyvää hoitosuhdetta verkkopsykologin kanssa.
Elämän kriiseihin on olemassa ilmaisia verkkopsykologeja
Meistä jokainen käy läpi erilaisia kriisejä elämänsä aikana. Erotilanteet ja parisuhdeongelmat, töihin liittyvät ongelmat, stressi, ahdistuneisuus ja riippuvuudet.
Jokainen tietää, kuinka vaikeaa on saada erikoistunutta psykologista apua perinteisiä reittejä kulkien. Saatamme joutua pitkälle jonotuslistalle tai jopa tehottomaan hoitoon, siitä syystä että psykologit ja psykiatrit ovat ylikuormittuneita terveydenhoitojärjestelmässä.
Voimme kääntyä yksityisen sektorin puoleen, mutta joskus niiden hinnat ylittävät oman henkilökohtaisen budjetin.
Onko mahdollista löytää psykologista apua ilmaiseksi?
Vastaus on kyllä, sillä jotkut ammattilaiset auttavat omalla ajallaan. Tällöin terapeutti ei veloita asiakasta terapiaistunnosta, joka käydään chatin tai videopuhelun välityksellä.
Yleensä verkkoterapeuttina toimii erikoistunut asiantuntija, joka tienaa elantonsa tällä työllä. Tämä terapeuttinen malli toimii parhaiten ja on validein siitä syystä, että potilaan ja terapeutin välillä vallitsee sitoutumista ja aito suhde, jotta potilas voi edistyä ja saavuttaa hyvinvointia ja tasapainoa.
On siis mahdolista saada psykologista apua myös ilmaiseksi. On kuitenkin tärkeää tietää, että on hyvin helppoa löytää verkkopsykologi myös hyvin edulliseen hintaan. Tällä tavoin henkilö voi saada useampia terapiaistuntoja, jotka auttavat takaamaan hoidossa edistymisen tuottamat hyödyt.
Toimiiko verkkoterapia oikeasti?
Yhä useampi ihminen hakee psykologista apua verkosta. Etsiessään netistä itselleen parhaiten sopivaa psykologia, on yleistä että mieleen juolahtaa kysymyksiä, kuten toimiiko verkkoterapia oikeasti ja onko se yhtä tehokas hoitomuoto kuin perinteinen terapia.
Kyllä, verkkoterapia on yhtä tehokas kuin perinteinenkin terapia.
Internetin välityksellä ylläpidettävä hoitosuhde terapeutin ja potilaan välillä ei juurikaan eroa kasvokkain tapahtuvasta terapiasta. Tähän syynä on empatia. Empatian ansiosta on mahdollista, että kahden ihmisen välille on mahdollista muodostua luottavainen hoitosuhde.
Tämän taidon ansiosta hyvä terapeutti osaa lukea potilaan tunteita myös ruudun välityksellä. Tunteiden läheisyys on todellista, eikä sillä ole merkitystä vaikka terapeutin ja potilaan välillä olisi tuhansia kilometrejä.
Verkkopsykologit ovat tulevaisuutta ja terapia kokee muutoksia mukautuen paremmin ihmisten tarpeisiin. Me kaikki voimme hyötyä siitä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Lorenzo-Luaces, L., Johns, E., & Keefe, J. R. (2018). The generalizability of randomized controlled trials of self-guided Internet-based cognitive behavioral therapy for depressive symptoms: systematic review and meta-regression analysis. Journal of medical Internet research, 20(11), e10113.
-
Spek, V., Cuijpers, P. I. M., Nyklícek, I., Riper, H., Keyzer, J., & Pop, V. (2007). Internet-based cognitive behaviour therapy for symptoms of depression and anxiety: a meta-analysis. Psychological medicine, 37(3), 319-328.
-
Spek, V., Nyklíček, I., Cuijpers, P., & Pop, V. (2008). Predictors of outcome of group and internet-based cognitive behavior therapy. Journal of affective disorders, 105(1-3), 137-145.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.