Vatsan märkäpesäkkeet: oireet ja hoito

Vatsan märkäpesäkkeet muodostuvat yleensä leikkauksen, vatsan alueen vamman tai tulehdusta tai turvotusta aiheuttavien sairauksien seurauksena. Lue niistä lisää tästä artikkelista.
Vatsan märkäpesäkkeet: oireet ja hoito

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vatsan märkäpesäkkeet ovat vatsaontelossa sijaitsevia märkäpaiseita. Niitä voi olla missä tahansa vatsan alueella. Niitä muodostuu enimmäkseen leikkauksen tai ruumiinvamman jälkeen, tai tulehdusta tai vatsan turvotusta aiheuttavien sairauksien, erityisesti peritoniitin, seurauksena.

Mistä vatsan märkäpesäkkeet johtuvat

Vatsan märkäpesäkkeet voivat aiheuttaa vatsakipua

Joitakin vatsan märkäpesäkkeiden syitä ovat:

  • Elinten kuten sappirakon tai umpilisäkkeen tulehdus tai maha-suolikanavan perforaatio.
  • Vaikea vatsan alueen vamma.
  • Vatsan alueen leikkauksen jälkeinen infektio.

Oireet

Tavallisimmat vatsan märkäpesäkkeiden oireet ovat yleinen huonovointisuus, kuume ja vatsakipu. Joskus lääkäri voi fyysistä tarkistusta tehdessään tuntea kyhmyjä vatsassa.

Vatsan märkäpesäkkeet saattavat muodostua yhden viikon sisällä maha-suolikanavan perforaatiosta tai peritoniitista. Leikkauksen jälkeiset märkäpesäkkeet puolestaan saattavat ilmestyä vasta kahden tai kolmen viikon kuluttua leikkauksesta, harvoin useita kuukausia myöhemmin.

Vaikka oireet vaihtelevat, useimmat märkäpesäkkeet aiheuttavat kuumetta ja vatsakipua. Oireet voivat olla lieviä vai vakavia. Pahoinvointi, anoreksia ja painonlasku ovat melko yleisiä. Muunlaiset märkäpesäkkeet, kuten peräsuoli-kohtusyvänteen märkäpesäke, voivat aiheuttaa ripulia. Jos niitä on lähellä virtsarakkoa, ne voivat aiheuttaa äkillistä virtsaamistarvetta. Palleanalaiset paiseet voivat myös aiheuttaa rintaoireita, kuten kuivaa yskää, rintakipua ja dyspneaa (hengenahdistusta). Tavallisesti märkäpesäkkeen sijaintikohdassa on arkuutta. Isot märkäpesäkkeet voi tuntea kyhmyinä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Mistä vatsakipu yleensä johtuu?

Erilaiset vatsan märkäpesäkkeet

Vatsan märkäpesäkkeet luokitellaan intraperitoneaalisiin, retroperitoneaalisiin ja viskeraalisiin. Monet vatsan märkäpesäkkeet ilmaantuvat maha-suolikanavan perforaation tai paksusuolen syövän jälkeen.

Jotkut johtuvat infektion leviämisestä tai sekundaarisesta tulehduksesta umpilisäkkeen tulehduksen, divertikulitiin, Crohnin taudin, haimatulehduksen, sisäsynnytintulehduksen tai minkä tahansa yleistä peritoniittia aiheuttavan sairauden seurauksena.

Vatsan alueen leikkaus, erityisesti ruoansulatuskanavaan liittyvä, on yksi merkittävä riskitekijä. Vatsakalvo voi tulehtua leikkauksen aikana tai sen jälkeen.

Tyhjentämättä jääneet vatsan märkäpesäkkeet voivat vaurioittaa vieressä sijaitsevia elimiä ja suonia, mikä voi johtaa verenvuotoon tai tromboosiin. Ne voivat myös puhjeta suolistoon tai vatsakalvoon ja muodostaa jopa ihon tai sukupuoli- ja virtsaelinten fistelin. Alavatsan märkäpesäke voi laskeutua reiteen asti.

Diagnoosi

Lääkärit käyttävät diagnoosin tekemisessä tyypillisesti tietokonetomografiaa. Tämän tekniikan avulla he voivat valita parhaan tavan tyhjentää paiseet ja hoitaa tulehduksen.

Magneettikuvaus on toinen hyvin tarkka kuvantamismenetelmä, jota käytetään joissakin tapauksissa. On myös muita, yksinkertaisempia testejä, kuten vatsan ultraääni. Siitä saatujen kuvien laatu ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin magneettikuvauksessa.

Hoito

Vatsan märkäpesäkkeet voidaan tyhjentää leikkauksella

Vatsan märkäpesäkkeiden hoito koostuu märän tyhjentämisestä ja antibiooteista.

Hoitoon kuuluvat antibiootit ja märkäpesäkkeiden tyhjentäminen leikkauksella tai ihon kautta katetrilla. Lähes kaikki vatsan märkäpesäkkeet vaativat tyhjennystä joko leikkauksessa tai katetrilla.

Katetrityhjennyksessä voidaan käyttää apuna kuvantamismenetelmiä kuten ultraääntä. Vakavissa tapauksissa saatetaan tarvita kirurgista tyhjennystä eli leikkausta. Tyhjennys katetrin kautta voi tulla kyseeseen silloin, kun märkäpesäkkeet ovat suuria eikä tyhjennysreitti kulje puhtaiden elinten läpi. Lisäksi katetrityhjennykseen voidaan turvautua silloin, kun märkä on riittävän nestemäistä kulkeakseen katetrin läpi.

Antibiootit puolestaan estävät tulehduksen leviämistä veren mukana, ja niitä tulisi määrätä ennen ja jälkeen hoidon. Hoitoon kuuluu usein myös sellaisia lääkkeitä, jotka edistävät suoliston bakteeriston toipumista, kuten gentamisiiniä ja metronidatsolia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Salud. (2018). Absceso intraabdominal. Https://Www.Clinicadam.Com/Salud/5/.

  • del Pozo, J. L., Manubens, A., García-Quetglas, E., & Ramón Azanza, J. (2008). Absceso intraabdominal posquirúrgico con bacteriemia por Propionibacterium acnes. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. https://doi.org/10.1157/13125647


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.